orgasmes tijdens zwangerschap
15/02/2022

Betere orgasmes tijdens zwangerschap of na de bevalling? Good for you!

Seks tijdens de zwangerschap: de ene vrouw geniet ervan, de ander moet er even niets van weten. Dat geldt ook voor seks na de bevalling. Sommige vrouwen kunnen niet wachten tot ze na zes weken groen licht hebben, anderen hebben het idee seksueel even uit te staan als ze moeder zijn geworden. Al die gevoelens en ervaringen zijn normaal. Wanneer jullie wel nog steeds vrijen tijdens of na de zwangerschap, dan kan het zijn dat je merkt dat seks na de bevalling anders voelt, of dat je orgasmes tijdens de zwangerschap intenser zijn geworden.

Tijdens de zwangerschap kun je, onder andere door alle hormonale schommelingen, minder of juist meer zin in seks hebben dan normaal. Doordat de doorbloeding van je vulva, vagina en clitoris toeneemt, kun kan het zijn dat je gemakkelijker opgewonden raken en dat klaarkomen anders voelt. Zo deelt een vrouw: “klaarkomen tijdens mijn zwangerschap voelt alsof ik drugs heb gebruikt.”

Het kan zijn dat later in de zwangerschap je buik meer in de weg gaat zitten, waardoor seks wat onhandiger wordt of minder prettig voelt. Zolang je ervoor in the mood bent, kun je samen wel doorgaan met andere vormen van seks en intimiteit tijdens de zwangerschap.

Orgasmes na bevalling

Een zwangerschap en bevalling hebben invloed op je bekkenbodem en vagina. Als jullie na de bevalling weer toe zijn aan intimiteit, bijvoorbeeld penetratie, orale seks of andere vormen van seks, zul je misschien voelen dat klaarkomen anders voelt. Het kan zijn dat orgasmes minder intens voelen. Dezelfde spieren die er mogelijk voor zorgen dat je momenteel af en toe wat urine verliest, zorgen er ook voor dat je op dit moment minder sterke orgasmes beleeft. “Ik merk dat het vooral veel langer duurt om klaar te komen”, deelt Loïse. “Ik voel dat mijn orgasmes minder intens zijn dan vroeger, dat vind ik jammer”, deelt een andere moeder. Het goede nieuws: je kunt door oefeningen wel meer controle over die spieren krijgen. Een betere controle over je bekkenbodemspieren kan ervoor zorgen dat seks lekkerder wordt en orgasmes (weer) intenser voelen.

Het is ook goed om te beseffen dat een orgasme niet alleen iets fysieks, maar ook iets mentaal is. Tijdens je zwangerschap of na de bevalling, als jullie kindje eenmaal is geboren, kun jouw hoofd een behoorlijke stoorzender vormen bij het krijgen van een orgasme. Als je je drukt maakt of je de baby misschien hoort huilen of wanneer het volgende flesje gegeven moet worden, kan dat het klaarkomen behoorlijk in de weg staan. Een orgasme is nu eenmaal een kwestie van loslaten en juist dat kan voor jou als nieuwe moeder erg uitdagend zijn.

Klaarkomen juist beter na bevalling

Er zijn ook vrouwen die juist ervaren dat hun orgasmes na de bevalling juist beter zijn geworden. “Het voelt strakker dan ooit, waardoor het voor ons allebei intenser is geworden”, deelt een nieuwe moeder. “Mijn orgasmes duren sinds mijn bevallig langer dan ooit en ik voel ze tegenwoordig door mijn hele lijf gieren, ik weet niet wat ik meemaak”, vertelt een andere moeder.

We hopen natuurlijk voor jou jij in de laatste categorie valt, maar het is dus ook volkomen normaal als dat klaarkomen (tijdelijk) wat lastiger gaat. Weet dat je met vragen of zorgen altijd om hulp of advies kunt vragen bij een seksuologe of gecertifieerd bekkenbodemfysiotherapeut.

Meer lezen?

Seks na de bevalling: dit kan er anders zijn of anders voelen
Vier redenen waarom jonge vaders (ook) minder zin in seks kunnen hebben
Geen behoefte meer aan intimiteit na bevalling: dit betekent ‘touched out’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen