Spataderen tijdens de zwangerschap

Zo’n 5 tot 20 % van de zwangere vrouwen heeft tijdens hun zwangerschap te maken met spataderen in de benen, bij de vagina of op de schaamlippen. In de meeste gevallen ervaren zij daar geen klachten van en is het niet ernstig. Vaak verdwijnen de spataderen weer na de bevalling.

How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Spataderen tijdens de zwangerschap

Bij een zwangerschap spelen hormonen een rol bij het ontstaan van spataderen. Het bindweefsel van de bloedvaten wordt onder invloed van hormonen soepeler. Dit draagt bij aan een grotere kans op spataderen.

Ook drukt de baarmoeder, die tijdens de zwangerschap steeds groter wordt, meer en meer tegen een belangrijk bloedvat aan: de vena cava. Dit zorgt ervoor dat zuurstofrijk bloed minder gemakkelijk terug of omhoog kan stromen, waardoor de druk in het onderlichaam toeneemt, en dus de kans op spataderen in de benen en/of vagina toeneemt.

Erfelijkheid speelt tenslotte een rol: de kans om bijvoorbeeld op jonge leeftijd spataderen te krijgen, is groter als (een van de) ouders dit ook hadden. Ook is bekend dat mensen die veel staan, weinig bewegen, overgewicht hebben of ooit een trombosebeen hebben gehad, meer kans op spataderen hebben.

Spataderen tijdens de zwangerschap

Advies bij spataderen

Wat kun je doen om spataderen te helpen voorkomen of verminderen? Zorg dat je regelmatig beweegt. Probeer lang staan en lang zitten te voorkomen. Gebruik als je zit of ligt een krukje of een kussen om je benen hoger te leggen.

Het dragen van elastische (steun)kousen helpt de klachten van spataderen te verminderen. Als je niet veel kan lopen, doe dan regelmatig kuitspieroefeningen. Bijvoorbeeld door je voet naar beneden en omhoog te bewegen, rondjes met de voet te draaien, en je tenen te bewegen.

Spataderen verdwijnen vaak na de bevalling

Vaak nemen de spataderen op de benen en schaamlippen de bevalling snel in grootte af. Vaak verdwijnen ze weer zodra je bevallen bent.

Blijven ze daarna nog zichtbaar, bespreek dit met de verloskundige of de huisarts.