In Amerika wordt het steeds bekender en dan is de kans groot dat Nederland ook kennis gaat maken met deze nieuwe trend: de nesting party. Een nesting party wordt ongeveer een maand voor de uitgerekende datum georganiseerd, en draait helemaal om de aanstaande moeder.
Een nesting party of nestfeestje gaat niet om de cadeaus voor de baby – hoewel die natuurlijk wel welkom zijn! – maar is juist bedoeld om te helpen voorbereiden op de komst van de baby.
Wat is een nesting party?
Tijdens een nesting party helpen vriendinnen en familie met het voorbereiden op de komst van de baby en de postpartum periode. Denk aan de babykamer klaarmaken, commode in elkaar zetten of de kledingkast van de baby indelen tot het huis nog een keertje goed schoon te maken. En ook samen meehelpen met een fijne start voor mama en baby, bijvoorbeeld door alvast wat maaltijden te koken en in te vriezen.
Een nesting party is een stuk praktischer dan een babyshower en echt bedoeld om de aanstaande mama te verzorgen. En daarnaast is het ook heel gezellig om nog een moment samen te hebben en stil te staan bij de komst van de baby.
Babyshower vs. nesting party
Een babyshower – een feestje ter ere van de baby – vinden veel vrouwen ook een leuk initiatief, maar sommigen hebben er juist he-le-maal niets mee. Misschien heb jij geen zin in spelletjes zoals het proeven van babyvoeding of het verwisselen van luiers van een Baby Born-pop. Of heb je geen behoefte aan een grote groep mensen om je heen in de laatste fase van je zwangerschap. Daarom is het mooie van een nesting party dat de aandacht naar de aanstaande mama gaat.
Tips voor een nesting party
Wat moet je weten over de nesting party? Een paar tips als jij een nesting party gaat organiseren voor een vriendin, of zelf een nesting party wel ziet zitten:
- Vraag geen dingen van je gasten die je ook niet voor hen zou doen: meehelpen in huis prima, maar je hele tuin onderhanden nemen is misschien wat veel van het goede.
- Houd het klein: omdat een nesting party meestal in je eigen huis is, kun je best een select groepje vriendinnen of familie uitnodigen.
- Maak het gezellig, met wat te eten en te drinken, muziek en versiering in huis. Je kunt ook vragen of mensen wat lekkers willen meenemen.
- Schrijf een lief briefje voor de aanstaande moeder: ze gaat binnenkort bevallen en lieve woorden, positieve affirmaties of kaartjes doen haar goed.
- Vraag om praktische cadeaus en natuurlijk om advies, zeker van vriendinnen die al moeder zijn. Wat hadden zij zelf echt graag willen weten of hebben?
- Organiseer een nesting party ongeveer een maand voor de uitgerekende datum: de kans is groot dat je als zwangere dan nog wat energie hebt.
Inspiratie: kun je doen tijdens een nesting party?
Er zijn genoeg dingen om te doen in huis wanneer er een kleintje op komst is. Je kunt bijvoorbeeld helpen met:
- Steun bieden aan je zwangere vriendin: van emotionele steun tot haar nagels lakken of een fijne massage
- Koken en maaltijden invriezen
- Koelkompressen maken: fijn om je vulva te koelen na de bevalling.
- De babykamer inrichten
- Babykleertjes wassen, vouwen en uitzoeken
- Luiers in verschillende maten uitzoeken en de verschoontafel inrichten
- Als er al oudere kinderen in het gezin zijn: hun kamers en speelgoed helpen opruimen
- Flessen en borstkolf steriliseren
- Vluchttas helpen inpakken
- Kinderwagen of kinderstoeltje installeren
Waarom heet het ‘nesting party’?
Heb je wel eens gehoord van nesteldrang? Tegen het einde van de zwangerschap hebben veel vrouwen ‘nesteldrang’: een behoefte om schoon te maken, op te ruimen en het huis voor te bereiden.
Nesteldrang is volgens wetenschappers een oerinstinct. Vroeger moest gezocht worden naar een omgeving waarin een baby veilig geboren kon worden, weg van roofdieren en voorzien van voeding en warmte. Je ziet dit ook bij dieren: ook zij maken een veilig en warm nestje wanneer er een baby geboren gaat worden. En dat doen wij dus ook. To nest in het Engels, en daar komt het woord nesting party vandaan.