mindful moeder
19/09/2023

Waarom een mindful mama het beste is voor het hele gezin

Het moederschap kan gezien worden als een extra rol naast alle andere rollen die je hebt in je leven. Je bent partner, vriendin, dochter, werknemer, etc. Zoals bij elke rol horen daar ook taken bij. Tel al deze taken bij elkaar op en je hebt bijna chronisch tijd tekort.

Het gaat daarbij niet alleen om de zichtbare taken zoals bijvoorbeeld koken maar ook om de onzichtbare taken zoals bedenken wat je kindje die week gaat eten, herinneren op tijd de was op te hangen zodat dat ene truitje op tijd droog is, taken die door je hoofd spoken en energie opslurpen. Door al die taken gaan we maar aan de slag om het snel van het ‘to do’ lijstje af te krijgen. Het klassieke gevoel van alle ballen in de lucht proberen te houden.

Daarnaast willen we vaak als moderne vrouw ook voldoen aan een ideaal plaatje, het plaatje van de ‘super vrouw’ die naast moeder ook een carriere heeft, sociaal is, fit is, zorgzaam is, etc. Het is wel duidelijk dat we veel van onszelf vragen.

Eerst voor jezelf zorgen

You can’t pour from an empty cup’. Je hebt dit gezegde vast eerder gehoord. Een beetje cliché maar daarin zit wel een kern van waarheid. Om alle taken te kunnen dragen moet je eerst jezelf dragen middels zelfzorg anders ontstaat er onbewust een tekort. We kennen het allemaal; je hebt een drukke dag en je kind blijft maar grenzen opzoeken waardoor je opeens fel reageert. Vervolgens voel je je schuldig… Dit is slechts een voorbeeld maar dat tekort kan zich ook manifesteren in irritatie naar je kind of partner, een huilbui, een wattenhoofd of weinig energie. Kortom, veel schuld, onzekerheid en onrust.

Juist dit tekort ten opzichte van jezelf veroorzaakt stress want je bent simpelweg op. Je hebt weinig extra incasserings- of relativeringsvermogen. Daarbij geldt: voorkomen is beter dan genezen. Door jezelf te geven wat je nodig hebt, kun je dit tekort voorkomen. De sleutel daarvoor is mindfulness.

Mindfulness

Mindfulness is het bewust zijn van de ervaring in het hier en nu zonder oordeel. Vaak doen we dingen op de automatische piloot; even snel de was doen, snel door naar de sportschool, even een cadeautje bestellen voor een verjaardag van het weekend, etc. Voordat je het weet is de dag om en ben je weer leeg. De kunst is om af te stappen van automatisme en in te checken bij jezelf en vervolgens daarop handelen.

Daarbij gaat het niet per se om elke dag mediteren, iets waar weinig moeders tijd voor hebben, maar gaat het juist om mindfulness te integreren in de kleine dagelijkse dingen. Mediteren kan ook zijn het dagelijks inchecken bij jezelf. Het is een soort praktische mindfulness waarbij je in situaties uit de ‘doe’ stand komt en observeert hoe je je emotioneel en lichamelijk voelt om het moederschap te kunnen dragen.

Hoe is bijvoorbeeld je ademhaling; is die kort en oppervlakkig of rustig? Ben je ontspannen of voel je je opgejaagd, zijn je schouders gespannen, heb je een frons op je gezicht? Belangrijk is om hier geen oordeel over te hebben maar puur te ervaren wat er speelt en vervolgens voelen wat je nodig hebt. Is dat even rust, even sporten, hulp, of gaat het prima en is er niks aan de hand? Door hierbij stil te staan, ga je uit de automatische piloot en kun je jezelf geven wat je nodig hebt of spreek je uit wat je nodig hebt.

Laat ik een voorbeeld geven: Het is zaterdagochtend en je zou naar een sportlesje gaan maar je voelt dat je eigenlijk emotioneel en fysiek te moe bent. Je hebt slecht geslapen, hebt hard gewerkt en bent kapot. Eigenlijk wil je nog even in bed blijven liggen en rusten. Dat is waar je echt naar verlangt en nodig hebt om er straks voor je gezin te zijn. Een mindful beslissing zou zijn om niet te gaan sporten en je partner te vragen de kinderen te doen zodat je nog een uurtje in bed kan liggen om uit te rusten. Dit is niet alleen fijn voor jezelf maar ook voor je partner en kinderen want die hebben ook meer aan een uitgeruste mama. Win-win.

Laila Fanzi is lifecoach en heeft een 1:1 coachingsprogramma voor hardwerkende moeders die alle ballen in de lucht proberen te houden: The Grounded Mom. Binnen dit programma helpt ze vrouwen los te komen van het streven naar perfectionisme en de angst om anderen tekort te doen, naar een leven vanuit authenticiteit, rust en vertrouwen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen