Co Trum
27/03/2023

Momtalk: Co

Er kan een hoop gebeuren in twee jaar tijd en dat weet Co (35) als geen ander. Anderhalf jaar geleden verhuisde ze samen met haar vriend Rudy naar Curaçao. Nu bouwen de twee een bed & breakfast én verwachten ze in de zomer hun eerste kindje: een dochter. ‘Never a dull moment’, noemt Co dat zelf wel. We spreken haar over haar zwangerschap, bevallen op Curaçao en waar ze het meeste naar uitkijkt als ze zometeen moeder is.

Je bent het eerste trimester inmiddels voorbij. Hoe kwam je erachter dat je zwanger was?

‘Ik kwam er al heel vroeg achter, toen ik vijf weken zwanger was. Ik voelde door m’n hele lichaam dat ik zwanger was. Toen ik 18 jaar oud was, ben ik door de pil heen in verwachting geraakt. Daar was ik destijds helemaal nog niet klaar voor en hoewel ik daar eigenlijk nooit meer aan terugdenk, herkende ik zó erg hoe ik me toen voelde. Ik weet niet wat het is, maar een zwangerschap doet zoveel met je lijf, dat is echt een soort gevoel.

Ik herkende het gevoel ook met name door de pijn in m’n borsten. Die deden gewoon echt zeer en toen dacht ik: ‘He, wacht is even. Dit herken ik. Zou ik niet zwanger kunnen zijn?’ Rudy en ik hadden niet zo lang daarvoor namelijk besloten om voor een kindje te gaan. Mijn moeder heeft negen jaar lang moeten wachten totdat ze zwanger was van mij. Toen ik mijn 35ste verjaardag vierde vorig jaar, kreeg ik het ineens benauwd. Ik dacht: ‘Wat nou als het bij mij ook zo lang duurt?’ Wonder boven wonder was het bij de eerste keer raak.’

En dan ben je dus zwanger! Hoe voel en heb je je gevoeld?

‘Het eerste trimester vond ik echt pittig. Geen idee of dat kwam door de situatie waar we inzitten – we bouwen een eigen bed & breakfast – maar ik was zó moe en ook echt wel misselijk. Dan ging ik met m’n vriend mee naar de bouwmarkt en bleef ik in de auto zitten, omdat ik te beroerd was eruit te stappen. Ik heb me echt wel afgevraagd: ‘Komt m’n energie ooit terug? Ga ik me negen maanden lang zo voelen?’ Nu heb ik het geluk dat ik redelijk m’n eigen tijd kan inplannen met m’n werk, dus geregeld lag ik effe te dutten. Mega veel respect dus voor al die zwangere vrouwen die van 9-5 naar kantoor moeten!

Inmiddels voel ik me echt weer super. Zo super zelfs, dat ik soms vergeet dat ik zwanger ben. Dat maakte me in het begin juist ook wel weer onzeker hoor. Ik voel me niet meer zwanger, gaat het wel goed met m’n baby’tje? Maar na een paar goede echo’s is die angst wel vervaagd.’

Jullie krijgen een dochter. Had je al een voorgevoel?

‘Nou, ga maar even voor dit verhaal zitten, want dit is vrij bizar. Eens in de zoveel tijd ga ik naar een waarzegger hier op het eiland en hij heeft altijd tegen mij gezegd dat ik twee, misschien drie kinderen zou krijgen. De eerste zou sowieso een jongetje zijn, dus ik was er natuurlijk heilig van overtuigd dat we een zoon zouden krijgen. Maar toen ik op oudjaarsdag een kaartje trok uit een card deck stond daar dus – geloof het of niet – de naam die we in gedachten hadden voor een meisje. Als klap op de vuurpijl kwam haar naam weer voorbij toen ik kerstkaartjes ging uitzoeken. Ik dacht dus heel sterk: ‘Dit kan geen toeval zijn’. Maar aan de andere kant: er zijn ook bizar veel dingen uitgekomen die de waarzegger had voorspeld, dus zou het niet toch een jongen zijn? Ik wist het dus gewoon écht niet.

Uiteindelijk hebben we een hysterische gender reveal party gehad en kregen we te zien dat we een meisje zouden krijgen. Een vliegtuig vloog met roze poeder over de Skiplas op Curacao waar we met vrienden op de boot zaten. Na, ik was zó blij. Stiekem hoopte ik ook op een dochter en die droom komt ook nog eens uit.’

Benieuwd naar hoe de gender reveal verliep? Hier zie je wat beelden.

Anderhalf jaar geleden verhuisde je naar Curaçao, nu zit je midden in een verbouwing en word je binnenkort moeder. Een aantal grote ontwikkelingen. Hoe vind je dat?

‘Soms denk ik wel: ‘Jeetje, wat een ontwikkelingen allemaal en wat gaan we snel. Rudy en ik kenden elkaar amper een half jaar en we hadden 24 dagen verkering toen we besloten samen een huis te kopen. Cliché gevalletje if you know, you know. Maar weet je wat het is: dat dit zo loopt, verbaast dan weer niemand. Dit is gewoon mijn leven. Ik ben altijd al iemand geweest die druk is. De aard van het beestje denk ik.

Nou moet ik zeggen dat ik me af en toe wel afvraag: ‘Is die verbouwing óóit klaar?’ Daar kan ik zo nu en dan wel stress over hebben hoor. We gaan er vanuit de bed & breakfast zeker voor mijn uitgerekende datum af is, zodat we nog even twee maanden op adem kunnen komen. Wellicht was het rustiger geweest als de bed & breakfast al open was, maar goed. Een zwangerschap kan je niet plannen, en ik had ook nooit verwacht dat ik zo snel in verwachting zou raken.’

Je gaat bevallen op Curaçao, hoe bereid je je bevalling voor?

‘Daar ben ik echt wel veel mee bezig. Ik heb al m’n vriendinnen die moeder zijn gevraagd of ze hun bevalverhaal nogmaals met me willen delen. Nu pas weet ik écht waar ze het over hebben natuurlijk. En ik lees veel. Heel veel. Niet alleen over de bevalling, maar ook over de opvoeding.

Daarbij komt natuurlijk ook dat het er hier op het eiland wel anders aan toegaat dan in Nederland. Je kan hier kiezen tussen een kraamkliniek, een ziekenhuis of thuis. Ik vind de kraamkliniek net een horrorfilm, dus dat wil ik absoluut niet. Aan het ziekenhuis kleven ook nadelen. Als je pijnbestrijding wil, kan dat enkel tussen 08.00 uur en 17.00 uur. Buiten die tijden is er geen anesthesioloog aanwezig. Mijn voorkeur gaat dan nu ook uit naar een thuisbevalling, in bad. Maar wellicht dat ik daar over een paar weken weer anders over denk.’

En je kraamtijd? Hoe zie je die voor je?

‘Het is natuurlijk wel heel gek dat een aantal hele goede vrienden en familieleden hier niet de deur plat kunnen lopen als onze dochter zo geboren is. Ze wonen immers in Nederland, maar gelukkig is iedereen al druk met het boeken van vliegtickets. Ik weet natuurlijk niet hoe ik me na de bevalling ga voelen en hoe ik dat kraambezoek vind. Wellicht dat ik wel denk: ‘Ik heb helemaal geen zin in dat bezoek.’ Maar dat is natuurlijk dan ook oké en het voelt in ieder geval vertrouwd om mensen in de buurt te hebben zodat ze – als ik dat wil – langs kunnen komen. Er is hier altijd ruimte voor iedereen.

Je geeft aan dat dingen anders gaan op Curaçao dan in Nederland. Hoe vind je het dat je dochter op een eiland zal opgroeien?

‘Ik vind dat echt helemaal geweldig. Het is anders dan in Nederland. Dat zie ik bij mijn buurmeisjes: die willen nooit sokken of schoenen aan en vragen zich hardop af hoe het kan dat het in Nederland vaak regent. Het is zo’n andere jeugd dan ik bijvoorbeeld heb gehad in Nederland. In een bepaalde manier veel vrijer: hier ben je altijd buiten en in de natuur. Aan de andere kant: hier fiets je niet, dus als je kind op een gegeven moment naar school gaat ben je juist wel weer heel erg gebonden aan de auto.

Eerder in ons gesprek vertelde je dat je veel leest over de opvoeding. Wat zou je je dochter willen meegeven?

‘Mijn jeugd was op z’n zachtst gezegd niet echt florissant, dus ik wil m’n dochter vooral het gevoel geven dat ze geliefd is. Dat ze die liefde voelt en dat ze daardoor zelfvertrouwen en eigen waarde krijgt. Dat is zo belangrijk voor alles wat je doet in het leven. Ze mag een plek innemen op deze wereld en ik hoop dat ze nooit twijfelt over wie ze is of wat ze doet.

Rudy en ik hebben het daar ook veel over hoor. Mijn tante zei me: ‘Die spullen komen wel, dus neem vooral de tijd om er samen naar toe te leven.’ Het hebben over de opvoeding is inderdaad echt een manier voor ons om ons voor te bereiden op het ouderschap. Ook voor Rudy natuurlijk. Hij ervaart dit – logisch, hij draagt ons kindje immers niet – natuurlijk toch op een andere manier.’

Je bent in augustus uitgerekend. Waar kijk je het meest naar uit als je zo moeder bent?

‘Ik weet serieus niet waar ik moet beginnen haha. Ik kijk naar zoveel dingen uit. Het lijkt me zo mooi om van zo’n grote betekenis te zijn voor zo’n kindje. Dat gevoel lijkt me heel bijzonder. En natuurlijk ook dat het gewoon heel gezellig is. Zo’n extra persoontje in ons gezin, dat ze er helemaal bij hoort. Het is natuurlijk ook een mega luxe dat mijn vriend en ik beiden zoveel tijd met haar kunnen doorbrengen. We zijn flexibel in onze tijd, dus daar kijk ik ook wel écht naar uit: dat we het ouderschap en onze tijd met onze dochter echt met elkaar kunnen meemaken en ervaren.’

Meer lezen?
Momtalk: Maartje
Momtalk: Romé

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen