14/09/2023

Hoe kom ik over het verdriet van mijn keizersnede heen?

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: wat moet ik doen als ik nog steeds verdrietig ben door mijn keizersnede?

Allereerst: wat naar dat je nog steeds verdrietig bent door je keizersnede. Weet, dat je hierin niet alleen bent. Sommige moeders vinden een keizersnede helemaal prima en anderen hebben veel moeite met het emotioneel herstel van een keizersnede. Ik kan me voorstellen dat je hier even wat mentale support voor nodig hebt. Goed dat je deze vraag hier stelt.

Als je zwanger bent, zie je om je heen bij andere moeders vaak hoe “het hoort.” Je scrolt door talloze instafeeds heen van bekende moeders of momfluencers en ziet daar de ene mooie waterbevalling of thuisbevalling na de andere. Je ziet voor je hoe je straks wiegend met je baby in de schommelstoel zit en hoe je geniet van het mama zijn en van je kindje. In je gedachten is het een grote roze wolk en daar hou je je als zwangere mama vaak aan vast.

Als het anders loopt

Wat als het allemaal anders loopt? Je zo gewenste thuisbevalling verandert in een ziekenhuisbevalling, Omdat de ontsluiting niet vordert of je kindje in nood is bijvoorbeeld. Dit soort dingen kunnen gebeuren en hier kan je zelf niks aan doen. Veel mama’s die ik zie in mijn praktijk voelen zich enorm schuldig over dit alles. Deze moeders hebben voor hun gevoel gefaald, omdat ze de bevalling niet op eigen kracht konden doen of omdat ze een ruggenprik hebben gekregen.

Deze moeders hebben hetzelfde met elkaar gemeen: ze belanden in een negatieve spiraal en in een loyaliteitsconflict met zichzelf. Want, je vraagt je steeds af waar het mis ging en hoe je het beter had kunnen doen. Onbewust herbeleef je de zwangerschap, je bevalling en de periode erna, keer op keer weer opnieuw. Veel mama’s vragen zich af hoe ze het anders aan hadden kunnen pakken en geven zichzelf de schuld als het niet is gelopen zoals zij het graag hadden gewild. Deze moeders balen omdat de thuisbevalling een ruggenprik werd en schamen zich hier soms voor. Of de moeders die bevallen middels een (geplande) keizersnede en die hierdoor het gevoel hebben gefaald te hebben. Begin met te accepteren dat je verdriet hebt om je keizersnede en dat dit er mag zijn. Omarm die negatieve gedachten en emoties die je ervaart. Ze zijn er toch al, dus laat ze er maar “gewoon” zijn. Check ook het account van Sanya, de @keizersnedeclub op Instagram. Zij praten open en eerlijk over keizersnede en wellicht vind je hier aansluiting en herkenning.

Verdrietig over keizersnede

Lieve mama(’s): je hoeft je niet te schamen of schuldig te voelen. Probeer de schaamte en het schuldgevoel te laten gaan. Anders gaat het je op een gegeven moment overspoelen. De dingen lopen vaak anders dan je denkt en je hebt niks verkeerd gedaan. Echt niet! Dit was geen keuze, het overkwam je gewoon. Helaas kan je dit niet beïnvloeden en loopt het zoals het loopt in het leven.

Laten we het loyaliteitsconflict met onszelf stoppen en eens wat liever zijn voor onszelf. Je doet je best als moeder, meer kan je niet doen. Dat geldt voor zowel de zwangerschap als de periode erna. Je hoeft je niet te meten aan moeders in jouw omgeving of moeders die jij volgt online. Laat de negatieve gedachten en de bijbehorende emoties gaan. Je bent meer dan al die schaamte en al dat schuldgevoel! Jij bent goed, precies zoals je bent.

Wil je hulp?
Merk je dat je veel negatieve gedachten hebt na de bevalling? Heb je hier veel verdriet van en wil je hier graag hulp bij? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

Meer lezen?
Alles over het herstel na een keizersnede
Herstel en verzorging van de wond na een keizersnede
Moeders over de voordelen van een keizersnede: ‘Op de eerste rij van de geboorte van onze tweeling’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen