23/07/2019

Seks na de bevalling: dit kan er anders zijn of anders voelen

De eerste keer seks na de bevalling is over het algemeen niet de meest spectaculaire vrijpartij. Het is natuurlijk fijn om weer intiem met elkaar te zijn, maar het is ook spannend of ronduit ongemakkelijk. Jullie hebben misschien al een tijdje geen seks meer gehad en nog belangrijker: jij hebt inmiddels een kindje gebaard. Hoewel ook dit van vrouw tot vrouw verschilt, is het niet vreemd als ‘het’ anders voelt. Daar zijn een aantal redenen voor.

“Je vagina wordt nooit meer als voor de bevalling”, helpt gynaecoloog Ivo van Dooren (werkzaam is SJG Weert) ons uit een droom. “Een bevalling is zo’n aanslag op je bekkenbodem en souplesse van de vagina. Je kunt trainen tot je een ons weegt, maar die stevigheid krijg je niet in z’n volledigheid terug.” Het slapper worden van de spieren in je vagina heeft overigens niet alleen met een zwangerschap en bevalling te maken, maar is ook te danken aan het ouder worden van je lijf in het algemeen. Dat het onvermijdelijk is dat je vagina wat wijder wordt nadat er een baby doorheen is gekomen, betekent niet dat het trainen van je bekkenbodemspieren geen effect heeft. Je zult er geen strakkere vagina van krijgen, maar meer wel meer controle over de spieren, zodat je ze bewust kunt aan- en ontspannen.

Niet alleen ‘voelt’ een vagina anders, je kunt het verschil ook zien, vertelt Ivo. Je schaamlippen kunnen een andere vorm krijgen, je kunt na een knip of scheur een litteken zien zitten en zelfs de kleur van de vagina kan blijvend veranderen. Wat zijn nog meer dingen waar je rekening mee kunt houden als je weer seks gaat hebben nadat je een kindje hebt gebaard?

Pijn hoort niet

Seks, om specifiek te zijn penetratie, kan pijnlijk zijn. Dat kan komen door de hechtingen of het littekenweefsel, maar ook puur doordat je moeite hebt met ontspannen – omdat je het te spannend vind of jullie er niet over praten samen – en je daardoor (on)bewust de bekkenbodem aanspant. Of het nu een fysieke of emotionele reden heeft dat het niet fijn voelt om seks te hebben: pijn hoort niet. Misschien kun je, als je je daar comfortabel bij voelt, eens samen proberen of er dingen zijn die werken of helpen om te ontspannen. Neem de tijd voor elkaar, en voor voorspel.

Anders kan het een idee zijn om eens een bekkenbodenfysiotherapeut te bezoeken, of je zorgen te uiten bij de verloskundige of gynaecoloog. “Het gebeurt weleens dat er een hechting te hoog is gezet, waardoor de ingang van je vagina te krap is geworden, of dat er een zenuw mee is gehecht”, vertelt Ivo. “Als een vrouw klachten heeft, dan mag ze altijd terugkomen. Soms is het nodig dat de klachten worden verholpen door een kleine herstelingreep. Heb je pijnklachten, blijf dan niet rondlopen”, benadrukt de gynaecoloog.

Orgasme

Orgasmes kunnen minder intens voelen. Dezelfde spieren die ervoor zorgen dat je af en toe wat urine verliest, zorgen er ook voor dat je – momenteel – minder sterke orgasmes beleeft. Gelukkig kun je door oefeningen wel meer controle over die spieren krijgen. Dat kun je zelf doen of met behulp van een bekkenbodemspier trainer als Elvie. Een betere controle over je bekkenbodemspieren kan ervoor zorgen dat seks lekkerder wordt en orgasmes (weer) intenser voelen.

Melk in je oog

Als je borstvoeding geeft, zijn er nog meer dingen waar je rekening mee wilt houden tijdens seks. Bijvoorbeeld dat je minder (snel) nat wordt tijdens het vrijen. De borstvoedingshormonen in jouw lichaam zorgen voor een lager oestrogeengehalte, wat als bijeffect heeft dat je vagina droger is. Maar wees gerust, dat is geen blijvend probleem! Nog zoiets: als je borstvoeding geeft kun je tijdens het seksen ineens met twee paar lekkende borsten zitten. Een orgasme kan je toeschietreflexen stimuleren. Bij ons zorgde deze milk shower regelmatig voor de slappe lach in bed. Wel gezellig, geen enorme turn-on 🙂

Een paar concrete tips om je seksleven weer ‘op te pakken’ na een zwangerschap:
• Zorg dat je in the mood bent. Neem de tijd om opgewonden te raken en zorg dat je je kunt ontspannen;
• Praat met elkaar over de seks. Vergeet niet dat het voor je partner ook spannend kan zijn om weer met elkaar naar bed te gaan, dus bespreek met elkaar je verwachtingen en verlangens, maar ook de dingen die je spannend of lastig vindt;
• Misschien een open deur, maar weet dat je, zelfs als je borstvoeding geeft, gewoon weer zwanger kunt raken als je net een baby hebt gehad. Denk aan anticonceptie dus…

Meer lezen?
Normaliseer de dry spell: even wat minder (of geen) seks is oké
Seksuoloog Astrid vertelt waarom je na de bevalling geen zin kunt hebben in seks en hoe je dat wel weer krijgt

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief