5 weken zwanger
16/06/2023

5 weken zwanger: dit kun je merken

Als je vijf weken zwanger bent is de baby in jouw buik zo groot als een pitje van een appel. Er vinden allerlei geweldige processen in jouw lijf plaats. Jij kunt tegelijkertijd ook last krijgen van (ochtend)misselijkheid en een fijne achtbaan aan emoties. Dit kun je merken als je 5 weken zwanger bent.

Ontwikkelingen bij de baby bij 5 weken

Met vijf weken begint het embryo steeds meer op een foetus te lijken. Het embryo is nu zo’n 0,5 millimeter lang en er wordt hard gewerkt aan het aanleggen van het zenuwstelsel.

In week 5 van je zwangerschap worden de hersenen en het ruggenmerg van het embryo gevormd. Ook de basis van de bloedsomloop en het hart ontwikkelt zich deze week. Wist je dat het hart en de bloedsomloop de eerste functies zijn die gaan werken bij een embryo? Daardoor kan het embryo hard doorgroeien. 

Mocht je nu een echo hebben – wat vaak niet gebruikelijk is zo vroeg in je zwangerschap – dan kun je het embryo vaak wel zien. Daarnaast kun je misschien een kleine dooierzak en vruchtzak te zien.

Hoe gaat het met jou bij 5 weken zwanger?

In jouw lichaam zijn er allerlei geweldige processen aan de gang met vijf weken zwangerschap. Wat betekent dat voor jou? In de vijfde week van je zwangerschap kun je de volgende symptomen ervaren:

  • Je bent nu officieel overtijd: je hebt in dit stadium een menstruatie overslagen
  • Misselijkheid… Misschien in de ochtend, misschien gedurende de hele dag. Bepaalde geuren of bepaald eten kunnen ervoor zorgen dat jouw maag zich omdraait.
  • Je kunt merken dat je vaker moet plassen
  • Vermoeidheid! Ineens merk je hoe het je de grootste moeite kost om je ogen open te houden en is die vier uur snack break op werk noodzakelijk om nog wat energie te krijgen.
  • Je borsten zijn gevoelig. Zó gevoelig.
  • Hallo emotionele rollercoaster. Ineens kun je huilen om alles en niets en voel je je een moment later euforisch blij.

‘Het dekbed was te zwaar’ en nog 15 andere gekke redenen om te huilen tijdens de zwangerschap

Tips bij 5 weken zwanger

We zeggen het nu en we gaan het nog heel vaak herhalen. Zorg je goed voor jezelf? Onder andere door foliumzuur te slikken, maar ook door goed te luisteren naar je lijf. Wat heb je nodig? Zeker als je veel last hebt van misselijkheid wil je zoeken naar eten dat nu wel goed valt. Misschien moet je even afstappen van drie grote maaltijden en vaker kleine porties eten.

Mocht je je zwangerschap inmiddels met mensen gedeeld hebben, dan zul je ook merken dat de (ongevraagde) adviezen je om de oren gaan vliegen. Soms is dat fijn en welkom, soms eh… het tegenovergestelde. Je hoeft niks klakkeloos aan te nemen en mag vooral zelf je weg gaan vinden in dit nieuwe avontuur. Voel je je wat overweldigt door alles? Ga lekker naar buiten, de frisse lucht zal je ongetwijfeld goed doen. Of deel je zorgen of twijfels met een goede vriend(in).

Meer lezen?
Mikki-Michelle was net voor onbepaalde tijd naar Mexico verhuisd, toen ze erachter kwam zwanger te zijn

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen