postpartum lijf
02/12/2022

Liefde voor jouw postpartum lijf

Een zwangerschap, de bevalling, de kraamperiode en borstvoeding geven hebben allemaal invloed op hoe jouw postpartum lijf eruit ziet. Inwendig vinden er grote veranderingen plaats. Sterker nog: jouw organen schuiven letterlijk aan de kant om ruimte te maken voor een baby! Je buik groeit, je borsten gaan (of je nu borstvoeding wilt geven of niet) aan het werk om straks melk te produceren en er wordt ruimte gecreëerd in je bekken om een baby geboren te laten worden. 

De veranderingen aan je lijf zijn soms tijdelijk (die grote zwangerschapsbuik en volle melkborsten) en soms blijvend. Veel vrouwen ervaren dat hun lichaam nooit meer helemaal de oude wordt. Je weegt misschien zwaarder dan voor de zwangerschap, hebt wat meer cellulitis op je benen of billen, striae op je buik of borsten die wat meer zijn gaan hangen.

Die veranderingen kunnen invloed hebben op jouw zelfbeeld. Op je seksleven, of op jouw vrijheid om op het strand in je bikini te lopen. 

Wij kunnen jou niet helpen om dat beeld te veranderen: dit moet echt uit jezelf komen. Wat we wel kunnen doen is je laten weten dat alle vrouwen – zelfs als heb jij het idee dat je de enige bent – dit soort veranderingen aan hun lichaam hebben. En dat die veranderingen juist symbool staan voor iets prachtigs: het feit dat jouw lijf in staat is om een kindje te dragen en te baren. Daar mag je ongelofelijk trots op zijn. 

Weg met knellend ondergoed 

Wat in ieder geval helpt is zorgen dat jij je comfortabel voelt in de kleding die je draagt. Een compleet nieuwe postpartum garderobe aanschaffen is niet voor iedereen weggelegd en hoeft misschien ook niet. Vaak is starten met de basics het belangrijkst. Zorg allereerst voor nieuw ondergoed dat past bij jouw lijf en de functie die het nu heeft (als je borstvoeding geeft).

Knellend ondergoed dat niet lekker zit, valt vaak ook niet mooi onder je kleding. BH’s die te groot of juist te klein zijn geworden ook niet. Daarnaast merk je misschien dat je nog steeds wat meer last hebt van zweten (jep, die postpartum zweetbuien duren soms wat langer dan gewenst…) of juist van meer afscheiding. Al die dingen zorgen ervoor dat kiezen voor comfortabel, katoenen ondergoed dat lekker zit én waar jij je mooi in voelt belangrijk zijn. Wij zijn onder andere fan van Organic Basics.

Complimenten aan jezelf

Probeer eens om meer compassie en liefde naar je lijf te kijken. Dat zal als effect hebben dat je hopelijk beter in je vel zit en daardoor ook sneller geneigd bent om beter voor jezelf te zorgen. Daarmee kom je veel sneller in een positieve spiraal terecht, waardoor jouw focus ook zal verschuiven van ‘wat is er niet meer mooi’ naar ‘wat is er wel nog of wel weer mooi’.

We dagen je uit om de kritische opmerkingen in je hoofd te vervangen voor liefdevolle en bekrachtigende mantra’s. Spreek ze hardop uit als je voor de spiegel staat of naar je eigen reflectie kijkt. Druk negatieve gedachten weg en vervang ze door positieve zinnen. Bijvoorbeeld: ‘Ik vergelijk mezelf niet met de postpartum lichamen van andere vrouwen’, ‘Mijn lichaam is in negen maanden tijd gegroeid, ik mag ook minstens zoveel tijd nemen voor deze fase’ of ‘Ik heb vertrouwen in dit proces: ieder lijf herstelt zich op haar eigen tijd en eigen manier.’

Strike a pose

Okay okay, wij snappen dat dit ver uit je comfort zone kan zijn, maar laat weer eens wat mooie foto’s van jezelf maken. Ongetwijfeld heb je tijdens je zwangerschap die groeiende buik volop vastgelegd, misschien heb je zelfs wel een echte zwangerschapsshoot gedaan. Waarom zou je dat nu niet weer eens doen? Leg het lichaam dat verantwoordelijk is voor jullie kindje vast. Kijk ter inspiratie eens naar de mooie shoot van dit ‘Belgische mamalijven clubke‘ of onze ‘Ode aan het Moederlijf‘.

Meer lezen?
Over onze haat-liefdeverhouding met striae
Selflove: Mirjam
Carlijn over het waarderen van haar keizersnedelitteken: ‘Voor altijd een herinnering aan m’n zoon’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen