21/10/2019

De playlist van Lois 

Muziek beïnvloedt onze herinneringen, emoties en hoe we omgaan met angst en pijn. Het is dus logisch dat muziek tijdens je bevalling een bron van troost en kracht kan zijn. Op How about mom delen we verhalen van moeders en de rol die muziek speelde tijdens hun bevalling of de voorbereiding daarop. 

Lois Kruidenier (29) is de moeder van Belle en inmiddels hoogzwanger van hun tweede kindje, wederom een meisje. Ze woont met haar man Hilbert in de buurt van Rotterdam. “Ik ervaar mijn tweede zwangerschap, net zoals veel moeders, totaal anders dan de eerste. Die eerste keer wilde ik met dertig weken alles af hebben en moest alles schoon, steriel en gestreken zijn. Nu is de babykamer nog niet af en heb ik net een paar dingetjes in een vluchttas gegooid – ik wil namelijk thuis bevallen maar you never know. Van de andere kant ervaren wij als ouders nu al zoveel meer zekerheid, de dingen waar wij ons destijds druk om maakten spelen nu niet meer. We weten nu wat we echt nodig hebben: liefde, warmte, rust in huis. Daar kan geen stapel hydrofiele luiers tegenop. 

‘Yes, ik mag weer bevallen!’

Mijn eerste bevalling liep vlekkeloos. Precies zoals ik had gehoopt dat het zou gaan. Ik kijk er met heel veel trots op terug. Hoe langer het geleden is, hoe sterker dat gevoel wordt. In mijn hoofd was het de perfecte bevalling. Nu er weer een bevalling aan zit te komen, besef ik dat het ook wel flink pijn doet en dat het echt niet in een zucht gebeurd is. 

Ik ben de eerste keer in een geboortecentrum bevallen met onze eigen verloskundige. Ik wilde graag in bad mijn weeën opvangen en bevallen zonder pijnstilling. Beide dingen zijn gelukt. Mijn allergrootste wens was dat ik helder zou zijn tijdens de bevalling, dat ik er bewust bij zou zijn. Dat was ook het geval. Ik kan me alles tot in de details herinneren. 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lois Kruidenier-Timmermans (@loiskruidenier) op

Toen ik weer zwanger bleek te zijn dacht ik serieus ‘yes, ik mag weer gaan bevallen’. Toen ik aan mijn man vertelde dat ik graag thuis wilde gaan bevallen deze keer – in bad notabene – was hij niet direct enthousiast. Hij vond het vooral erg spannend. Het idee dat je als man zo machteloos staat als er iets mis gaat vond hij moeilijk. We hebben het met vrienden meegemaakt, bij wie een thuisbevalling net goed ging. Dat heeft hem geraakt. Toch hoopte ik hem ervan te kunnen overtuigen dat het voor ons een goede optie zou zijn, in ieder geval om daarnaar te streven. Ik hoopte dat de verloskundige hem gerust kon stellen, maar eigenlijk deden zij het tegenovergestelde. Ik ben daarom opzoek gegaan naar een andere verloskundige. Bij ons eerste gesprek met onze huidige verloskundige had ze wat extra tijd uitgetrokken en stelde ze voor dat Hilbert mee zou komen, zodat we het samen over de bevalling konden hebben. Nadat we tien minuten met haar hadden gekletst zei hij: het klinkt geweldig, zo’n thuisbevalling, ik ben helemaal om. Ik was zelf ook op mijn gemak bij haar, ik heb vertrouwen in haar. 

Positieve affirmaties en visualisaties

Tijdens het voorbereiden op de bevalling komt uiteraard ook de vraag voorbij of we onze dochter, Belle, erbij willen hebben. Mijn gevoel neigt sterk naar ‘nee’, ik ben bang dat ik teveel met haar bezig zal zijn. Ze is een aanwezig meisje, dat veel aandacht vraagt en geeft. Door foto’s en video’s die ik zag op Instagram, waarbij broertjes en zusjes erbij zijn tijdens een badbevalling, begon ik ineens te twijfelen. Moet ze er toch niet bij zijn? Ik legde mijn twijfels neer bij de verloskundige. Die kaatste de bal direct terug: wat vind je er zelf van? Toen kon ik alleen maar teruggrijpen naar mijn gut feeling. Als moeder weet je denk ik toch het allerbeste wat jij nodig hebt om te ontspannen en te focussen. 

Op dit moment haal ik ook steun uit positieve affirmaties. Ik heb een mooi setje kaartje gekocht met daarop inspirerende en motiverende boodschappen. Als je mij vijf jaar geleden die kaarten had laten zien, dan had ik je hard uitgelachen. Ik ben, of liever gezegd, ik was zo’n nuchtere Rotterdamse, zoiets paste totaal niet bij mij. Interessant hoe die dingen kunnen veranderen… Nu kan ik er wel iets mee, ik wil die mooie teksten graag lezen, juist omdat woorden zoveel voor me betekenen. Ik ben nu van plan om die teksten op te hangen in de woonkamer, zodat ik ze kan zien tijdens de bevalling. Misschien trek ik ze halverwege wel van de muur, je weet hoe je tijdens een bevalling ineens compleet geïrriteerd kunt raken van iets ha! 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lois Kruidenier-Timmermans (@loiskruidenier) op

Ook een beetje spannend

De hele zwangerschap heb ik enorm naar mijn bevalling uitgekeken, maar ik merk dat ik nu onzeker word. Ik voel hoe groot ze wordt en herinner me ineens ook de minder fijne details van de bevalling. Juist daardoor is het fijn om te steun te halen uit en rust te vinden in dingen als die affirmaties, spiritualiteit of visualisaties. Elk steuntje in de rug kan ik gebruiken, ik laat me graag leiden door de positieve effecten van hormonen. Ze maken me soms verdrietig of boos, maar ze helpen me ook om zachter te worden, om op zoek te gaan naar dingen waar ik normaal niet mee bezig zou zijn. 

De balans tussen vertrouwen en realisme is interessant. Ik kijk zelf terug op een fantastische bevalling, maar heb van dichtbij meegemaakt dat een bevalling ook totaal anders kan verlopen dan je had verwacht. Dat spookt soms wel door mijn hoofd. Het maakt me niet per se onzeker, maar wel bewust van het feit dat ik enorm geluk heb gehad die eerste keer. Het is niet vanzelfsprekend dat een bevalling loopt zoals je hoopt. 

Op zoek naar een gevoel van thuis

Een tijdje geleden ben ik begonnen met mijn Spotify playlist Homebirth. Ik zag het als een stukje bezigheidstherapie, maar het is ook een fijne manier om jezelf op de bevalling voor te bereiden. Luisteren naar nummers die op een bepaalde manier iets bij je losmaken, herinneringen ophalen. Ik vind het verwonderlijk hoe bepaalde momenten uit je leven helemaal verpakt zijn in een liedje. 

Op de lijst staat veel van The National, maar ook Bon Iver, The Waterboys, Radiohead, Van Morrison, Peter Gabriel en Pink Floyd. Op Instagram vroeg ik suggesties van andere moeders voor nummers op mijn playlist. Ik heb alles geluisterd en er een aantal opgeslagen. Ik ben vooral op zoek naar nummers die me een gevoel van thuis geven. Liedjes die, wanneer ik ze opzet, me direct het gevoel geven dat ik thuiskom. Een soort onthaal. 

Sommige vrouwen zoeken juist naar nummers met krachtige teksten die gaan over doorzetten, krachtig zijn, ademen enzo. Dat is niets voor mij. Ik hoop vooral rust en ontspanning te vinden, dat heb ik tijdens mijn eerste bevalling gemist. Ik vond Belle’s bevalling heel fijn, maar ik was absoluut niet zen. Ik vond de pijn heel overweldigend. Nu weet ik dat die weeën er zijn om mijn kindje te laten komen. Als je die kennis hebt is het hopelijk ook makkelijker om je eraan over te geven. 

Ik heb een draadloos boxje mee in mijn vluchttas, thuis hebben we een goede geluidsinstallatie in de woonkamer. Dan kan ik daar, vanuit het bevalbad, naar luisteren als alles goed gaat. De muziek op de lijst heb ik zelf uitgekozen, maar ik weet dat er veel nummers opstaan die mijn man ook mooi vindt. We hebben een gezamenlijke playlist die we thuis vaak draaien om Belle’s muzikale ontwikkeling te stimuleren. K3 staat er niet tussen, maar ze danst net zo goed mee op muziek van John Lennon. 

Benieuwd naar de playlist van Lois? Je kunt ‘m hier luisteren

Ga jij voor een zen-lijstje of just knallende popnummers om de weeën weg te dansen? We horen graag over jouw beval-playlist! Mail naar anna@howaboutmom.nl.

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief