koffie tijdens zwangerschap
09/10/2023

De voorwaarden voor tijd voor jezelf als moeder

In een review over How About Mom: het eerlijke moeder-boek schreef een nieuwe moeder het volgende: ‘Wat mij vooral erg raakte was het onderwerp selfcare, want precies dát miste ik een beetje de laatste tijd. Na een jaar lang veel tijd thuis doorgebracht te hebben, merk ik dat ik de ‘oude ik’ soms een beetje begin te missen. Mijn leven speelt zich nu voornamelijk thuis af; zorgen voor mijn gezin, het huishouden, maar ook thuiswerken. Waar je vooral hoort van moeders dat zij op kantoor ‘even geen mama zijn’, ben ik voor mijn gevoel momenteel 24/7 mama, ongeacht of ik aan het werk ben of niet. In dit huis ben ik nou eenmaal MAMA. Met liefde natuurlijk, maar soms zou het fijn zijn om even wat vaker wat me-time te kunnen plannen.

Dat gevoel, 24/7 mama te zijn en weinig me-time te hebben, dat ervaar ik en volgens mij heel veel moeders om mij heen ook. Immers: zodra je moeder wordt krijgt tijd voor jezelf een andere betekenis. Zelfs als je naar de toilet gaat, heb je vaak een kleine toeschouwer bij je. Dingen die we voorheen als simpelweg lichamelijke verzorging beschouwden, zoals douchen of in bad gaan, je haar verven of tanden flossen, vallen nu ineens in de categorie me-time.

Hoewel we vaak over dit onderwerp schrijven en ik zelf ook heel goed weet hoe belangrijk die tijd voor jezelf is, merk ik ook dat het me moeite kost om hier gehoor aan te geven. Soms helpt het om eens stil te staan bij de voorwaarden voor die tijd voor jezelf als moeder. Waar moet tijd voor jezelf uit bestaan? Allereerst, surprise surprise: de afwezigheid van je kindje(s). Het is bij voorkeur tijd waarin niemand iets van je verwacht. Waarin er geen boterhammen gesmeerd, billen geveegd of torens gebouwd hoeven te worden. Het is ook tijd waarin je (even) geen verantwoordelijkheid hebt, behalve voor jezelf.

Wie was jij voordat je moeder werd?

Tijd voor jezelf is voor iedereen belangrijk, maar voor moeders vaak nog net wat meer. Veel moeders merken hoe snel je van jezelf geen prioriteit meer maakt zodra er een kindje in je leven is. Er is iemand die 24 uur per dag op jou vertrouwt en jou nodig heeft. Maar als jij je constant concentreert op de mensen om je heen, verlies je jezelf snel uit het oog. Jouw eigen behoeften worden aan de kant gezet voor de behoeften van je familie.

Het is daarnaast belangrijk om ook een deel van je leven buiten je kinderen te hebben. In die eerste maanden is dat – I know – een lastige opgave. Maar probeer als je kindje groeit, ook de focus op jezelf te laten groeien. Probeer het stukje van jezelf, dat niet is geconsumeerd door het moederschap, te bewaren. Denk eens terug aan jouw oude leven. Wie was jij voordat je moeder werd, waar werd jij gelukkig van, kreeg je energie van? Zorg dat je die dingen blijft doen.

Alle rollen vervullen

Als jij jezelf regelmatig vergeet, heeft dat invloed op jouw geluk en blijdschap en dat heeft weer invloed op hoe jij het moederschap ervaart. Moederschap kan immers vermoeiend, uitdagend en stressvol zijn, en even tijd voor jezelf kan die gevoelens tot rust brengen en zorgen dat jij weer even op adem komt. Zodat je vervolgens weer opgeladen en gelukkig je rol van moeder, en al die andere rollen, kunt vervullen.

Vergeet tenslotte niet dat jij een voorbeeldfunctie hebt voor je kids. Juist door jouw kinderen te laten zien dat je ook voor jezelf mag kiezen en dat je zorgen voor jezelf een prioriteit maakt, leer je hen een waardevol les. Een mooie gedachte om aan vast te houden als je moeite hebt om die tijd voor jezelf te nemen (en kampt met die eeuwige momguilt…)

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen