kerst alleenstaande moeder
22/12/2023

De eerste kerst als alleenstaande moeder: ‘Tussen alle uitdagingen op zoek naar lichtpuntjes’

Dit jaar wordt mijn eerste kerst als alleenstaande moeder. Begin 2023 ben ik gescheiden met de vader van mijn kinderen. Ons gezin is gebroken. Terwijl we de boom versieren en plannen maken voor het kerstdiner, worstel ik met gemengde gevoelens over deze kerst zonder partner aan mijn zijde. Het is een nieuw hoofdstuk in ons leven. Hoewel ik overal uitdagingen zie, probeer ik ook op zoek te gaan naar lichtpuntjes.

De kinderen (4 en 7 jaar oud) zijn onrustig deze dagen. Ik kan niet ontkennen dat ik met dezelfde gevoelens worstel. Het gemis van een compleet gezin is voelbaar, vooral omdat we voor het eerst sinds jaren niet samen wakker worden op eerste kerstdag en gezellige plannen maken voor de kerstvakantie. De uitdagingen stapelen zich op: het verdelen van de tijd met de kinderen, het uitleggen van de veranderingen en het navigeren door de emoties die deze feestelijke tijd met zich meebrengt.

Ik besef me dat onze tradities gaan veranderen. De tradities die we met z’n vieren hadden, zullen een nieuwe vorm moeten krijgen. Hij zal nieuwe tradities krijgen met de kids, ik zal nieuwe tradities krijgen met de kids. Ooit zullen we kerst misschien wel weer samen vieren, maar daarvoor zijn de wonden nu nog te vers. Ik merk dat ik me ook zorgen maak: komen de kinderen iets te tekort, begrijpen ze goed wat er speelt en zitten mijn eigen emoties me niet teveel in de weg om de moeder te zijn die ik wil zijn?

Mijn eerste keer als alleenstaande moeder

Het is ook de eerste kerst waarin ik een dag alleen door ga brengen. Tweede kerstdag gaan onze dochters met hun vader mee naar de schoonfamilie. Ik heb besloten om niet mee te gaan, omdat ik bang ben dat het te verwarrend is én omdat ik er – als ik heel eerlijk ben – totaal geen behoefte aan heb om iedereen te zien. Dus ben ik alleen. Dat is confronterend, maar op een bepaalde manier brengt het ook kalmte met zich mee. Ik hoef niks, ik word nergens verwacht, hoef niks voor iemand anders te doen.

Ik besef dat ik dit moment van verandering ook kan gebruiken als een kans voor zelfreflectie en groei. Misschien is dit het jaar waarin ik mezelf op de eerste plaats zet, waarin ik de tijd neem om te rusten en te herstellen. Een dagje voor mezelf, zonder de druk van sociale verplichtingen, kan verfrissend zijn en een stap zijn in de richting van mijn eigen welzijn.

Het enige wat telt

Terwijl ik verder ga ik met het inpakken van de kerstcadeautjes, probeer ik dit nieuwe gezinsleven te koesteren. Niet meer zoals het was, wel zoals het nu is. We gaan er samen voor zorgen dat onze dochters een heerlijke, liefdevolle kerst tegemoet gaan, dat is het enige wat écht telt.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen