Dalalou
07/05/2023

Women Supporting Women: ‘Ik gun iedere vrouw een natuurlijk kraampakket’

In de rubriek Women Supporting Women delen we de verhalen van vrouwelijke ondernemers met een bijzonder product of dienst. Esmarel Gasman (‘80), moeder van Celian (’11) en Mena (’13), is de oprichter van Dalalou Natuurlijk, aanbieder van het natuurlijke kraampakket en andere natuurlijke producten gericht op een gezonde start voor mama’s en baby’s. 

Waarom en wanneer ben jij begonnen met Dalalou?

‘Toen ik zelf voor het eerst zwanger was voelde ik sterk de behoefte om mezelf goed te verzorgen met fijne producten, met name in kraamtijd. Denk aan thee, lekkere kruiden, massageolie en andere verzorgingsproducten die bijdragen aan je herstel. Maar ik kreeg alleen rompertjes en boekjes cadeau. Heel lief natuurlijk, maar ik realiseerde me toen: wat zou het toch fijn zijn als we meer voor de moeder konden betekenen.’

‘Twaalf jaar geleden startte ik met een platform – Oermoeders van nu – dat nog steeds bestaat. Ik wilde een website opzetten met informatie die ik zelf miste en wilde delen. Dit gaat me zo aan het hart, hier wil ik iets mee doen, realiseerde ik me. Ik was tijdens de zwangerschap van Celian al veel bezig met bewuste keuzes, en bij de zwangerschap en geboorte van Mena twee jaar later ging ik nog een stap verder. Ik bereidde me voor op de bevalling, koos bewust producten die ik wilde gebruiken.’

‘Zo ben ik gaan brainstormen, en kwam ik al snel bij het kraampakket uit. Vrijwel iedere zwangere haalt een kraampakket in huis. Het zijn de producten die je tijdens of na de bevalling nodig hebt. Het is geen gezellig pakket: veel plastic, medisch en weinig uitnodigend. Ik wilde een natuurlijk alternatief maken, goed voor zowel het milieu, biologisch afbreekbaar, met katoen en duurzame en wasbare materialen.’

Wat ontbreekt er in het bestaande kraampakket?

‘Het bestaande kraampakket is een medisch pakket, vrij inspiratieloos. Het draagt zeker niet bij aan het gevoel dat je zin hebt in je bevalling. Terwijl je dat toch juist wil hebben? Ik wil eraan bijdragen dat vrouwen zin krijgen in de naderende geboorte. Bevallen is iets super moois, een levensveranderende en transformerende gebeurtenis. Hoe fijn zou het zijn als we vrouwen kunnen stimuleren, om in hun eigen kracht te vertrouwen in plaats van ervan uit te gaan dat het iets medisch zou kunnen worden of moeten zijn.’

‘Ondertussen is het Dalalou natuurlijk kraampakket uitgebreid met nog meer verzorgingsproducten die ook in de kraamtijd fijn zijn, zowel voor je baby als voor jou als kersverse moeder. Die natuurlijke producten zoals biologisch katoenen kraamverband, kamillethee en heilwol kunnen bijdragen aan een sneller herstel na de bevalling.’

Dalalou

Kennen vrouwen het natuurlijke kraampakket inmiddels al?

‘Ik probeer enkele keren per jaar op beurzen te staan, om zo direct in contact te zijn met zwangeren. Ik merk zo’n verschil met een jaar of zes geleden. Toen zag je vrouwen denken ‘oh, bestaat dit ook’ zodra ze Dalalou ontdekten. Nu is dat anders. Minstens de helft van de bezoekers heeft van een natuurlijk kraampakket gehoord of is erin geïnteresseerd. ‘Wat goed dat het bestaat’, hoor ik vaak tijdens die dagen.’

Wat is volgens jou onmisbaar in de kraamtijd?

‘Sowieso de cordring: een siliconen ringetje om de navelstreng af te klemmen na de geboorte. Die cordring vervangt steeds vaker de stugge plastic navelklem die jarenlang gebruikt werd voor het afbinden van de navelstreng. Dit rubberen ringetje zit niet in de weg en gaat niet irriteren en is dus een veel fijner alternatief voor z’n grote plastic klem, die in de weg zit bij luiers verschonen. Gelukkig zijn er steeds meer verloskundigen en ziekenhuizen die dat ook inzien.’

‘Ook onmisbaar: kraamverband van biologisch katoen. Katoen is ademend en dat helpt bij het herstellen van de vulva en vagina en mogelijke hechtingen na de bevalling. Wij krijgen vaak te horen hoe fijn klanten het biologische kraamverband vinden en hoe het helpt bij sneller herstel en wondgenezing. Die bewustwording geldt trouwens ook voor normaal maandverband: er komt steeds meer bewustzijn over katoenen en biologisch maandverband en tampons als alternatief voor plastic materialen. Een goede zaak.’

‘En ik wil ook heilwol nog aanraden. Heilwol is gekaarde wol waar van nature lanoline of wolvet in zit – dat beschermend is voor tepels en billetjes. Veel vrouwen kennen die zalfjes die op de markt zijn, maar heilwol is een goedkoper en duurzamer alternatief. Gek genoeg werd het vroeger veel meer gebruikt en zijn we die gewoonte kwijtgeraakt. Heilwol zit in het natuurlijke kraampakket van Dalalou en je kunt er eindeloos lang mee doen.’

Heb je nog advies aan zwangeren?

‘Bereid je voor. Laat het niet op je afkomen. Voorbereiden kan op je eigen manier: zoek de juiste bronnen, volg een cursus of lees een boek. Je bent zelf verantwoordelijk voor je bevallingsproces.’

‘Je mag vertrouwen op je eigen intuïtie, je eigen gevoel erbij, gecombineerd met de kennis die er is. Juist door je voor te bereiden weet je wat je kunt verwachten. Het is belangrijk om je veilig te voelen tijdens de bevalling. Als je je niet veilig of comfortabel voelt tijdens het bevallingsproces, gaat je lichaam als het ware ‘op slot’ en zo kan de bevalling anders verlopen dan je hoopt of wenst. Hoe zoek jij de veiligheid in jezelf, hoe kun jij een plek creëren om je op je gemak te voelen? Dat is denk ik het belangrijkste mee te geven. Dat vrouwen zich daar bewust op voorbereiden.’

‘Ik zou ook adviseren om na te denken over de kraamtijd. Hoe wil je die inrichten? Ga je maaltijden voorbereiden en in de vriezer leggen, zorg dan voor voedende, warme maaltijden die bijdragen aan jouw herstel. Zorg dat de kraamvisite je niet uitput, geef jezelf de tijd om bij te komen. Je hoeft als pas bevallen vrouwen niet stoer te zijn, te laten zien dat je al kan lopen vlak na de bevalling. Dat is niet nodig. Je hebt een kind gebaard, één week herstel is niet genoeg. De kraamtijd duurt minimaal 40 dagen en het gehele herstel kan makkelijk negen maanden of meer in beslag nemen. Laat je niks wijs maken.’ 

Dalalou

Een vraag die nauwelijks aan mannen of vaders wordt gesteld maar waar wij wel benieuwd naar zijn: vind je ondernemerschap en moederschap goed te combineren?

‘Ja, ik heb het goed kunnen combineren. Toen ik net moeder was wilde ik zoveel mogelijk tijd met mijn kinderen doorbrengen. Het voelde niet kloppend om direct fulltime in een nieuwe business te duiken. Dus werkte ik in de uren dat ze sliepen en in de avonden. Ik was in de gelukkige positie dat mijn partner genoeg verdiende waardoor ik meer rust ervaarde. Dat is zeker een geluk. Nu mijn kinderen ouder zijn en naar school gaan en meer hun eigen ding doen, werk ik fulltime aan Dalalou. Ik vind het goed te combineren.’

Welke toekomstplannen en dromen heb je?

‘Dalalou kraampakketten die verzekerd worden door de zorgverzekeraar, dat is echt mijn grote wens. Daarmee wordt het nog laagdrempeliger, en kunnen we nog meer vrouwen bereiken. Zo wordt een natuurlijk en modern kraampakket betaalbaar voor iedereen. Ik gun iedere vrouw zo’n pakket.’

Heb je interesse in een natuurlijk kraampakket van Dalalou? Met de kortingscode howaboutmom10 krijg je 10% korting op de aanschaf van jouw pakket. Deze korting geldt voor alle varianten van het natuurlijke kraampakket. 

Meer lezen?
Is een natuurlijk kraampakket iets voor jou?
Van douchekruk en cordring tot maaltijd: wat heb je allemaal nodig in de verschillende fasen rondom de geboorte?

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief