mijn kind wil niet eten
12/12/2023

Mijn kind wil niet eten in de avond

Mijn kind wil niet eten in de avond: wat moet ik doen? Overdag eet ze wel goed! Deze vraag stelde een moeder onlangs aan How About Mom. Als pedagoog & (kinder) voedingsdeskundige geef ik hier graag antwoord op en deel ik mijn advies om het avondeten soepeler te laten verlopen.

Het is ontzettend herkenbaar dat het avondeten zoveel lastiger gaat. Het avondeten is vaak de maaltijd die kinderen het lastigst vinden en/of ouders zich het meeste zorgen over maken. Wat maakt toch dat deze maaltijd voor kinderen zoveel lastiger is dan het ontbijt en de lunch? En kan dat veranderen of is dit maar iets waar je aan moet toegeven?

Laten we eerst eens kijken waarom jouw kind niet wil eten en waarom het avondeten voor kinderen zoveel lastiger is. Uiteraard geef ik ook tips om je kind hierbij te helpen.

Jouw kind is mogelijk te moe om te eten

Het avondeten is de lastigste maaltijd. Dat is eigenlijk ook niet zo gek. Want in de avond is je kind moe van de dag. Een hele dag bij de opvang of op school, dat is best veel. Misschien is je kind oververmoeid of ook wel overprikkeld. En kinderen die moe zijn…. We herkennen vast allemaal dat het vaak minder soepel gaat als je kind (over)vermoeid is. Daarnaast is je kind dan minder avontuurlijk en zal het minder snel iets nieuws proeven. Waarschijnlijk kies jij als je moe bent ook sneller voor gemak en kook je eerder een maaltijd die je al eens gekookt hebt. Voor kinderen is dat natuurlijk net zo.

Jouw kind is misschien al voldaan

Daarnaast heeft je kind overdag al verschillende voeding gegeten. Met helaas als resultaat; je kind eet geen avondeten. Als er overdag al van alles gegeten is, is er een kans dat je kind in de avond ook minder honger heeft. En minder honger zorgt er ook voor dat er in de avond minder goed gegeten wordt natuurlijk.

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, helaas hoor ik nog steeds van ouders dat ze het wel eens als advies gekregen hebben. Maar het is niet zo dat als je kind maar honger genoeg heeft, hij/zij vanzelf wel gaat eten.

Jouw kind is niet comfortabel met het eten door de vele variatie

De derde reden is dat het avondeten vaak uit heel veel variatie bestaat. Denk aan verschillende soorten groente, rijst, pasta (en dan wisselen we weer af met macaroni, spaghetti en penne), vlees, vis, vleesvervangers en ga zo maar door. Voldoende variatie is heel belangrijk én heel positief, maar het kan ook best lastig zijn voor je kind. Dat kan dan ook een oorzaak zijn van je kind eet geen avondeten.

En als we dan kijken naar het ontbijt… Hoeveel variatie is daar dan? Een stuk minder toch? Juist als je kind moeite heeft met het avondeten is dezelfde maaltijd voor het hele gezin (blijven) eten waardevol. Naast dat dit tijd en energie bespaard is dit ook heel waardevol voor het leren eten van groente en andere voedingsmiddelen of gerechten. Je geeft hiermee het voorbeeld dat het eetbaar, veilig en lekker is.

Het kookboek Groente voor kids is hierbij een echte aanrader! Dit kookboek bevat 100 makkelijke, gezonde en lekkere recepten voor het hele gezin. Bij ieder recept staat vanaf welke leeftijd dit geschikt is voor je kindje en vaak hoe je dat kan aanpassen voor ieder gezinslid. Van baby tot je kieskeurige eter.

Jouw kind moet nog veel groente eten

Als vierde reden kan het zijn dat je kind misschien nog wel best veel groente moet eten om voldoende groente te eten. De aanbevolen hoeveelheid groente in één keer eten is best veel. Kortom, er ligt best wat druk op dat avondeten. Hoe kun je dit anders aanpakken? Allereerst, laten we de druk van het avondeten af gaan halen. Daarin zijn twee punten heel belangrijk.

  1. Verspreid groente over de hele dag
    Door overdag meer groente te eten, hoeft je kind in de avond minder groente te eten. Een paar tomaten bij de lunch, wat komkommer tussendoor kan er zomaar voor zorgen dat je kind bij het avondeten met één stronkje broccoli al aan de aanbevolen hoeveelheid zit.
  2. Bied meer variatie aan bij het ontbijt, lunch en tussendoor
    Door overdag meer variatie aan te bieden, draagt dit bij dat je kind ook bij het avondeten avontuurlijker gaat eten. Zo wordt het avondeten een stuk makkelijker!

Denk je nu: ja, maar hoe dan? Overdag gaat mijn kind ook echt geen groente eten! Dan kan het tijd zijn voor actie. Ik zou je dan zeker aanraden om aan de slag te gaan dat je kind wél weer open gaat staan voor het eten van groente. Lijkt het je fijn als ik als expert met je meedenk om samen te kijken hoe je dat voor elkaar krijgt? Neem dan gerust contact met mij op.

Meer lezen?
Avondeten een gedoe? Waarom juist dit de lastigste maaltijd voor je kind is en hoe het anders kan
Tip bij lastige eters: introduceer het ‘nee-dankje’ bakje
Eén maaltijd voor het hele gezin 

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen