Hoofdpijn na zwangerschap
27/01/2022

Hoofdpijn na je zwangerschap: een veelvoorkomende klacht

Een bonkend hoofd, een zeurderige pijn of het gevoel alsof er watten in je hoofd zitten: helaas is hoofdpijn een veel voorkomende klacht na de bevalling. Onder meer de hormonen in je lijf zijn de boosdoener, maar ook andere factoren kunnen de oorzaak zijn. Ben je benieuwd hoe het kan dat je hoofdpijn hebt na je zwangerschap? En nog belangrijker: wat je ertegen kunt doen om het te verminderen?

In dit artikel lees je alles over hoofdpijn na je zwangerschap.

Hoofdpijn na je zwangerschap

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor hoofdpijn in de kraamperiode of daarna. Direct na de bevalling start het ‘ontzwangeren’. De schommelingen van hormonen in jouw lichaam kunnen hoofdpijn veroorzaken. Hoofdpijn kan ook worden veroorzaakt of versterkt door grote spanning of (over)vermoeidheid.

Ben je bevallen met een ruggenprik of narcose? Dan kun je ook hier nog een aantal dagen hoofdpijn van hebben. Als gevolg van een ruggenprik kun je ‘zwaartekracht’ gerelateerde hoofdpijn ervaren, dat is hoofdpijn die ontstaat bij het zitten en staan, en verdwijnt bij het liggen.

Wanneer je hoofdpijn hebt, is het goed om te voelen of je andere klachten ervaart. Een borstontsteking kan bijvoorbeeld ook gepaard gaan met hoofdpijn.

Advies en tips

Bij hoofdpijn helpt het om veel te drinken en voldoende bedrust te houden. Overleg met je verloskundige of kraamzorg over eventuele pijnstilling, zoals een paracetamol.

Specifiek bij de zwaartekracht gerelateerde hoofdpijn door een ruggenprik kunnen paracetamol en cafeïne houdende dranken zoals koffie en cola de klacht doen verminderen. Wel is het belangrijk als je borstvoeding geeft om niet te veel cafeïne houdende dranken te drinken: overleg met de verloskundige, kraamverzorgende of lactatiekundige.

Wanneer trek je aan de bel?

Zeker na een ruggenprik kun je last hebben van hoofdpijn, maar de hoofdpijn moet wel merkbaar minder worden. Als de hoofdpijn niet weg gaat, langer dan een week aanhoudt of als de hoofdpijn ondragelijk is, neem dan direct contact op met het ziekenhuis of met de verloskundige.

Meer lezen?
Wat je van ontzwangeren kunt verwachten en waarom je jezelf de tijd moet gunnen

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief