Merk je dat je kind geen groente wil eten? En is vaak proeven al een uitdaging? Bepaalde fruitsoorten zoals banaan, appel of aardbei zijn favoriet maar zodra je een andere groente of fruit aanbiedt, geeft je kind al snel aan dat hij/zij het niet lust. Je neigt dan naar het benoemen van de welbekende zin; ‘zonder te proeven weet je ook niet of je het lust’.
Voor vele gezinnen die Iris Vernooij, pedagoge en (kinder)voedingsdeskundige, ondersteunt bij het eetgedrag van hun kind is dit heel herkenbaar. De kieskeurige eetfase maakt het voor kinderen niet altijd gemakkelijk om nieuwe groente en fruit te eten.
Wie is er niet groot geworden met de gedachten dat je wel iets moet proeven voordat je weet je het lekker vindt. ‘Zonder te eten, weet je ook niet of je het lust’. Daar is helaas geen woord van gelogen. Zonder te proeven is de kans erg klein dat je kind het eet én direct lekker vindt. Daar is meer voor nodig. Maar hoe kom je daar?
Voldoende blootstelling is belangrijk
Allereerst natuurlijk voldoende blootstelling. Je hebt vast wel eens gehoord dat je kind een bepaalde smaak 10 tot 15, en soms wel 20 keer geproefd moet hebben om de smaak lekker te vinden. Hier komt dan ook de tip vandaan om een groente regelmatig aan te bieden. Zonder het vaak genoeg aanbieden, kan je kind het ook niet leren eten. Maar ik kom vaak genoeg tegen dat dit niet voldoende is. Dat je de groente of het fruit wel regelmatig aanbiedt maar dat je kind het ook dan niet wil eten.
Focus op het mondgevoel
Een fijne tip is om bewust te zijn van het mondgevoel en daarin voorspelbaarheid te creëren. Wat kan je kind verwachten als er op de groente gekauwd wordt? Is het hard of zacht? Glibberig of knapperig? Warm of koud?
Denk bijvoorbeeld aan een champignon. Vaak is de grootste uitdaging voor het eten van een champignon het glibberige gevoel in je mond of wanneer je erop kauwt. Voor je kind kan het heel waardevol zijn om dit te benoemen, zeg bijvoorbeeld: ‘Een champignon in je mond kan best gek voelen, het is namelijk glibberig.’ Wanneer je daarbij je kind uitdaagt om zonder druk aan te raken of te proeven, help je je kind om hiermee comfortabel te worden. ‘Steek je tong maar eens uit als een glijbaan. Als je de champignon op je tong legt dan glijdt hij zo naar beneden!’
Druk werkt juist averechts
Juist als je kind minder goed gaat eten, ben jij misschien wel geneigd (geweest) om wat meer druk uit te oefenen. Zo logisch. Met de allerbeste intentie probeer je je kind te helpen. Maar druk, zoals afspraken over hoeveel hapjes, consequenties zoals – eerst dit eten en dan mag je dat – kunnen juist tegenwerken.
Ken je de tafelkaartjes met groente en fruit al? De tafelkaartjes zijn perfect om in te zetten zodat je wel iets hebt om te kunnen zeggen in je kind te stimuleren maar dan zonder druk.
Leren eten mag tijd kosten
Of probeer dit eens uit bij een druif; ‘’Een druif heeft een stevige buitenkant, als je een druif doorbijt hoor je een ‘knak’. Een knakdruif. Wat denk jij? Maakt een grote druif of een kleine druif het hardste knakgeluid?’’
Een kind is van nature al enorm nieuwsgierig. Hoe leuk om dat te prikkelen en zo je kind vanuit intrinsieke motivatie te stimuleren om te proeven. Met positieve associaties die het leren eten makkelijker maken. Overigens is het heel passend als het wat tijd kost om iets nieuws te leren eten, juist bij kieskeurig eters is daar vaak wat meer tijd voor nodig. Stap voor stap leert je kind nieuwe groente en fruit eten.
Tafelkaartjes
Heb je nog een vraag? Of maak jij je zorgen over het eetgedrag van je kind? Neem dan gerust contact met mij op. Ben je benieuwd geworden naar de tafelkaartjes met groente en fruit om je kind te helpen comfortabel te worden met nieuwe groente en fruit? En vooral op een leuke en fijne manier? Bestel dan de tafelkaartjes met groente en fruit van STERK & ZOET. In een doosje tafelkaartjes zitten namelijk 60 verschillende opdrachten, vragen en wist-je-datjes om op deze manier je kind te helpen met proeven en leren eten. De tafelkaartjes dragen bij aan een ontspannen sfeer, grappige momenten én gezelligheid aan tafel. Via deze pagina bestel je editie 1 en 2 samen en heb je genoeg inspiratie voor de leukste proefmomenten aan tafel.
Meer lezen?
Waarom ‘goed genoeg’ opvoeden ook prima is
Jouw baby’s eerste hapjes – Leren eten met de Kleintjesmethode