16/06/2023

Mijn verhaal: zwanger na het Asherman syndroom

Het Asherman syndroom, ook wel ziekte van Asherman genoemd, is nog vrij onbekend en geeft niet altijd klachten. Bij vrouwen die het Asherman syndroom hebben zitten er verklevingen in de baarmoeder. Vaak komt het pas aan het licht doordat je problemen hebt met zwanger worden of met je menstruatie. Marize deelt haar verhaal over zwanger worden en het Asherman syndroom.

Bij het Asherman syndroom of de ziekte van Asherman is er sprake van littekenweefsel in de baarmoeder, waarbij de wanden van de baarmoeder aan elkaar verkleefd kunnen zitten. Deze verklevingen komen door een beschadiging van het baarmoederslijmvlies, meestal door een operatie. De verklevingen maken het erg moeilijk om zwanger te worden en kunnen bij een zwangerschap zorgen voor een miskraam of vastzittende placenta.

Oorzaak van Asherman syndroom

Marize liep het Asherman syndroom op na een een hysteroscopie, het plaatselijk weghalen van miskraamweefsel in de baarmoeder. De ziekte kan – naast een hysteroscopie – ook worden veroorzaakt door een miskraamcurettage. Curettage betekent het weghalen van weefselresten uit de baarmoeder na een zwangerschap, miskraam of abortus.

Marize: “Ik dacht dat het een zeldzame aandoening was – althans zo doet het internet je geloven – maar na een zoektocht ben ik met veel jonge vrouwen in aanraking gekomen die dit doormaken. Bij de een met een goede afloop en een zwangerschap, bij de ander niet. Ik heb anderhalf jaar lang operaties en ingrepen aan mijn baarmoeder moeten ondergaan. Het was nog maar zeer de vraag of ik na mijn eerste zwangerschap, die eindigde in een miskraam, ooit nog kinderen zou kunnen krijgen.”

‘Emotionele impact is groot’

“Ik heb me in die anderhalf jaar erg onbegrepen en verdrietig gevoeld, ook omdat er zo weinig aandacht voor is. Ik heb niet alleen veel ingrepen en pijn gehad, ook de emotionele impact was groot. Op je negenentwintigste horen dat je er rekening mee moet houden dat kids misschien niet voor je weggelegd zijn, is moeilijk te bevatten.”

Er is nog maar weinig informatie over waarom sommige vrouwen de ziekte van Asherman krijgen en anderen niet. De oorzaken van het Asherman syndroom zijn verschillend. Het kan ontstaan door een curettage, maar ook door het weghalen van de placenta of verwijderen van vleesbomen of poliepen. Ook een operatie aan de baarmoeder, een infectie van de binnenwand van de baarmoeder (endometritis) of een infectie aan de baarmoeder door chlamydia zijn mogelijke oorzaken.

Marize werd na de miskraamcurettage niet meer ongesteld, maar kreeg wel een eisprong. Onregelmatige menstruatie of uitblijven van de menstruatie is een van de tekenen om op te letten bij het Asherman syndroom, naast weinig of geen bloedverlies, of alleen wat bruine afscheiding in plaats van een echte bloeding. Ook pijn in de onderbuik komt voor. Heb je een onregelmatige menstruatie terwijl deze voorheen regelmatig was en heb je één van bovenstaande ingrepen gehad, zoals een operatie of curretage? Dan is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Hij kan je doorverwijzen naar het ziekenhuis voor onderzoek en behandeling.

‘Meer bekendheid voor deze aandoening’

Inmiddels is Marize bevallen van een gezonde dochter, na een zwangerschap zonder veel complicaties. Een opluchting na alle onzekerheid en het verdriet die ze de periode daarvoor meemaakte. “Wel is er een stukje placenta achtergebleven in mijn baarmoeder, na de bevalling. Het is nu afwachten wat dat gaat doen. De artsen willen die placentarest het liefst niet weghalen in verband met het risico op nieuwe verklevingen na een operatie. Dat is dus nog afwachten.”

Marize: “Met mijn verhaal hoop ik meer bekendheid te creëren over dit syndroom en vrouwen alert te maken op de symptomen. De diagnose was ingrijpend, maar niet weten wat er met me aan de hand was vond ik nog erger.”

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen