Borstvoeding afbouwen: zo doe je dat
24/01/2022

Borstvoeding afbouwen: lactatiedeskundige Céline Moly vertelt hoe je dat doet

Misschien kijk je heel tevreden terug op de periode waarin je borstvoeding hebt gegeven. Misschien had je nog veel langer willen voeden en heb je verdriet of een schuldgevoel. Vaak is het een combinatie van verschillende emoties. Stoppen met borstvoeding voelt voor veel moeders als het afsluiten van een hoofdstuk. Maar hoe bouw je borstvoeding op een fijne manier af?

In dit artikel vertelt lactatiedeskundige Céline Moly hoe je borstvoeding afbouwt én hoe lang dat duurt.

Borstvoeding afbouwen

Wil je je borstvoeding helemaal stoppen of wil je het afbouwen naar bijvoorbeeld twee voedingen per dag? Voor je borsten is het prettig om rustig af te bouwen, zodat je melkproductie langzaam terugloopt. Een lactatiekundige kan je hierbij goed adviseren.

Het is aan jou om te bepalen welke voeding je als eerste gaat overslaan. Je kunt kiezen voor een voeding die voor jou het meest onhandig is (bijvoorbeeld die ene tijdens het spitsuur thuis) of de voeding waarin je kindje doorgaans het minste interesse in toont.

In de eerste dagen kolf je mogelijk op het tijdstip dat een voeding vervalt om de druk van je borsten af te nemen. Die druk zal na een tijdje snel afnemen. Lactatiekundige Celine: ‘Ik raad je aan om pas een volgende voeding af te gaan bouwen als je geen last meer hebt van stuwing. Het afbouwen van de eerste voeding kost doorgaans de meeste moeite, daarna kan het sneller gaan. Het inzetten van medicatie om af te bouwen of om te stoppen is zelden nodig.’

Hoe lang duurt het?

Hoe lang het afbouwen duurt, hangt af van het aantal voedingen, van de productie en van jouw wensen. De meeste vrouwen doen er twee weken over. Wanneer je overstapt op kunstvoeding, is het belangrijk om te weten hoeveel melk je kindje binnen zou moeten krijgen. Je kunt hiervoor kijken naar de voedingsrichtlijnen op de verpakking van kunstvoeding. Wanneer je vragen hebt of twijfelt, kun je altijd advies inwinnen bij het consultatiebureau.

Waardevolle periode

Borstvoeding afbouwen kan de afsluiting van een waardevolle periode zijn. Lactatiekundige Céline vertelt dan ook: ‘Elke druppel borstvoeding is waardevol, dus duur is niet het belangrijkste. Ik hoop dat iedere moeder trots is wanneer ze ziet hoe haar baby op haar melk groeit en zich ontwikkelt. Tegelijkertijd hebben vrouwen ook andere verplichtingen, zoals werk, een sociaal leven of oudere kinderen, waardoor stoppen met voeden voor jou op een gegeven moment de beste keuze is. Dus pluk de dag, geniet van wat kan en durf aan te geven wat bij je past en wanneer.’

Meer lezen?
Borstvoeding geven tijdens je zwangerschap: hoe zit dat?
Hoe lang moet ik borstvoeding geven?
Geef je borstvoeding? Zo weet je of je baby voldoende drinkt

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief