Borstvoeding afbouwen: zo doe je dat
27/06/2023

Afbouw schema voor de borstvoeding

Auteur

Datum

Categorie

Share

Eerder spraken we lactatiedeskundige Céline Moly over het proces van borstvoeding afbouwen. In dit artikel delen we een voorbeeld schema. Aan de hand van een afbouw schema kun je zien wat je kunt verwachten bij het afbouwen van de borstvoeding.

Als je je borstvoeding wil afbouwen of het aantal voedingen per dag wil verminderen, dan is het fijn voor jou, jouw lichaam én voor je baby als je dit geleidelijk doet. Zo kun je emotioneel een beetje wennen. Het is toch een bijzondere fase die je afsluit.

Geleidelijk afbouwen

Daarnaast is geleidelijk afbouwen van borstvoeding prettig omdat abrupt stoppen kans op pijnlijke borsten en stuwing geeft. Als je geleidelijk borstvoeding afbouwt, past de melkproductie in je lichaam zich vanzelf aan.

Zeker bij een eerste kindje kan het advies van een lactatiekundige waardevol zijn. Jullie kunnen samen een afbouwschema opstellen. Zo’n afbouwschema helpt bij het afbouwen van de borstvoeding.

Schema voor het afbouwen van de borstvoeding

Neem als voorbeeld deze situatie: je baby drinkt 7 keer per dag en je wil dit terugbrengen naar 2 keer. Je wilt één ochtendvoeding en één avondvoeding houden en de rest van de voedingen vervangen door flesvoeding. Het voorbeeld schema geeft je een idee hoe je dit kunt aanpakken:

Tijdstip voedingWeek 1Week 2Week 3Week 4Week 5
6.00borstvoedingborstvoedingborstvoedingborstvoedingborstvoeding
9.00borstvoedingflesvoedingflesvoedingflesvoedingflesvoeding
12.00borstvoedingborstvoedingborstvoedingborstvoedingflesvoeding
15.00borstvoedingborstvoedingborstvoedingflesvoedingflesvoeding
18.00flesvoedingflesvoedingflesvoedingflesvoedingflesvoeding
20.00borstvoedingborstvoedingborstvoedingborstvoedingborstvoeding
02.00 (nacht)borstvoedingborstvoedingflesvoedingflesvoedingflesvoeding

Dit schema is een voorbeeld: je kunt het ook als houvast gebruiken bij meer of minder voedingen. Uiteraard kan jouw gewenste situatie anders zijn.

Hoe lang duurt het afbouwen?

In dit schema staat er één week voor het afbouwen van een voeding maar wellicht is een hele week niet nodig, zegt Céline. ‘Ik raad je aan om een volgende voeding af te bouwen als het gestuwde gevoel weg is. Dat kan bijvoorbeeld na drie dagen zijn. Blijf goed letten op de signalen van je lichaam en luister naar je gevoel.’

Is kolven nodig bij het afbouwen van borstvoeding?

Céline: ‘Als een voeding vervalt, is het de bedoeling om niet te kolven zodat je tegensignalen geeft aan de melkproductie. Je mag wel de druk eraf halen met je hand door met de hand te kolven. Doe dit zo vaak mogelijk als het nodig is, zodat je borsten tot de volgende voeding kunnen wachten. Blijf ze controleren op soepelheid om verstopping of een mogelijke borstontsteking te voorkomen.’

De borstvoeding afbouwen kan de afsluiting van een waardevolle periode betekenen. Wat jouw situatie ook is, je mag in elk geval of situatie trots op jezelf zijn en op wat jij bereikt hebt, zegt lactatiekundige Céline: ‘Elke druppel moedermelk is waardevol.’

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief