Schreven we gisteren nog over de fijne kwaal flatulentie na de bevalling, gaan we vandaag verder met vaginale winden na de bevalling. We delen een aantal oorzaken en vertellen wat je kunt doen als de klachten bij jou niet overgaan.
Het kan volgen na penetratie, tijdens het sporten of als je opstaat van de bank: een vaginale wind. Daarmee bedoelen we onvrijwillig lucht verliezen via je vagina. Veel vrouwen hebben hier last van, zeker na een vaginale bevalling. Vaginale winden zijn niet schadelijk of ernstig, maar ze worden wel als hinderlijk of beschamend beschouwd.
Oorzaak vaginale winden
Vaginale winden worden veroorzaakt door een slappere of wijdere vaginawand door de rek van de bevalling. Ook de hormonale weekheid van het weefsel speelt een rol. Een mede-oorzaak van vaginale winden kan een niet goed functionerende bekkenbodemspier zijn. De onderzoeksgroep Women’s Pelvic Health Antwerp deed onderzoek naar 570 vrouwen met bekkenbodemproblemen. Daaruit blijkt dat één op de drie vrouwen soms last heeft van vaginale winden. De klachten bleken erger bij jonge vrouwen, magere vrouwen en vrouwen die al eens vaginaal waren bevallen. Opvallend genoeg blijken vrouwen die last hebben van een verzakking van de baarmoeder of darmen juist minder last te hebben van vaginale winden. Integendeel: vrouwen die regelmatig vaginale winden laten, zijn vrouwen die hun bekkenbodemspieren juist sterker en strakker gespannen houden. Vaginale winden kunnen dus mogelijk een oorzaak zijn van te gespannen bekkenbodemspieren. The Pelvic Floor legt dit helder uit: een te strakke bekkenbodem kan ervoor zorgen dat je bij sommige bewegingen lucht aanzuigt. Lucht die tijdelijk blijft zitten tussen de “plooien” of “rimpels” die je in de vaginawand kan hebben. Als die lucht er bij andere bewegingen weer wordt uitgedrukt tegen een strak gespannen bekkenbodem, kan dat het geluid van een windje maken.’
Kun je er iets aan doen?
Jouw lichaam heeft na de bevalling tijd nodig om te herstellen. Dat geldt ook voor je vagina en bekkenbodemspieren. Als het goed is zul je na een aantal weken wel verschil gaan merken. Bijvoorbeeld doordat urineverlies afneemt of je een steviger gevoel ‘down under’ ervaart. Het kan na de bevalling echter zeker negen maanden duren voordat de weefsels van de bekkenbodem hersteld zijn.
Mocht je na een maand of zes helemaal nog geen verschil merken, dat is het raadzaam om een langs te gaan bij een gespecialiseerd bekkenfysiotherapeut. Zij kan kijken of er mogelijk een verklaring is voor jouw aanhoudende klachten en of het bijvoorbeeld te maken kan hebben met een, zoals hierboven genoemde, te gespannen bekkenbodem.
Meer lezen?
Is er vijf jaar na de bevalling nog iets te doen aan urineverlies? Bekkenfysiotherapeut Marloes geeft antwoord op veelgestelde vragen van moeders
Wijdere vagina na de bevalling: wat kun je verwachten?