gezinsuitbreiding zorgen bij tweede
18/08/2022

Buurtgezinnen: een extra handje hulp om de hoek

Je kent het gezegde it takes a village to raise a child misschien wel? Vroeger was het een stuk gebruikelijker dat buren, kennissen en familieleden meehielpen met de zorg voor kinderen. Buurtgezinnen is een initiatief gebaseerd op die oude gedachte: opvoeden doe je samen.

We hopen dat jij familie en vrienden in de buurt hebt wonen waar je op kan terugvallen. Sommige gezinnen missen zo’n sociaal vangnet, terwijl dat zo belangrijk is voor ouders.

Met Buurtgezinnen worden gezinnen aan elkaar gekoppeld. Gezinnen die steun kunnen gebruiken (vraag-gezinnen) worden gekoppeld aan een gezin in de buurt (steun-gezinnen). Dat kan een gezin met jonge kinderen zijn, maar vaak zijn het ook juist mensen wiens kinderen al wat ouder of uit huis zijn, en die graag klaar willen staan voor anderen. Door het koppelen van vraag-gezinnen en steun-gezinnen wil Buurtgezinnen ervoor zorgen dat kinderen wat extra liefde en aandacht krijgen en dat ouders kunnen worden ontlast.

In heel Nederland

Buurtgezinnen is uitgegroeid van een klein initiatief tot een netwerk in heel Nederland, in bijna 100 gemeenten. Iedere gemeente heeft een eigen Buurtgezinnen-coördinator. Via de site kun je zien of er in jouw gemeente ook steun-gezinnen aangemeld zijn, of contact opnemen.

Bonus-opa en oma

Stel het loopt niet lekker in je gezin. Je maakt je zorgen en bent moe. Dan kan Buurtgezinnen een uitkomst zijn. Buurtgezinnen helpt om je te koppelen aan een ander gezin in de buurt, waarmee jij de zorg voor je kinderen deelt. Wat voor soort steun, dat bepalen de gezinnen zelf, onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen. Het kan bijvoorbeeld gaan om een wekelijkse speelafspraak, een weekend logeren of samen iets leuks ondernemen.

Odylia vertelt wat Buurtgezinnen voor haar betekent. Toen ze voor de derde keer zwanger was, was haar dochtertje Myrthe bijna twee. Door zwangerschapsvergiftiging en reuma is Odylia’s energie beperkt. Naast hulp thuis van een verpleegkundige voor Odylia, is er ook nog een peuter in huis die veel aandacht nodig heeft. “Mijn ouders en schoonouders wonen ver weg. Ik zocht iemand die iets met Myrthe kon ondernemen, waardoor ik tegelijkertijd ontlast zou worden.”

Lies en Huib – beiden in de zestig – zijn het steungezin waar Odylia aan gekoppeld wordt. De oudere kinderen van Huib en Lies zijn het huis al uit. “Voor mijn eigen kinderen had ik toen nauwelijks tijd. Maar nu ik met pensioen ben, heb ik wel de rust en het geduld”, zegt Huib. Sinds een jaar maken Huib en Lies iedere dinsdag een uitstapje met Myrthe, bijvoorbeeld naar de ballenbak of naar de Intratuin. “Een soort ‘bonus-opa en -oma’ die in de buurt wonen, zo zie ik het”, zegt Odylia.

Het ouderschap kan soms eenzaam voelen en behoorlijk overweldigend zijn. Vooral in de eerste weken, wanneer je je thuis aan een nieuw leven en een nieuwe routine moet aanpassen. Maar ook later, als er zorg voor jouw baby of kind nodig blijkt te zijn of je zelf als ouder kopzorgen hebt. Weten dat er mensen zijn die om jou en je kind(eren) geven en die je graag willen helpen, is op dat moment extra belangrijk. Buurtgezinnen is gebaseerd op precies die gedachte: opvoeden doe je samen.

Meer lezen?

Zo geef je grenzen aan bij opa’s en oma’s

Het ouderschap is uitdagend: zes waardevolle adviezen voor jou

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen