Kutkankerboek behind the scenes
14/04/2022

Sarah over de diagnose uitgezaaide eierstokkanker en het K*tKankerboek

Sarah Stam (1990) kreeg in november 2020 de diagnose uitgezaaide eierstokkanker, stadium 3c waarbij er uitzaaiingen zijn door de gehele buik. Een diagnose waarvan slechts 10% van de vrouwen na een jaar nog leeft. Tijdens haar eigen proces ontdekte ze dat er product ontbrak dat toegankelijk, visueel en tegelijkertijd hoopvol en inspirerend was voor vrouwen zoals zij. Zo ontstond het idee voor het K*tkankerboek, dat in september dit jaar uitkomt.

Sarah wilde iets maken om hoop uit te putten en grip in te vinden. Vanuit die behoefte is het idee voor een uniek fotoboek over kanker ontstaan, om te zorgen dat vrouwen steun vinden, vertelt haar vriendin Marleen Nijhuis, die als redacteur betrokken is bij het K*tkankerboek.

Kanker en kinderwens

Het K*tkankerboek is een eigentijds koffietafelboek met 50 verschillende portretten en persoonlijke verhalen van vrouwen tussen de 20 en 100 jaar met borstkanker of een vorm van gynaecologische kanker.

Met het project wil Sarah bijdragen aan de acceptatie van vrouwen met kanker in de samenleving. Ook wil ze met het boek bijdragen aan het bespreekbaar maken van de mentale en fysieke pijn tijdens en na het kankerproces, en zorgen voor meer diversiteit in de beeldvorming en informatievoorziening over en voor vrouwen met kanker.

In het boek komen ook de verhalen van moeders met kanker, vrouwen die tijdens hun verwachting achter hun diagnose komen en vrouwen met een kinderwens terug.

Vrouwelijkheid

“Wat doet deze ziekte met je gevoel van vrouwelijkheid? Wat gebeurt er als je je haar, je seksualiteit of vruchtbaarheid verliest? Dat zijn onderwerpen die nog veelal taboe zijn, en waar we het wel over willen hebben met dit boek en de interviews”, zegt Marleen.

Eerlijke verhalen, meer begrip

Het boek geeft een inspirerend beeld met eerlijke verhalen die zorgen voor meer herkenning en begrip bij familie, vrienden en hulpverleners. Met  behulp van de krachtige foto’s en korte verhalen wil het team achter het project de zichtbare en onzichtbare littekens van kanker op een eerlijke maar toch hoopvolle manier in beeld brengen. De dames staan zichtbaat trots voor de camera.

K*tkankerboek behind the scenes 2

Het K*tkankerboek wordt in september gelanceerd. Ook is er het idee voor er een reizende foto expositie, bedoeld voor zorginstellingen of ziekenhuizen. Het doel van de expositie en het boek is om zoveel mogelijk geld op te halen voor medisch onderzoek en nazorg. “En vooral zoveel mogelijk vrouwen helpen met dit boek”, zegt Marleen.

Crowdfunding en oproep

Door zelf garant te staan voor het project, begon de 32-jarige Sarah vol overgave aan het project samen met team creatievelingen. Inmiddels is er een uitgeverij aangesloten bij het boek, en in mei start een de crowdfunding campagne voor het K*tkankerboek, waarmee je een boek kan kopen en bijdraagt aan het project. Door een boek te bestellen kun je bijdragen aan de realisatie van het hele project.

Oproep

Marleen sluit af: “We hebben nog enkele plekken open voor verhalen van vrouwen. Kanker maakt geen onderscheid in leeftijd, achtergrond of etniciteit. Omdat we juist inclusiviteit en diversiteit zo belangrijk vinden, zijn we voor nog op zoek naar vrouwen van kleur en vrouwen in de leeftijd van 60-70. Ken jij of ben jij iemand? Dan horen we graag van je, bijvoorbeeld via ons Instagram-kanaal.”

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief