baby begint lachen
14/08/2022

Wanneer starten baby’s met lachen?

Hoe gebroken de nacht ook was, hoe erg je borsten op ontploffen staan of hoe heen en weer geslingerd jij ook wordt door je hormonen: we lijken alles weer te zijn vergeten als onze baby eenmaal naar ons lacht. Herkenbaar? We vertellen in dit artikel wanneer baby’s starten met lachen.

Misschien is het je opgevallen dat jouw baby af en toe al lacht in zijn of haar slaap. Baby’s lachen meestal in de REM-slaap, de fase van de slaap waarin ze dromen, leren en de dingen verwerken die ze die dag hebben gezien. Hoewel deze grimasjes schattig zijn om te zien, is er nog geen sprake van echt lachen.

Wanneer starten baby’s hardop te lachen?

Het is goed om te weten dat een baby eerst een aantal andere vaardigheden moet leren om voor het eerst voluit en hardop te lachen. Deze vaardigheden zijn:

  • Sociaal glimlachen (omdat ze de persoon waar ze naar kijken leuk vinden)
  • Stemmen, gezichten en toon herkennen
  • Een paar eerste geluiden, zoals gorgelen en kirren

Als baby’s deze mijlpalen onder de knie hebben, zal jouw baby starten met lachen. Meestal is dit rond de vier maanden. Rond deze leeftijd zal jouw baby voor het eerst echt lachen als reactie op iets wat jij, of iemand anders, doet.

Hoe laat je baby lachen?

Iedere baby reageert op een eigen manier, dus je zult zelf moeten kijken waar jouw baby om gaat lachen. Sommige baby’s gaan lachen als je ze kietelt of blaast op hun handjes of voetjes. Soms werkt een gek gezicht, het maken van een gek geluid of een ouderwetse ‘kiekeboe’.

Wat ook helpt is zorgen dat jouw baby wakker en alert is. Een baby die moe is of honger heeft is vaak vooral chagerijnig en daardoor lastig aan het lachen te krijgen. Timing is alles voor de eerste lachje! 🙂

Meer lezen?
Wanneer verliest een baby zijn haar (en waarom)?
Hoe vaak moet een pasgeboren baby in bad?
Wat ziet een pasgeboren baby?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen