Borstvoeding afbouwen: zo doe je dat
24/01/2022

Borstvoeding afbouwen: lactatiedeskundige Céline Moly vertelt hoe je dat doet

Hopelijk kijk je tevreden terug op de periode waarin je borstvoeding hebt gegeven. Misschien had je nog veel langer willen voeden en heb je verdriet of een schuldgevoel. Veel vrouwen voelen een combinatie van verschillende emoties. Stoppen met borstvoeding voelt voor veel moeders als het afsluiten van een hoofdstuk. Maar hoe bouw je borstvoeding op een fijne manier af?

In dit artikel vertelt lactatiedeskundige Céline Moly over het afbouwen van borstvoeding én hoe lang dat duurt.

Borstvoeding afbouwen

Wil je je borstvoeding helemaal stoppen of wil je het afbouwen naar bijvoorbeeld twee voedingen per dag? Voor je borsten is het prettig om rustig af te bouwen, zodat je melkproductie langzaam terugloopt. Een lactatiekundige kan je hierbij goed adviseren.

Het is aan jou om te bepalen welke voeding je als eerste gaat overslaan. Je kunt kiezen voor een voeding die voor jou het meest onhandig is (bijvoorbeeld die ene tijdens het spitsuur thuis) of de voeding waarin je kindje doorgaans het minste interesse in toont.

In de eerste dagen kolf je mogelijk op het tijdstip dat een voeding vervalt om de druk van je borsten af te nemen. Die druk zal na een tijdje snel afnemen. Wanneer je de voeding van bijvoorbeeld 18.00 hebt afgebouwd, ga je naar een volgende voeding kijken.

Het is wel verstandig om tussen het volgende voedingsmoment dat je afbouwt nog een ronde borstvoeding te houden, zodat je borsten niet te vol raken (met verstopping of een borstontsteking als mogelijk gevolg). Celine: “Kolven is vaak niet per se nodig, maar controleren op soepelheid van je borsten en desnoods met de hand een beetje kolven wel.”

Lactatiekundige Celine: ‘Ik raad je aan om pas een volgende voeding af te gaan bouwen als je geen last meer hebt van stuwing. Het afbouwen van de eerste voeding kost doorgaans de meeste moeite, daarna kan het sneller gaan. Het inzetten van medicatie om borstvoeding af te bouwen of om te stoppen is zelden nodig.’

Schema bij het afbouwen van borstvoeding

Zeker bij een eerste kindje kan het advies van een lactatiekundige waardevol zijn. Jullie kunnen samen een afbouwschema opstellen. Zo’n afbouwschema helpt bij het afbouwen van de borstvoeding.

Stel, je baby drinkt 7 keer per dag en je wil dit terugbrengen naar 2 keer. Je wilt één ochtendvoeding en één avondvoeding voordat je baby naar bed gaat over houden, en de rest van de voedingen vervangen door flesvoeding. Met een schema kun je vervolgens zien welke voedingen je als eerste afbouwt.

Tijdstip voedingWeek 1Week 2Week 3Week 4Week 5
6.00borstvoedingborstvoedingborstvoedingborstvoedingborstvoeding
9.00borstvoedingflesvoedingflesvoedingflesvoedingflesvoeding
12.00borstvoedingborstvoedingborstvoedingborstvoedingflesvoeding
15.00borstvoedingborstvoedingborstvoedingflesvoedingflesvoeding
18.00flesvoedingflesvoedingflesvoedingflesvoedingflesvoeding
20.00borstvoedingborstvoedingborstvoedingborstvoedingborstvoeding
02.00 (nacht)borstvoedingborstvoedingflesvoedingflesvoedingflesvoeding

In dit geval is de gewenste situatie om een ochtendvoeding en een avondvoeding over te houden. Uiteraard kan jouw gewenste situatie anders zijn. Dit schema is een voorbeeld: je kunt het ook als houvast gebruiken bij meer of minder voedingen.

Hoe lang duurt borstvoeding afbouwen?

Hoe lang het borstvoeding afbouwen duurt, hangt af van het aantal voedingen, van de productie en van jouw wensen. De meeste vrouwen doen er zo’n twee weken over.

Wanneer je overstapt op kunstvoeding, is het belangrijk om te weten hoeveel melk je kindje binnen zou moeten krijgen. Je kunt hiervoor kijken naar de voedingsrichtlijnen op de verpakking van kunstvoeding. Wanneer je vragen hebt of twijfelt, kun je altijd advies inwinnen bij het consultatiebureau.

Trots op borstvoedingsperiode

Borstvoeding afbouwen kan de afsluiting van een waardevolle periode zijn. Lactatiekundige Céline vertelt dan ook: ‘Elke druppel borstvoeding is waardevol, dus duur is niet het belangrijkste. Ik hoop dat iedere moeder trots is wanneer ze ziet hoe haar baby op haar melk groeit en zich ontwikkelt. Tegelijkertijd hebben vrouwen ook andere verplichtingen, zoals werk, een sociaal leven of oudere kinderen, waardoor stoppen met voeden voor jou op een gegeven moment de beste keuze is. Dus pluk de dag, geniet van wat kan en durf aan te geven wat bij je past en wanneer.’

Meer lezen?
Borstvoeding geven tijdens je zwangerschap: hoe zit dat?
Hoe lang moet ik borstvoeding geven?
Geef je borstvoeding? Zo weet je of je baby voldoende drinkt

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief