Tweede bevalling
Wanneer je voor de eerste keer gaat bevallen, is alles nieuw en heb je waarschijnlijk veel vragen. Ben je voor de tweede of de derde keer in verwachting? Misschien vraag je je dan ook af hoe de tweede, derde of volgende bevalling zal gaan. Tuurlijk, je hebt het al eens eerder gedaan, maar een bevalling blijft een grote gebeurtenis. En iedere bevalling is anders.
How About Mom
Met ons team van 50 experts geven we jou betrouwbare informatie en advies in deze bijzondere fase van je leven.
Gaat de tweede bevalling sneller?
Over het algemeen wordt gezegd dat een tweede of derde bevalling sneller verloopt dan de eerste bevalling. Als je al een keer eerder bevallen bent, is het geboortekanaal al wat opgerekt. Daardoor zal de baby zich gemakkelijker naar beneden bewegen en zal je baarmoederhals ook sneller openen (ontsluiting).
Kortere persfase
Moeders die voor de eerste keer bevallen kunnen tussen de 20 minuten en 3 uur persen, terwijl moeders die voor de tweede keer bevallen meestal binnen 60 minuten klaar zijn, vaak zelfs (veel) sneller. Dat heeft niet alleen met je lichaam te maken, maar ook met jouw kennis. De eerste keer persen kan wat onwennig zijn, maar als je dit voor de tweede keer doet weet je vaak al hoe je moet persen, dus pers je meestal effectiever.
Niet alleen de ontsluitingsfase, maar ook de persfase gaat meestal sneller bij een volgende bevalling dan een eerste bevalling. De spieren en banden in je bekken en vagina hebben al eens eerder het werk gedaan om ruimte te maken voor een baby en hem of haar eruit te persen, dus de tweede keer gaat over het algemeen sneller.
Tweede bevalling, geen garantie
Natuurlijk kan niemand je de garantie geven dat je tweede bevalling daadwerkelijk sneller verloopt. Dit geldt vooral als het ‘type’ bevalling verschilt. Bijvoorbeeld als je de eerste keer een keizersnede hebt gehad en de tweede keer vaginaal hoopt te bevallen.
Als je de eerste keer vaginaal beviel en dit de tweede keer weer hoopt te doen, kunnen er ook dingen anders verlopen. Het is onmogelijk om vooraf met zekerheid te zeggen hoe je tweede bevalling zal verschillen van de eerste.
Maak een geboorteplan (ook bij tweede bevalling)
Ook al weet je niet precies hoe de bevalling precies verloopt, toch is het wel belangrijk en nuttig om van tevoren na te denken over je verwachtingen. Daarom is het een goed idee – ook bij een tweede bevalling – om een beval-plan of geboorteplan te maken.
Hoe verliep je eerste bevalling? Het kan zijn dat een eerste of eerdere bevalling niet verliep zoals je had gehoopt of verwacht. Wat zou je graag anders willen doen nu? En wat vond je fijn en wil je graag weer meemaken? Een geboorteplan schrijven helpt je om hierover na te denken en dat te bespreken met je partner en zorgverleners.
Vrouwen delen hun ervaring over tweede bevalling
‘Tweede bevalling heel anders’
Melanie’s eerste bevalling had een vervelende nasleep, waar ze nog lang last van had. Haar tweede bevalling is heel anders: een positieve, mooie en krachtige ervaring.
‘Twee keer een keizersnede’
Leonie: ‘Mijn eerste bevalling duurde twintig uur. Mijn dochter bleek als een sterrenkijker te liggen en ze zat al een tijd met haar hoofdje vast in mijn bekken. Ze zou er niet uit gaan komen op de natuurlijke manier, dus werd er overgegaan op een spoedkeizersnede. Die heftige bevalling had veel invloed op mijn lichamelijke en mentale herstel, dus besloot ik bij de tweede voor een geplande keizersnede te kiezen. Mijn tweede geplande keizersnede was een fijne en positieve ervaring.’
‘6 weken te vroeg geboren’
‘Bij mijn eerste kindje werd ik met 41 weken ingeleid. Natuurlijk baalde ik daar destijds een beetje van, ik wilde liever ‘natuurlijk’ bevallen, maar het gaf ons wel de tijd om rustig voor te bereiden op alles. Ik ging met een vriezer vol eten de kraamperiode in. Het was dus een enorme verrassing toen onze tweede 6 weken te vroeg geboren werd. Mijn vliezen braken midden in de nacht en direct begonnen de weeën. Ik moest snel wat spullen in een tas gooien, want ik had nog niet eens de vluchttas klaargezet.’
‘Snelle geboorte van de tweede’
‘Bij mijn eerste bevalling wilde ik per se geen pijnstilling. Maar toen ik eenmaal meer dan 20 uur bezig was, vroeg ik toch om een ruggenprik. Dat was toen geweldig. De tweede keer nam ik me voor direct om een ruggenprik te vragen, maar daarvoor ging de bevalling simpelweg te snel. Ruim dertig minuten nadat ik in het ziekenhuis was aangekomen, werd mijn zoontje al geboren.’
‘Mijn tweede bevalling duurde 14 uur’
‘Ik had verwacht dat mijn eerste bevalling lang zou duren, dat was wat ik overal las. Toen we aankwamen in het ziekenhuis, bleek ik al 5 centimeter ontsluiting te hebben. Nog geen drie uur later werd onze dochter geboren. De tweede keer werd ik gewaarschuwd door de verloskundigen dat ik hen echt op tijd moest bellen zodra de weeën begonnen, want de kans was groot dat het dit keer nóg sneller zou gaan. Dat liep toch anders: de tweede bevalling duurde uiteindelijk ongeveer 14 uur. Dat kan dus ook gewoon.’
How About Mom: een 'onmisbare app voor aanstaande moeders' 📲