Frederieke (How About Mom '20)
16/09/2022

Wat ik leerde van slaapcoach Simone over baby’s en slaap

Heb je onze pas gelanceerde online slaapcursus voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar al gezien? Een van de allerleukste onderdelen van mijn werk bij How About Mom vind ik leren van de experts waar we mee samenwerken voor onze app, boeken en online cursussen. Dit is wat ik leerde van slaapcoach Simone over baby’s en slaap, én de tips die ik direct ging toepassen bij mijn zoontje.

Met slaapcoach Simone Meijer werkten we de afgelopen weken hard aan de online slaap cursus. Een cursus die je – op een moment waarop het jou uitkomt – op je gemak vanaf de bank kunt volgen en die je alles vertelt over slaap bij baby’s, dreumesen en peuters, van 0 tot en met 4 jaar.

Baby helpen om beter te slapen

Tijdens het ontwikkelen van deze cursus leerde ik ook nog zo veel waardevolle nieuwe dingen over slaap bij baby’s, dreumesen en peuters. Wat we met deze cursus vooral willen doen is andere ouders een steuntje in de rug geven: ja, kinderen en slapen zijn soms geen goede combinatie.

Waren we net de newborn fase voorbij hier thuis, ook bij een dreumes blijft slapen een hot topic, merk ik. Toch zijn er zeker dingen die je kunt doen om je baby of kindje te helpen om beter te slapen. Ik deel graag een paar inzichten met je die ik leerde van slaapcoach Simone om een baby of dreumes te helpen slapen.

Dreumes en slaap

Een dreumes heeft behoefte aan grenzen en duidelijke communicatie, zegt Simone. Euhm ja, herkenbaar! De #tweeisnee fase komt eraan. Juist voor dreumesen is het belangrijk dat je vertelt wat je gaat doen, hem of haar voorbereid op het slapen, of de dag doorspreekt voordat hij of zij gaat slapen. Communiceren met je kind kan veiligheid en rust bieden, en dat draagt weer bij aan in slaap vallen.

Mijn zoontje kan enorm blij in bed blijven springen met zijn laatste restjes energie, terwijl hij eigenlijk rustig moet gaan liggen. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: “Ik wil best nog even bij je komen zitten, maar dan ga je wel in bed liggen.”

Nog een goede tip die je ook in de slaapcursus dreumes vindt: beperk de keuze in hoeveel boeken je kunt voorlezen. Geef bijvoorbeeld een keuze uit 2 boeken. Daarbij heeft je dreumes regie, en voorkom je eindeloos gesteggel over welk boek (“nee, die, die!”). Een tip die ik direct die avond ging toepassen bij ons bedtijdritueel.

Knuffels en een slaapritueel

Een tip van slaapcoach Simone: dreumesen regie geven over het slaapritueel – bijvoorbeeld door knuffels zelf in te stoppen en goedenacht te wensen – kan goed werken. Dreumesen willen graag betrokken worden bij het bedtijd ritueel. Geef ze een rol en laat ze meedoen met de stapjes die jullie thuis zetten voordat jullie gaan slapen.

Knuffels kun je heel goed daarvoor inzetten. Dat werkt bij ons ook goed. Met zijn ‘beeh’ (een enorme schaap-knuffel) en ‘nijn’ (een konijnenknuffel) weet Sam dat het tijd is om te slapen. Nijn en Beeh blijven ook boven in bed (althans, dat proberen we zoveel mogelijk) en als het bedtijd is, dan krijgen ze beide ook een kusje, zeggen we ze gedag en leggen we ze lekker in bed neer samen, voordat Sam er zelf naast gaat liggen.

babyfase zwaar

Slaap en rust, reinheid en regelmaat

Rust, reinheid en regelmaat. Door het maken van deze online slaapcursus voor baby’s en kinderen ben ik nog meer gaan inzien dat in die eerste jaren het aloude advies rust, reinheid en regelmaat écht nuttig is. Zeker als het slapen tijdelijk even wat minder gaat. Juist door regelmaat en voorspelbaarheid weten jonge baby’s en kinderen waar ze aan toe zijn. Wissel momenten van activiteit en veel prikkels af met rust, adviseert Simone.

Bij een newborn kan dat betekenen dat je na een bezoekje aan een drukke winkel of een middag op pad, juist het andere deel van de dag thuis blijft en niet te veel prikkels opzoekt. Bij een dreumes of peuter doe je er ook goed aan om momenten van rust in te bouwen, naast lekker actief zijn en ravotten. In de cursus geeft Simone nog veel meer adviezen en tips hoe je meer rust en kwalitatieve slaapjes kunt inbouwen in je – ongetwijfeld drukke – leven.

De dag doornemen voor het slapen

Mijn nog-geen-tweejarige gaat enorm hard vooruit qua taal. Iedere week komen er woorden bij, en worden er woordjes achter elkaar geplakt tot eerste zinnetjes. Ook al heeft Sam nog niet dezelfde spreekvaardigheid als oudere kinderen, hij heeft al wel taalbegrip. Ook hele jonge baby’s begrijpen wat je tegen ze zegt.

En daarom hebben we ook dit advies van Simone nu onderdeel gemaakt van onze avond: samen de dag bespreken. Vlak voordat hij gaat slapen, bespreken mijn vriend of ik met Sam wat hij die dag heeft gedaan: met opa en oma een ijsje gegeten, op de creche geweest en gespeeld met de blokken, of met de auto gaan rijden. Het is een fijn moment om samen – terwijl hij op de commode ligt en met die kleine bruine oogjes naar me kijkt – de dag door te nemen voor het slapen gaan.

Heb je ook een dreumes die niet wil slapen, of een peuter die niet wil slapen? Of wil je juist meer informatie over slapen bij een baby (0-6 maanden). In onze online slaapcursus vind je nog heel veel meer adviezen en informatie over slapen.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen