energie vermoeidheid zwangerschap
10/06/2024

Zó veel energie kost een zwangerschap

Iedere vrouw die zwanger is of is geweest, herkent die intense vermoeidheid tijdens de zwangerschap. En dat wordt nu ook door de wetenschap bevestigt. Onderzoek toont namelijk aan dat een zwangerschap in de loop van negen maanden zo’n 50.000 voedingscalorieën vereist. Het grootste deel van die energie komt van de moeder.

De energie die vrouwen gebruiken om hun eigen lichaam van brandstof te voorzien tijdens de zwangerschap, is veel groter dan voorheen gedacht werd. Het aanleggen van de placenta en het laten groeien van een baby tijdens die 9 maanden, vraagt veel van het vrouwenlichaam.

50 potten ijs

In een studie die in het tijdschrift Science werd gepubliceerd, schatten Australische onderzoekers dat een menselijke zwangerschap in de loop van negen maanden bijna 50.000 calorieën uit de voeding vergt. Dat is het equivalent van ongeveer 50 potten Ben en Jerry’s ijs (!) en aanzienlijk meer dan de onderzoekers hadden verwacht, becijferde de New York Times.

Wetenschappers gingen ervan uit dat de meeste energie die nodig is de voortplanting terechtkwam in de foetus, die relatief klein is. Totdat evolutiebioloog Dustin Marshall (Monash Universiteit Australië) met zijn team ontdekte dat om een baby en placenta te laten groeien, het eigen lichaam van een vrouw extra brandstof nodig heeft.

Net als andere zoogdieren moeten ook vrouwen niet alleen hun eigen lichaam van brandstof voorzien, maar ook extra energie in hun nakomelingen stoppen. Vrouwen hebben het equivalent van 50.000 kilocalorieën nodig om een mensje te laten groeien in hun buik. Dat is veel meer dan hiervoor werd gedacht.

Gezonde voeding tijdens de zwangerschap

Dat betekent uiteraard niet dat je die 50 potten ijs ook moet opeten, dat begrijp je vast (hier tips over gezond eten tijdens de zwangerschap en omgaan met cravings). Maar het geeft wel een mooi inzicht vanuit de wetenschap waarom je je zo ont-zet-tend moe voelt als zwangere. Je lijf levert een topprestatie en heeft daar alle energie voor nodig.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen