Teske de Schepper - foto: How About Mom
10/05/2023

Teske de Schepper: ‘Een kindje krijgen maakt je bewust van je eigen kwetsbaarheid’

In How About Mom: het eerlijke moeder-boek doen tien bekende moeders hun eerlijke verhaal over zwanger zijn, bevallen en het moederschap. Een van die vrouwen is youtuber Teske de Schepper, sinds 2021 moeder van zoontje Zeki. ‘Het moederschap is zo intens, nieuw en uitdagend allemaal, het mag best eens mislukken of minder perfect gaan.’

Teske de Schepper (’95) is zangeres, schrijfster en youtuber. Ze is al tien jaar samen met haar vriend Mert en samen trotse ouders van Zeki.

We spraken deze creatieve en prachtige mama voor het How About Mom boek. Ze is eerlijk over de hoogtepunten én uitdagingen als ouder.

Hoe kijk jij terug op jouw kraamtijd?

‘Ik had tijdens mijn zwangerschap veel gelezen over de kraamtijd en was me er daardoor van bewust hoe belangrijk deze periode is voor mijn herstel. Ik had gedurende de zwangerschap last van bekkeninstabiliteit en de fysiotherapeute benadrukte ook het belang van rust in die eerste weken na de bevalling. Daar heb ik dus naar geluisterd.’

‘Eén avond ben ik toch naar beneden gegaan om te eten, maar dat bleek zo’n uitputtingsslag te zijn. De rest van de week ben ik voornamelijk boven in bed gebleven.’

Teske de Schepper en Zeki

Hoe kijk jij terug op de eerste twee maanden als moeder?

‘De eerste week met Zeki was een droom, hij was een voorbeeldige baby. Slapen is alleen minder zijn ding, bleek in de weken daarna. Ik was de hele dag door alleen maar bezig om hem in slaap te krijgen en borstvoeding geven verliep ook niet zonder slag of stoot.’

‘Een kindje krijgen maakt je ook bewust van je eigen kwetsbaarheid. Mijn vriend stelde voor om de deur uit te gaan met Zeki en ik moest daarvan huilen. Ik wilde hem in onze veilige bubbel houden, voor altijd met hem thuisblijven. Inmiddels ga ik zonder twijfel de deur uit, maar ik heb me eerst over die grote drempel heen moeten zetten.’

Hoe hebben jullie de overgang van geliefden naar ouders ervaren?

‘Mert en ik zijn al ruim tien jaar bij elkaar. We zijn echt samen opgegroeid. Je weet van tevoren niet hoe iemand zal zijn als ouder, maar het gaat ons samen goed af.’

‘Natuurlijk is het wennen dat er minder tijd is voor elkaar en voor je relatie. Zeker als je allebei weinig slaapt en je avonden achter elkaar los van elkaar eet omdat de ander de baby rustig probeert te houden. Dan scheelt het absoluut om al zo’n goede basis te hebben met z’n tweeën.’

Benieuwd naar het hele interview met Teske? Check How About Mom: het eerlijke moeder-boek.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen