Huilen baby huilbaby
14/06/2022

Horen vaders hun baby écht minder huilen s’ nachts?

Ben jij als moeder degene die 9 van de 10 keer wakker wordt als je baby ‘s nachts huilt? Hoe komt dat toch, dat vaders of partners die huiltjes niet horen? Doen ze alsof ze slapen, of slapen vaders echt vaker door gehuil heen? Dit Amerikaanse onderzoek vertelt ons meer.

Onderzoekers van de National Institutes of Health hebben stevig bewijs gevonden voor wat veel moeders al lang vermoedden: de hersenen van vrouwen lijken eerder te reageren op gehuil van een hongerige baby, dan die van de vader of partner.

Direct alert bij gehuil

Het Amerikaanse National Institutes of Health onderzocht 18 mannen en vrouwen en keek daarbij naar hun hersenactiviteit. Onderzoekers vroegen de mannen en vrouwen om hun gedachten te laten afdwalen, en speelden vervolgens een opname van witte ruis afgewisseld met de geluiden van een huilende baby.

Hersenscans tonen aan dat bij de vrouwen de hersenactiviteitspatronen abrupt omschakelden naar een alerte modus wanneer ze het kind hoorden huilen, terwijl de hersenen van de mannen in de rusttoestand bleven.

Volgens de onderzoekers was er duidelijk verschil te zien tussen vaders en moeders bij de hersenscans. Waar dat precies aan ligt, is nog niet helemaal duidelijk. “Dit gaan we nog onderzoeken. Net zoals we gaan kijken of er nog verschil is in de leeftijd waarop men ouder werd”, vertelt Marc Bornstein, een van de onderzoekers van instituut.

Hormonen veranderen bij vader én moeder

Eigenlijk staan we pas aan het begin van het wetenschappelijke onderzoek naar hormonen. Wat wetenschappers al wel weten, is dat vader worden een grote impact heeft op mannen. Niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk: ook zijn hormoonhuishouding verandert als hij vader wordt.

Het hormoon oxytocine neemt toe bij vrouwen wanneer ze contact maken met hun baby, knuffelen en huid-op-huid contact hebben. Oxytocine speelt een belangrijke rol bij de hechting met je baby. Ook bij vaders neemt het oxytocine niveau toe als ze contact maken met hun baby. bijvoorbeeld door oogcontact, aanrakingen en de geur van de baby ruiken.

Hoe dit precies werkt, weten wetenschappers nog niet. Inmiddels is het wel duidelijk dat bij vaders die tijd doorbrengen met hun baby en kinderen, ook veranderingen optreden in de hersenen. Hoe meer betrokken een vader is bij de verzorging van het kindje, hoe meer bepaalde delen in zijn hersenen worden geactiveerd. En deze veranderingen in het brein zorgen er weer voor dat vaders net als moeders reageren op een huiltje of lach van de baby, of huid-op-huidcontact met hun kind.

Daarom is het heel belangrijk dat vaders in de eerste maanden ook veel tijd doorbrengen met hun baby, en betrokken zijn bij de opvoeding en zorg voor hun opgroeiende kinderen.

Meer lezen?

Onmisbaar: geboorteverlof voor partners

Heb ik een huilbaby?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen