werk na verlof
10/03/2022

Weer aan het werk na verlof: zo maak je er het beste van

Het moment is bijna daar: je gaat weer aan het werk na je verlof. Misschien kijk jij er wel naar uit om je collega’s weer te zien en je hoofd weer op een andere manier te gebruiken. Misschien zie je het helemaal nog niet zitten om terug te gaan en wil je niets liever dan bij jouw baby blijven. Allebei die gevoelens zijn heel normaal en herkenbaar. Zelfs al heb je zin om weer te gaan werken, dan kan het best weer even wennen zijn om aan aan het werk te gaan. We delen graag wat tips en adviezen over werk na verlof.

Voorbereiding is key

Voordat je moeder werd, had je ‘s ochtends alle tijd van de wereld om jezelf klaar te maken en naar werk te gaan. Die tijden zijn veranderd. Om jezelf ‘s ochtends stress en drukte te besparen, doe je er goed aan om je ‘s avonds vast voor te bereiden. Zorg dat je werktas klaar staat en je kleding klaarligt. Gaat je kindje naar de opvang, leg dan ook alvast zijn of haar spullen klaar. Het zijn misschien kleine acties, maar bij elkaar opgeteld scheelt het jou een hoop gedoe in de ochtend.

Tips van andere moeders:

  • Misschien is dit een goed moment om te starten met een week-menu. Doe in het weekend alle boodschappen, zodat jullie ‘s avonds een zorg en taak minder hebben.

Neem de tijd om te wennen aan werk na verlof

Je mag rustig aan beginnen. Je bent een paar maanden geleden bevallen en je bent moeder geworden. Jouw wereld is compleet veranderd. Het is écht normaal als het even tijd kost om weer terug in de werkmodus te switchen. Je hersenen zullen de tijd nodig hebben om weer om te schakelen, dus leg de lat niet te hoog voor jezelf.

Veel moeders geven ook als tip om de eerste weken of maanden te starten met wat minder uur. Zo kun je rustig inkomen en voelt het niet direct heel overweldigend.

Nog een paar tips van andere moeders over werk na verlof:

  • Start de opvang één week eerder dan dat jij weer start. One change at a time.
  • Plan niet direct je agenda helemaal vol, geef en gun jezelf de tijd. Een overvolle werkagenda, sociale afspraken én een baby die misschien nog niet optimaal doorslaapt is een pittige combinatie, vergis je niet.

Geef je grenzen aan

Misschien heb je ervoor gekozen om een dag minder te gaan werken. Je zult helaas niet de eerste moeder zijn die sindsdien een fulltime functie in een parttime aantal uren moet proppen. Je zult soms te maken krijgen met onbegrip of collega’s die jouw ‘nieuwe’ agenda niet respecteren. Jep, zwangerschapsdiscriminatie vind ook na de zwangerschap plaats. Het is niet altijd gemakkelijk, maar geef jouw grenzen aan. Wees eerlijk tegenover jouw collega’s, of tegen je leidinggevende.

Tip van een andere moeder over werk na verlof:

  • ‘De week voordat ik weer begon met werken, heb ik gebeld met onze leidinggevende om door te spreken hoe mijn nieuwe werkweek eruit zou gaan zien nu ik een dag minder ga werken. Ik ben blij dat we dat telefoontje vast hadden gehad, want ik merkte dat hij een ander beeld van de situatie had dan ik. Nu konden we direct en zonder veel gedoe met elkaar bespreken en oplossen.’

Borstvoeding op werk

Een werkgever is verplicht jou tijd te geven voor het kolven of het voeden van je baby. Dit wordt in de wet ook wel het ‘voedinsgrecht’ genoemd. Daarin is vastgesteld dat moeders het recht hebben om hun melk te kolven óf hun baby te voeden onder (betaalde) werktijd tot hij of zij negen maanden oud is. Daarna mag je dat uiteraard ook doen, maar in je eigen tijd. De tijd die je kwijt bent aan kolven of voeden, wordt doorbetaald door je werkgever. Je mag daarnaast zo lang en vaak kolven en voeden als je nodig hebt, maar niet meer dan een kwart van je werkdag. Werk je 8 uur op een dag, dan mag je in totaal dus twee uur besteden aan kolven en voeden. Er moet tenslotte een ruimte beschikbaar zijn waar je kunt kolven en voeden. In die ruimte moet een comfortabele zitplek aanwezig zijn en de deur moet kunnen worden gesloten.

Ook een goede tip van een andere moeder: zet jouw kolf-momenten in je agenda, zodat je onhandig geplande vergaderingen kunt voorkomen.

Kolven op werk: dit zijn je rechten

Alle gevoelens mogen er zijn

Zo simpel is het. Je hoeft je niet schuldig te voelen als je het heerlijk vindt om weer te werken, good for you! Je mag onbeschaamd genieten van het even niet hoeven zorgen en met jouw eigen dingen bezig te zijn. Het is ook niet vreemd als jij je wel verdrietig voelt over het feit dat je je kindje moet achterlaten bij oppas of opvang. Bel gerust een keertje extra naar de creche of vraag een extra foto aan het thuisfront. De meeste moeders ervaren dat het vanzelf, langzaam maar zeker, weer went en het thuiskomen bij je kindje na een lange dag werken extra fijn is.

Tips van andere moeders over werk na verlof:

  • Hey, het is niet erg als je op je eerste dag een potje hebt gehuild op de wc. Heb ik ook gedaan!
  • Geef het twee weken, daarna gaat het echt beter
  • Even niet alleen moeder zijn is ook heerlijk, wacht maar af…

Meer lezen?

Birgit over weer aan het werk gaan na zwangerschapsverlof: ‘Het ging gewoon niet’
Hoe kun je als moeder dat schuldgevoel loslaten?
Zwangerschapsdiscriminatie: 43% van de vrouwen maakt dit mee op de werkvloer

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen