kind slapen hitte
19/07/2022

Slapen in de hitte: zo maak je het voor jouw baby of kind comfortabeler

Auteur

Datum

Categorie

Share

Code oranje in Nederland: dat betekent niet alleen warme dagen, maar ook warme nachten. Hoe zorg je ervoor dat jouw kindje zo goed mogelijk kan slapen tijdens de hitte? We delen een paar tips.

Koele kamer

Probeer de kamer waar jouw kindje slaapt zo koel mogelijk te houden, idealiter niet hoger dan 18 graden. Door de ramen, gordijnen of luiken dicht te houden kun je de warmte hopelijk deels buiten houden. Laat de kamer alleen ‘s ochtends vroeg even luchten en pas in de avond als de temperatuur weer wat naar beneden is gegaan. Je kunt ‘s nachts het raam openhouden voor extra frisse lucht.

Op een hele warme dag is het misschien niet haalbaar om de kinderkamer op 18 graden te houden. Je kunt er dan voor kiezen om een ventilator neer te zetten. Richt deze niet recht op je kindje en zet ‘m ver genoeg van de slaapplek van jouw kind af. Zet een kom met heel koud water of ijsblokjes voor de ventilator om de lucht extra af koelen.

Huid-op-huid

Eén van de mooiste eigenschappen van huid-op-huid contact is dat het temperatuur regulerend werkt. Dat geldt dus ook bij warme temperaturen. Als jouw kindje jouw nabijheid hard nodig heeft om in te slapen, dan kun je daar ook bij warmer weer mee doorgaan. Slaapt jouw kindje nog graag in de draagzak overdag of ‘s nachts, let er dan wel op dat je een draagzak kiest die is gemaakt van een ademende stof en luchtdoorlatend is. Zorg er ook voor dat je jouw kindje zo min mogelijk kleding aan doet.

Voldoende drinken

Voor iedereen geldt dat voldoende drinken tijdens warm weer belangrijk is. Baby’s die borstvoeding krijgen en naar behoefte drinken hebben in principe geen extra vocht nodig. Misschien zul je merken dat jouw kindje in de warmte ‘s nachts weer een keertje extra komt. Denk er ook aan dat je zelf voldoende drinkt.

Als jouw baby flesvoeding krijgt, kun je jouw kindje tussen de voedingen door een klein beetje water geven. Een paar lepeltjes per keer is voldoende. Als jouw baby ook in de hitte minimaal vier plasluiers in 24 uur heeft, dan weet je dat hij of zij voldoende vocht binnenkrijgt.

Aangepaste kleding en beddengoed

De meeste kinderen vinden het fijn om onder een dekentje te liggen, ook al is het warmer buiten. Kies voor katoenen beddengoed, dat is met hoge temperaturen fijn. Mocht er een matrasbeschermer op het bed liggen (bijvoorbeeld omdat je bezig bent met zindelijksheidstraining), haal deze dan even weg. Zo’n beschermer ademt minder goed en zorgt ervoor dat je kindje meer gaat zweten.

Pas de kleding van jouw baby of kind ook aan aan de temperatuur van de slaapkamer. Bijvoorbeeld alleen een luier en een dunne zomerslaapzak.

Baby inbakeren tijdens de hitte: waar let je op?

Hitteplan

Wat voor niemand werkt is je erg druk maken in deze hitte. Mocht het slapen wat lastiger gaan, probeer dit dan een beetje los te laten. Het is tijdelijk en het komt vanzelf weer goed. Misschien is het nodig om de bedtijd van jouw kindje wat te verschuiven als het ‘s avonds nog heel warm is. Misschien is een extra middagdutje fijn of nodig. Probeer er samen het beste van te maken en even mee te gaan in een aangepast hitteplan.

Meer lezen?
Zwanger en hitte: zo houden andere (hoog)zwangeren het koel
Tips om te reizen tijdens je zwangerschap

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief