15/11/2019

Identiteitscrisis na een baby: onvermijdelijke gebeurtenis?

Het blijft verwonderlijk hoeveel gevoelens en ervaringen universeel lijken te zijn voor nieuwe moeders, terwijl we op het moment dat we er middenin zitten het idee hebben de enige te zijn. Een concreet voorbeeld daarvan is de, ik zou bijna zeggen onvermijdelijke, identiteitscrisis die volgt na het krijgen van een kindje. Bij de een komt ‘ie na een paar weken, bij de ander pas na een jaar, maar er komt een moment waarop je denkt: Wat kan ik? Wat wil ik? Wie ben ik eigenlijk?!

Negen maanden lang ben je zwanger, negen maanden lang gaat het over die groeiende buik. Of je nu op een verjaardag of in de trein zit, de zwangerschap voert in de meeste gesprekken de boventoon. Dan wordt je kindje geboren en start jouw leven als moeder. Jouw wensen en behoeftes maken veelal plaats voor die van je kindje. De agenda van de baby wordt jouw agenda, het verzorgen van je kindje een nieuwe dag (en nacht) taak. 

“Moeder worden gaat hand in hand met een verschuiving van de identiteit”, vertelt Jody. Ze is coach en jurist (en adviseur bij How about mom) en ondersteunt vrouwen tijdens en na de zwangerschap, door middel van loopbaancoaching en praktisch juridisch advies. “Het is een van de belangrijkste veranderingen die een vrouw meemaakt in haar leven. Niet voor iedereen verloopt deze bijzondere transformatieperiode zonder slag of stoot.”

Tegenstrijdigheden

Waardoor ervaren moeders die verschuiving van hun identiteit? Oxytocine is volgens Jody een van de oorzaken. “Oxytocine zorgt ervoor dat we met onze hersenen kunnen inzoomen op het kindje. Een moeder wordt aangetrokken door het kindje, het kindje wordt het centrum van moeder’s wereld. Tegelijkertijd herinnert zij zich ook andere delen van haar identiteit: de andere relaties die zij heeft, haar werk, haar hobby’s en om niet te vergeten basale zaken als slapen, eten en seks. Juist deze delen worden in eerste instantie weggeduwd en dat veroorzaakt spanningen. Veel moeders die bij mij in de praktijk komen vinden die tegenstrijdigheden zwaar, maar het is niets om je voor te schamen.”

Een andere oorzaak die de identiteit van nieuwe moeders onder druk kan zetten, is verwachting vs. realiteit. Jody noemt dit de dedicated mom, is the best mom’-gedachte die door de maatschappij in stand wordt gehouden. “Dit zorgt voor verkeerde verwachtingen, hoge eisen stellen en het gevoel van druk. Teleurstelling en schuldgevoel liggen op de loer als de realiteit anders blijkt te zijn. Voor veel nieuwe mama’s kan dit leiden tot een innerlijke strijd. Doordat ze het gevoel hebben te falen, praten ze er liever niet over.”

Vanaf nu is alles anders

Jody herkent veel van deze emoties ook uit eigen ervaring, vertelt ze. “Ik wist vanaf de eerste dag: vanaf nu is alles anders. Ook al was de voorbereiding op de geboorte van ons kindje nog zo goed, ik kon mij uiteindelijk niet voorstellen dat het kleine wezentje zo diep de gevoelens, gedachten en gebeurtenissen om zich heen zou beïnvloeden en bepalen. Ik ben veranderd. Mijn blik op mijn realiteit is veranderd. Ik moest mezelf als vrouw en moeder opnieuw uitvinden. Ik had gewild dat ik tijdens dit proces en deze transformatie meer had om mij aan vast te houden, dat ik had geweten dat anderen zich ook zo voelden. Gelukkig weet ik dat nu.” 

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen