droom gevoel
13/04/2023

Ask Tilda: ‘Waar komt mijn hyperbewuste droom-gevoel vandaan?’

In de rubriek Ask Tilda geeft postpartumtherapeut Tilda Klumpenaar antwoord op jullie vragen en zorgen over het moederschap. Deze week: ‘Mijn kindje is nu anderhalf jaar oud en nog steeds voelt alles hyperbewust, of juist niet echt. Alsof ik droom. Ik ben wel happy en goed gehecht met mijn kindje. Wat kan dit droom gevoel zijn? Ik geef nog borstvoeding en slaap weinig.’

‘Allereerst: wat goed dat je deze vraag stelt. Want dit zijn dingen waar veel moeders zich niet van bewust zijn. Ik maak uit je vraag op dat je het gevoel hebt een beetje in een roes te leven. Je noemt het hyperbewust maar ook alsof je droomt. Ik denk dat dit komt door het weinige slapen. Dan lijkt alles heel belangrijk en prioriteit te hebben, maar tegelijk zit je in een soort roes, vanwege het slaapgebrek.

Het weinige slapen begint al in de kraamweek. Je doet geen oog dicht en na een paar dagen loop je er als een ware “mombie” bij. Een mombie: de combinatie van een zombie en een moeder, die paarse kringen onder haar ogen heeft 🙂 Het kan zijn dat de slapeloze nachten daarna nog een tijdje aanhouden. Soms slapen kindjes minder goed of lig jij zelf ‘s nachts vaak te piekeren. Soms is het een combinatie.

Als jouw slaapgebrek komt door jouw eigen gepeins of gepieker, dan is er een oplossing. Er is namelijk een manier om van al dat gepieker en gepeins af te komen. In de vorm van mindfulness, want dat is mijns inziens de oplossing voor het doorbreken van die lawine aan gedachten en alle slaapproblemen. Mindfulness zorgt ervoor dat je de dingen accepteert zoals ze zijn. Gewoon in het hier en nu. Dus dat geldt ook voor dat gevoel van in een roes zitten, het slaapgebrek of als je twijfelt aan jezelf.

Niet vechten of vluchten

Dus in plaats er voor te willen vechten of ervoor te willen vluchten, leer je het te accepteren zoals het is. Het vechten of vluchten is vaak je primaire reactie op dingen die onaangenaam voelen. ‘Ben ik wel een goede moeder? Kan ik dit wel?’ zijn gedachten die vaak ‘s nachts op bezoek komen, juist als je wilt slapen. Als je leert dat sommige dingen (zoals je heel bewust zijn van dingen of de vermoeidheid) er nu eenmaal ‘gewoon’ bij horen, zal je merken dat je ‘s nachts veel minder vaak wakker ligt.

Mindfulness

Stap twee is bewuster gaan leven door middel van het beoefenen van mindfulness. Het is een te complex verhaal om hier helemaal uit de doeken te doen, maar het komt op het volgende neer: het stoppen van de draaikolk aan gedachten is essentieel als je goed wil slapen. Geloof me, ik heb veel moeders gezien die hier heel veel last van hebben en ook ik lag vroeger nachten wakker toen in een postnatale depressie zat. Tot ik dit zelf ontdekte en leerde hoe ik mezelf kon bedaren en de gedachten kon laten gaan. Zowel overdag, als ’s nachts en dat werd tot op de dag van vandaag een enorme verrijking van mijn leven. Ik gun jou dit ook enorm.

Mocht je bovenstaande herkennen en denken: ik heb hier ook last van en ik wil hier vanaf, mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen gaan we hiermee aan de slag.’

Heb jij ook een vraag die jij anoniem aan Tilda wilt stellen? Stuur ons een mailtje via app@howaboutmom.nl of stuur een DM.

Meer lezen?
Ask Tilda: ‘Heeft mijn depressie effect gehad op de hechting met mijn kindje?’
Ask Tilda: ‘1,5 jaar na de geboorte nog steeds somber’
Hi nieuwe mama, ál deze gevoelens zijn normaal

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen