postpartum supplementen SUPS
08/10/2022

Het belang van de juiste supplementen in de postpartum fase

In de dagen, weken of soms zelfs maanden na de bevalling kun je als nieuwe moeder hormonaal gezien flink uit balans zijn. Dat is niet zo gek: er vindt ook een grote verandering in je hormoonhuishouding plaats tijdens en na de bevalling. Hoewel de meeste moeders in de postpartum fase vooral hun aandacht op de baby vestigen, is het juist belangrijk om in deze fase ook goed voor jezelf te blijven zorgen. Hoe? Daar vertellen we je in dit artikel meer over. 

“Tijdens je zwangerschap gieren de hormonen door je lijf. Denk aan hCG, oestrogeen, progesteron, HPL, prolactine en oxytocine”, vertelt Tessa Eekman. Ze is verloskundige en oprichter van Elle Midwives. “In de zwangerschap wordt een groot stuk van de hormoonregulatie overgenomen door de placenta. Je kunt je voorstellen dat na de geboorte van je kindje, wanneer je placenta wordt geboren, deze regulatie abrupt wegvalt. Hierdoor ontstaat een enorme daling in hormonen. Om je een idee te geven van de tijdspanne: binnen drie dagen is het grootste gedeelte hCG-hormoon uit je lichaam en na drie weken is het vrijwel volledig weg.”

De Grote Hormonen Shift

Die Grote Hormonen Shift, zoals Tessa het mooi noemt, zorgt in de postpartumperiode voor allerlei fijne (ahum!) lichamelijke klachten en kwaaltjes. Denk aan naweeën en (nachtelijk) zweten, slapeloosheid, vergeetachtigheid en haaruitval. Hormonale veranderingen zorgen er daarnaast voor dat je emotionele toestand voortdurend verandert (hallo, kraamtranen!). Vooral de hormonen oestrogeen en progesteron zijn de oorzaak van jouw stemmingswisselingen. 

Tegenover de hormonen die afnemen, zijn er ook hormonen die juist toenemen. Denk aan prolactine en oxytocine: twee hormonen die de borstvoeding ondersteunen en reguleren. Je lichaam is na de bevalling dus niet alleen hard bezig met fysiek herstel, maar ook met hormoonregulatie en dat kost veel energie.

“Het verloop van de hormoonlevels is bij de meeste vrouwen gelijk, alleen kan het wel verschillen hoe je hier op reageert. Dit is natuurlijk ook weer erg afhankelijk van hoe je zwangerschap en bevalling is geweest. Heb je een pittige zwangerschap en/of bevalling gehad en heeft dit veel van je lijf gevraagd, dan kan het zijn dat je bijvoorbeeld ook wat meer last hebt van stemmingswisselingen in de kraamperiode”, legt Tessa uit. 

In jouw borstvoedingsperiode komen er pieken van oxytocine vrij die bij jou onder andere de melkaanmaak stimuleren. Wanneer je op den duur stopt met het geven van borstvoeding, zal jouw lichaam moeten zoeken naar een nieuwe hormonale balans. Sommige vrouwen merken weinig van deze hormoonschommeling, andere zijn er gevoeliger voor. Als jij van jezelf weet dat je hier gevoelig voor bent, dan is het aan te raden om het afbouwen van de borstvoeding rustig te laten verlopen en hier echt de tijd voor te nemen. 

Waarom supplementen in de postpartum fase?

“Het is een keihard feit dat een vrouwelijk lichaam zowel in de zwangerschap maar zéker ook in de kraamperiode heel hard aan het werk is”, zegt Tessa. “Je hebt een mensje gemaakt en gebaard en daarvan ben je in de kraamtijd maximaal aan het herstellen. Je baarmoeder krimpt van waar de baby in zat naar de oorspronkelijke grootte. Er is bloedverlies geweest wat toch een impact heeft op je ijzervoorraad, je hebt slaaptekort en het feit dat je moeder bent geworden is nogal wat.”

Voor veel vrouwen is het de normaalste zaak van de wereld om heel goed voor zichzelf én de baby in hun buik te zorgen tijdens de zwangerschap, onder andere door foliumzuur en zwangerschap multivitaminen te gebruiken. Als de baby is geboren vergeten vrouwen vaak om op dat moment goed voor zichzelf te blijven zorgen en laten ze dit stukje zelfzorg ook los. Dat is zonde, want juist als nieuwe moeder kan het lichaam extra ondersteuning heel goed gebruiken. 

(Postpartum) selfcare isn’t selfish

Eén van de manieren om goed voor jezelf te zorgen, zowel lichamelijk als mentaal, is door de juiste voedingssupplementen te kiezen. Zoals je weet zijn we bij How About Mom fan van SUPS. Deze supplementen zijn volledig gericht op de immuniteit, vitaliteit en hormoonbalans van vrouwen en moeders. Kortom: ze bevatten precies wat wij als moeders nodig hebben om ons beter in ons vel te voelen.

Dat is ook wat moeders die SUPS proberen ervaren. Zo vertelt Kim: “Ik ben eerst een maand de BALANCE gaan proberen om mijn hormonen weer in balans te krijgen na de zwangerschap. Ik merk echt dat ik veel vrolijker ben en een  minder onrustige huid heb. Ik kan het iedereen aanraden.”

Joy zegt: “In mijn zoektocht naar meer energie en hormonale balans kwam SUPS op het juiste moment op mijn pad. Eigenlijk vind ik dat alle moeders standaard in hun kraamweek een bundel SUPS moeten krijgen, want de juiste ondersteuning en goed voor jezelf zorgen is zo belangrijk! Na twee weken voelde ik bij mezelf verandering optreden. Op werk had ik meer focus en ondanks de gebroken nachten begon ik mijn ochtenden minder vermoeid. Ik merkte ook dat mijn hormonale schommelingen afnamen. Zelfs mijn man zei dat hij het idee had dat mijn horrormonen weg waren en dat hij me relaxter vond.” 

postpartum supplementen

Postpartum supplementen: ‘ik ben weer in control’

Laura is net bevallen – en zit dus middenin het ontzwangeren – en heeft al een peuter thuis. Dit uitte zich bij haar in vermoeidheid, duizelingen, slechte huid en een opgejaagd gevoel, schrijft ze. “Na de SUPS een maand te hebben geprobeerd en vervolgens twee weken te laten staan was ik eruit. Wat zijn dit lifesavers! In de periode dat ik SUPS niet slikte kwamen alle symptomen weer terug. Ik kan inmiddels niet meer zonder. Ik voel me kalmer, meer uitgerust, minder snel geïrriteerd en ik ben weer in control. Dit gun ik dit iedere vrouw en mama.”

Het supplement BALANCE van SUPS is gericht op jouw hormonale ondersteuning. In combinatie met RISE, met ingrediënten om dat vermoeide gevoel tegen te gaan, is deze bundel precies wat jij nodig hebt als nieuwe moeder. Dat kunnen wij je natuurlijk wel vertellen, maar dat kun je nog beter zelf gaan ervaren. We mogen aan jullie een korting van 15% bieden op jouw eerste SUPS bestelling. Voeg ‘howaboutmom’ toe als kortingscode aan je winkelmandje en de korting wordt automatisch verrekend.  You take care of you, dear mom! 

Meer lezen?
Ik ben zo moe van het moe zijn, jij ook?
Wanneer voel ik me weer mezelf na de bevalling? Moeders delen hun ervaring

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen