Baby slaapt niet meer door

Wat als je kindje ineens veel wakker wordt?

Na die eerste rommelige weken lijkt jouw baby na een maand of drie eindelijk het concept doorslapen te begrijpen. Hoera! Met blokken van zo’n 5 á 6 uur is jullie nachtrust is weer een beetje terug. Je geeft elkaar een high five, gaat weer eens wat later naar bed en voelt hoe de energie weer toe neemt. Totdat je baby, van de een op de andere dag, ineens weer ‘s nachts de boel op stelten zet. Ineens mag je er weer 3 keer uit per nacht en heb je het gevoel weer helemaal terug bij af te zijn. Wat als je baby niet meer doorslaapt?

Ewelina de Groot

Ewelina de Groot

Ewelina de Groot is socioloog en kinderslaapcoach. Ze heeft haar eigen praktijk, EindelijkSlapen.

Hoewel het heel frustrerend is als je kindje niet meer wil slapen of middenin de nacht wakker wordt, is het vaak wel te verklaren. Baby’s leren in hun eerste levensjaar ontzettend veel nieuwe vaardigheden bij. De mentale ontwikkeling die nodig is om die vaardigheden eigen te maken, kan invloed hebben op het slaapgedrag van jouw kindje.

Onderzoek naar baby’s ontwikkeling

De Amerikaanse kinderarts dr. T. Berry Brazelton deed zestig jaar onderzoek naar de mentale ontwikkeling van kinderen. Hij stelt dat er aanwijsbare perioden zijn waarin baby’s en kinderen nieuwe vaardigheden leren, zoals omrollen, gaan zitten en beginnen met kruipen, zichzelf leren optrekken, lopen en taalontwikkeling.

Doordat je kindje bij circa 4 maanden, 8 maanden, 10 maanden en 12 maanden zo’n sterke mentale ontwikkeling meemaakt, merk je  ineens weer slechter slapen. Tijdelijk slechter slapen is een veelvoorkomend bij-effect van de mentale groei spurts van jouw baby. Die worden ook wel slaapregressies genoemd.

Is jouw baby een slechte slaper overdag? Wij hebben een fijne tip

slaapregressie 8 maanden

Misschien sliep je baby eerst goed, maar merk je rond de 4 of 5 maanden dat er wat verandert. Je baby slaapt minder goed en wordt vaker wakker. Dit komt doordat je baby een volwassenere slaappatroon aan het ontwikkelen is.

Je baby’s ontwikkeling heeft invloed op het slapen

Rond de 8 maanden word ik ook veel gebeld als slaapcoach. Hierbij zie je dat het gaan kruipen en gaan staan twee grote ontwikkelingen zijn bij baby’s, en dat kan een effect hebben, ook in de nacht.

Ook rond de 12 maanden zie je enorme ontwikkelingssprong zoals het gaan lopen, wat helaas ook vaak tijdelijk een negatieve invloed heeft op slaap. Vandaar de 12 maanden slaapregressie.

Bijzondere mijlpalen

Onderzoek welke vaardigheid je baby of je kind zich eigen aan het maken is. Omarm die ontwikkelingen. Als het rommelt met slaap van je baby tussen 7-9 maanden, besef dat zij of hij bezig is met gaan kruipen.

Slaapt je dreumes tussen 1 en 1,5 jaar niet (meer) goed? Dat kan komen omdat hij bezig is met gaan lopen en praten. Het kan helpen om juist naar die bijzondere mijlpalen van je baby tijdens die eerste 1000 dagen te kijken in plaats van de tijdelijke verstoorde nachtrust. Leg de nadruk op het bereiken van mijlpalen van je baby of kind, want het is een enorme progressie die je kindje maakt.