kinderwens
15/01/2024

Moeder worden als project

Een nieuwe baan, verbouwing in huis, of een aankomende trouwerij. Allemaal projecten die tijd en ruimte in je hoofd kunnen opslokken. Voor sommige vrouwen is het moederschap ook een project. Project moeder worden. En dat kan soms lastige situaties opleveren, vooral in je eigen hoofd.

Eerst nog een jaartje feesten, een lange reis maken met je partner, of een nieuwe woning. En daarna ga je aan kinderen ‘beginnen’. Klinkt bekend?

Eigenlijk stel je daarmee dat kinderen krijgen een project is, met een begin en een eind. Het lastige daarvan is dat wanneer het anders loopt, je teleurgesteld bent in de uitkomst. Bijvoorbeeld als het niet lukt om zwanger te worden. Of als het ‘project’ steeds wordt uitgesteld, doordat één van de partners er anders over denkt.

Prestatiemaatschappij

“Het is soms lastig door onze prestatiemaatschappij, maar probeer zwanger worden niet als een project te zien, maar als een proces. Je weet nog niet wat de uitkomst wordt van een proces, alles staat open”, zegt Ernestine Numan, mindfulness trainer en coach.

Omdat het ons geleerd is ons succes af te meten in materiële zaken – een promotie, nieuwe auto of mooi huis – en veel zaken meetbaar zijn, is het niet gek dat je je best moet doen om uit dat denkkader te stappen. Vaak denken we dat het de uitkomst is die telt, terwijl het juist de weg ernaar toe – dus het proces – is waar je veel van kunt leren. Bijvoorbeeld omdat jij en je partner dichter bij elkaar komen, naarmate je merkt – samen met je partner of alleen – dat jouw kinderwens sterker wordt en hier over praat en nadenkt.

“Ik had een bepaald beeld voor ogen”

Edith (28) wil graag zwanger worden, maar dat lukt al een aantal maanden niet. Sinds kort probeert ze op een andere manier te kijken naar de situatie: “Ik weet dat stress en spanning allebei niet goed zijn als je zwanger probeert te raken, daarom doe ik mijn best het steeds iets meer los te laten. We hadden een bepaald beeld voor ogen, eerst een kindje, dan verhuizen en daarna trouwen. Langzaam probeer ik te accepteren dat de volgorde anders gaat zijn en dat dat ook goed is. Ik stelde het trouwen eerst uit, maar nu hebben we een datum geprikt. We hebben gisteren zelfs een bod gedaan op een huis. Ik maak weer plannen.”

“Mocht het ons toch gegund zijn, dan passen we de boel daar op aan. Dan laat ik mijn trouwjurk wel vermaken. Sinds ik het weer een beetje los heb kunnen laten, gaat het beter met mij en ook met ons. Ons seksleven is weer leuk, we zijn niet meer alleen op mijn vruchtbare dagen aan het vrijen en maken weer plezier samen.”

Dankbaar

Als je ‘kinderen krijgen’ als een project gaat zien, zal je misschien teleurgesteld zijn wanneer het anders loopt. Bijvoorbeeld als het niet lukt om zwanger te worden, of langer duurt dan je had ‘gepland’. Probeer je beeld bij te stellen en niet het einddoel – zwanger worden – maar de weg daar naartoe met aandacht te bewandelen.

Zoek naar waar je nu, op dit moment, dankbaar voor bent, en probeer je daar op te focussen. Kyra, die lang een onvervulde kinderwens had, vertelt: “Wat ik de wensouders nog wil meegeven, die momenteel nog midden in een medisch traject of nog in de ‘eerst-zelf-proberen-fase’ zitten: kijk om je heen, en zoek naar dingen die je kunt koesteren en waarderen. Focus je daar op, wees dankbaar met hetgeen dat er al is. Een onvervulde kinderwens is de meest erge pijn die ik ooit heb gevoeld, maar laat het je leven niet beheersen. We hebben maar zo kort, de tijd gaat zo ontzettend snel. Kostbare tijd, die je nooit meer terug krijgt.”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen