Zwangerschapsmassage

Zo werkt het en dit zijn de voordelen

Een massage is altijd fijn, ook als je zwanger bent. Toch is het beter om niet zomaar een ‘gewone’ massage te boeken tijdens je zwangerschap. Je lichaam is anders en reageert ook anders. Tijdens een zwangerschapsmassage wordt rekening gehouden met je zwangere lijf en met jouw wensen.

Foto van How About Mom

How About Mom

Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.

Wat is een zwangerschapsmassage?

Een zwangerschapsmassage is een zachte massage die speciaal is ontworpen voor het zwangere lichaam. De masseur gebruikt minder druk en vermijdt drukpunten die in verbinding staan met de baarmoeder, om te voorkomen dat deze samentrekt.

Ook je buik wordt vaak overgeslagen omdat die tijdens de zwangerschap gevoelig kan zijn. In plaats daarvan ligt de focus op gebieden zoals de benen, of rug en schouders, die zeker nu extra ontspanning kunnen gebruiken.

Hoe werkt een zwangerschapsmassage?

Wil je een zwangerschapmassage? Kies dan voor een massagepraktijk met zwangerschapsbehandelingen of een gecertificeerd zwangerschapsmasseur. Zo weet je zeker dat je masseur op de juiste manier met je zwangere lichaam omgaat.

Sommige massagepraktijken hebben speciale massagetafels voor zwangere vrouwen met uitsparingen voor de buik en borsten, zodat je comfortabel op je buik kunt liggen.

Bij andere massagesalons lig je op je zij of rug, ondersteund door kussens of een warmwatermatras voor extra comfort en ontspanning.

Je bepaalt zelf wat je fijn vindt. Salons die zwangerschapsmassages aanbieden zijn hier ook alert op. Als je het te warm of koud krijgt, misselijk wordt, of als de massage te intens aanvoelt, geef dit dan meteen aan zodat de massage kan worden aangepast aan jouw behoeften.

Een zwangerschapsmassage kan ook een geweldig babyshower cadeau zijn om te vragen of te geven.

Voordelen van een zwangerschapsmassage

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam snel, wat kan leiden tot ongemakken. Een zwangerschapsmassage kan helpen deze klachten en je zwangerschapskwalen te verlichten. Zwangerschapsmassage heeft ook verschillende lichamelijke voordelen:

Ontspanning

Een van de grootste voordelen van een zwangerschapsmassage: het is ontspannend. Zeker nu je zwanger bent, is het fijn om een moment te kunnen ontspannen.

Verbeterde mentale gezondheid

Tijdens een massage maakt je lichaam meer oxytocine aan, en de aanmaak van stresshormonen wordt juist lager. Het hormoon oxytocine kan je een gelukkig gevoel geven. Heb je tijdens je zwangerschap last van angstige gevoelens of stress? Dan kan een zwangerschapsmassage een uitkomst zijn.

Pijnverlichting

Rugpijn, bekkenpijn, kramp: een zwangerschap vraagt veel van je lichaam. Een zwangerschapsmassage helpt deze klachten te verlichten door de spieren soepel te maken.

Betere slaap

Na een massage ga je vaak heerlijk ontspannen weer naar huis. Een massage kan helpen je slaapritme te verbeteren, wat vaak verstoord wordt tijdens de zwangerschap.

Minder vocht vasthouden

Vooral in de laatste maanden van je zwangerschap kun je merken dat je meer vocht vasthoudt. Een zwangerschapsmassage bevordert vochtafdrijving, wat vooral in de laatste maanden van de zwangerschap nuttig is.

Verbeterde bloedcirculatie

Een massage kan helpen bij de afvoer van afvalstoffen en kan spataderen verlichten.

Verkleinde kans op vroeggeboorte

Onderzoek wijst uit dat zwangerschapsmassages de kans op vroeggeboorte kunnen verkleinen en complicaties bij de baby na de bevalling kunnen verminderen.

zwangerschapsmassage massage tijdens zwangerschap

Aanbod van zwangerschapsmassage

Wil je je tijdens je zwangerschap laten masseren? Kies dan voor een gecertificeerd zwangerschapsmasseur. Zo weet je zeker dat je masseur op de juiste manier met je zwangere lichaam omgaat.

Vergoed door verzekeraar

Sommige zorgverzekeraars vergoeden zwangerschapsmassages als onderdeel van een aanvullende verzekering. Bekijk de voorwaarden van je verzekering of neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie.

Wanneer geen zwangerschapsmassage?

Veel masseurs vermijden massages tijdens het eerste trimester vanwege het verhoogde risico op een miskraam, ook al is dit niet wetenschappelijk bewezen.

Ook is het slim om een massage te vermijden als je last hebt van een hoge bloeddruk, trombose, hartklachten of koorts. Raadpleeg je verloskundige of gynaecoloog bij twijfel over je specifieke situatie.

Postpartum massage

Massage na de bevalling

Wist je dat het ook mogelijk is om in de kraamtijd gemasseerd te worden? En bestaan verschillende postpartum behandelingen, waarbij een postpartum massage een geweldig fijne ervaring is als je recent bent bevallen. Veel postpartum behandelaren bieden massages aan huis tijdens de kraamtijd, zodat je de deur niet uit hoeft.

Na de bevalling heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Een massage kan dit proces ondersteunen door de bloedsomloop te stimuleren, wat helpt bij de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen. Bovendien kan het helpen je hormoonspiegel in balans te brengen. Als je borstvoeding geeft, kan een massage ook verlichting bieden voor vermoeide schouders en een stijve nek.

Jouw gids in het eerste jaar moederschap: How About Mom 📲