hoe houd je alle ballen hoog als moeder?
30/01/2024

Dit helpt je om alle ballen hoog te houden als moeder

Hoe houd je alle ballen hoog als moeder? Hoe kun je kalmte vinden in de chaos van het moederschap? Auteur & mindfulness trainer Ernestine Numan biedt je een moment voor jezelf, met toegankelijke oefeningen voor meer rust in je leven. Dinsdag 6 februari om 20.15 tijdens het webinar Mindful Mom.

‘Hoeveel we ook van onze kinderen houden, opvoeden en ouder zijn is mega uitdagend. Er is een constante aanvraag op je aandacht, die je simpelweg niet uit kunt zetten’, zegt Ernestine. Je kunt niet even een pauze nemen van het moederschap.

Werkende moeder

Ernestine: ‘De kijk op het moederschap is heel dubbel. Aan de ene kant lijkt het moederschap soms het ultieme doel en kunnen vrouwen die geen moeder zijn zich afvragen of zij wel ‘goed genoeg’ zijn als vrouw. En aan de andere kant is het nog lang niet altijd gewenst om moeder te zijn, bijvoorbeeld op sommige werkplekken. We worden geacht om moeder te zijn alsof we niet werken, en te werken alsof we geen moeder zijn. Hierdoor is de spagaat die we als moeder kunnen ervaren tussen al onze verschillende rollen, nog groter.  Dat kost veel energie.’

Schaamte en schuldgevoel

Maar het lullige is, dat velen van ons tóch denken dat we het nog beter moeten doen én als toetje ook nog eens schuldgevoel daarover krijgen. Momguilt is de term voor die gevoelens van schaamte of schuldgevoel die veel moeders ervaren.

Moeder, geliefde, dochter, werknemer, vriendin

Je bent naast moeder ook vaak iemands partner, dochter, werknemer, vriendin of familielid. Daarbij willen we, meer dan ooit, al onze verschillende rollen heel bewust vervullen: met veel aandacht en liefde. Om zowel thuis als buitenshuis echt van betekenis te zijn voor onze omgeving.  Dat is een mooi streven, maar daarin zijn we ook vaak te streng voor onszelf, verduidelijkt Ernestine.

Luciena verwoordt mooi hoe al die verwachtingen – vooral van haarzelf – voelen: ‘Ik wil de goede vriendin zijn die alles onthoud en ik wil ook de perfecte partner zijn. Ik wil de flexibele collega zijn en ik wil er ook voor zorgen dat het huishouden altijd on point is. Ik wil de gekke en leuke tante zijn en ook de luisterende zus. Ik wil een goede moeder zijn, nee eigenlijk wil ik de perfecte moeder zijn. Voor ik het in de gaten heb, ben ik 25 ballen hoog aan het houden.’

Tips om lichter te leven als moeder

Het hoeft niet beter. Het mag wel lichter. En daar gaan de tips en oefeningen van Ernestine je hopelijk bij helpen. Tijdens dit webinar Mindful Mom op 6 februari ontdek je dat je alles al in je hebt om lichter te leven als moeder.

Je hoort wat je soms in de weg staat én ervaart direct zelf 3 simpele manieren die je helpen ontspannen. Je voelt minder spagaat en méér flow tussen alle verschillende rollen die je als moeder van nu vaak vervult.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen