Kolven op werk: dit zijn je rechten als moeder
20/11/2021

Kolven op werk: dit zijn je rechten als moeder

Het moment is aangekomen: na een prachtige periode waarin je (opnieuw) moeder bent geworden, is het tijd om weer naar werk te gaan. Sommige moeders kiezen dit moment om borstvoeding geven af te bouwen, maar er zijn ook veel moeders die hun kindje willen blijven voeden met moedermelk. In dat laatste geval is het zaak te kolven, ook op werk. Wat velen alleen niet weten, is dat er zogeheten kolfrechten zijn in Nederland.

Hoe dat zit? Dat lees je in dit artikel.

Kolven op werk

Iedere moeder die borstvoeding wil blijven geven, weet hoe belangrijk het is om te kolven. Zo blijft je melkproductie op gang en kun je je kindje voorzien van moedermelk. Wanneer je weer aan het werk gaat, betekent het dus ook dat je op kantoor moet kolven. Gelukkig is dat wettelijk gezien mogelijk.

Een werkgever is verplicht jou tijd te geven voor het kolven of het voeden van je baby. Dit wordt in de wet ook wel het ‘voedinsgrecht’ genoemd. Daarin is vastgesteld dat moeders het recht hebben om hun melk te kolven óf hun baby te voeden onder werktijd. Je hebt daarom recht op de volgende punten:

  • Je mag kolven of je kind borstvoeding geven onder (betaalde) werktijd tot hij of zij negen maanden oud is. Daarna mag je dat uiteraard ook doen, maar in je eigen tijd;
  • De tijd die je kwijt bent aan kolven of voeden, wordt doorbetaald door je werkgever;
  • Je mag zo lang en vaak kolven en voeden als je nodig hebt, maar niet meer dan een kwart van je werkdag. Werk je 8 uur op een dag? Dan mag je 2 uur lang kolven en voeden;
  • Er moet een ruimte beschikbaar zijn waar je kunt kolven en voeden;
  • In die ruimte moet een comfortabele zitplek aanwezig zijn, hetzelfde geldt voor een deur, koelkast en bij voorkeur een wasbak zodat je je handen kunt wassen.

Zorg voor een goede voorbereiding

Het kan in het begin best een uitdaging zijn: kolven. Wellicht voel je je niet helemaal op je gemak of moet je nog wennen aan kolven. Het is dan fijn om je zo goed mogelijk voor te bereiden op deze nieuwe stap. Lactatiedeskundige Céline Moly raadt moeders dan ook aan om een paar weken voordat je aan het werk gaat, te oefenen met kolven. Daarbij is het belangrijk dat je ontspant en rust neemt voor het kolven.

Een fijne kolfbh is voor de meeste vrouwen een goede aankoop.  Een kolfbh stelt je in staat om discreet te kunnen kolven, zonder dat je je bh volledig uit hoeft te trekken, en zorgt ervoor dat je tijdens het kolven je handen vrij hebt. Bijvoorbeeld om even een ontspanningsoefening te doen, foto’s van je kindje op de crèche te kijken of een aflevering van jouw favoriete serie te kijken.

Eerst kolven met baby aan de borst

Mocht het kolven moeizaam gaan, dan kun je ook kolven terwijl je je baby borstvoeding geeft. Hoe dat werkt? Kolf bijvoorbeeld de linker borst terwijl je kindje aan de rechter borst drinkt. Je baby zorgt dan namelijk onbewust voor het toeschieten van de melk waardoor kolven gemakkelijker gaat.

Benieuwd hoe je start met kolven? In onze borstvoedingscursus, gegeven door lacatatiedeskundige Céline Moly, leer je alles over borstvoeding. Van de voordelen voor jou en de baby, het belang van de eerste 24 uur na de geboorte, tot je productie op gang krijgen én houden, uitdagingen en starten met kolven. 

Bron: Rijksoverheid

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen