lichaam veranderd na de bevalling
17/06/2023

Je lijf na de bevalling #mombod

De term ‘dad bod’ kenden we al. Een aantal jaar geleden ontplofte het internet bij een foto van Leonardo DiCaprio en Adam Sandler met een buikje, in plaats van een afgetraind lichaam. Eindelijk, een man die een échte foto deelt van een ‘papa lichaam’! Maar waar blijven de #mombods? Wij willen meer eerlijke verhalen over je lichaam na de bevalling.

Borsten, buik, huid, benen, haar, vagina, billen, heupen en armen, om even ‘een paar’ dingen te noemen aan je lijf die je na je bevalling kunnen zijn verandert.

Je lichaam kan veranderen

Van vrouw tot vrouw verschilt het hoe groot of klein (en blijvend) die veranderingen zijn. Hoe jij met die veranderingen omgaat en hoe jij je voelt over jouw eigen lichaam, verschilt ook per persoon. De reden van die veranderingen is wel hetzelfde: je bent moeder geworden. Je wereld ziet er anders uit. Geestelijk ben je gegroeid en veranderd. Wat een zegen dat je lichaam ook veranderd is.

Dat het een zegen is betekent niet dat het altijd makkelijk is. Het is niet vreemd om te moeten wennen aan striae op je eens zo gladde buik, aan de spataderen op je benen of borsten die er niet meer zo pront bij staan als toen je 16 was. Aan je heupen die breder zijn dan voordat je een kindje hebt gebaard, een litteken als je een keizersnede hebt gehad of die nieuwe navel.

Eigen lichaam (opnieuw) leren kennen

Ook je vagina verandert: de kleur en vorm kunnen door het proces van een zwangerschap en bevalling anders zijn dan ‘vroeger’. ‘Soms verbaas ik me erover hoe weinig vrouwen weten van hun lijf na de bevalling”, zegt verloskundige Nathalie Bonte van verloskundepraktijk Westerkade. ‘Kijk eens met een spiegeltje tussen je benen beneden, denk ik vaak. Maar dat doen de meeste vrouwen niet. Terwijl het helpt om je eigen lijf (opnieuw) te leren kennen.’

Juist omdat veel vrouwen niet bij zichzelf checken hoe het er met hun vagina voorstaat, stelt Nathalie bij de na-controle (het afsluitende consult bij de verloskundige na +/- zes weken) altijd voor om dit voor hen te doen. ‘Je hebt veel aan je hoofd voor dat consult, en vaak is ook je paar weken oude baby mee. Ik kies ervoor om te zeggen ‘Ik ga zo even kijken naar je hechtingen’ in plaats van ‘Mag ik even kijken?’. Veel vrouwen wuiven het anders weg als ik vraag hoe het herstel gaat en hoe hun vagina eruit ziet. Terwijl het super belangrijk is om er aandacht aan te besteden.’

Hoewel het wat onwennig kan voelen om met een spiegel naar je eigen vagina te kijken, is het – als je er over nadenkt – ook weer volkomen normaal dat je ook dat deel van je lichaam eens goed bekijkt. Dat is goed om te doen als het allemaal weer prima voelt, maar is zeker van belang als je bekkenbodemklachten zoals een verzakking of urineverlies hebt. Niet alleen in de postpartum periode – en je nog aan het herstellen bent – maar ook in de maanden daarna. Twijfel je ergens over, vraag dan om advies. Blijf niet rondlopen met twijfels of klachten.

Denken over je lichaam

De manier waarop je over je ‘nieuwe’ lichaam denkt, heeft veel invloed op je zelfbeeld, de manier waarop jij jezelf ziet. Dat kunnen gedachten zijn als: ‘Ik ben nog steeds niet genoeg afgevallen. Mijn benen zijn huge. Gaat die flubberige buik ooit nog weg? Waar zijn mijn kleine tepels gebleven? Die striae is lelijk, die had ik daarvoor nooit.’

Klinkt bekend? Bedenk dan eens: zou je deze veroordelingen ook tegen een vriendin zeggen? Nee? Waarom ben je dan wel zo hard tegen jezelf? Vergeet allereerst niet dat je lichaam tijd nodig heeft om te herstellen. Een litteken wordt vanzelf soepeler en lichter van kleur, de huid van je buik wordt misschien weer wat strakker na verloop van tijd. Maar sta er ook bij stil dat je bepaalde dingen ook ‘gewoon’ verandert zijn. En dat het dus belangrijk is dat je die veranderingen – rustig aan – gaat accepteren.

‘Probeer niet veroordelend, maar met liefde naar je lichaam te kijken. Je hebt een zoon of dochter op de wereld gezet’, zegt seksuoloog Astrid Kremers, als tip voor newborn moeders die fronsend hun buik vastpakken voor de spiegel of met walging naar de striae op hun heupen of benen kijken. ‘Die gedachte helpt om een herinnering te creëren die steunend is in plaats van een verwijtende, harde blik op je eigen lichaam na de bevalling. Je lichaam heeft jouw kindje beschermd, gevoed, laten groeien. Daar mag je trots op zijn.’

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen