borstkolf kiezen (foto: Medela Flex borstkolf)
27/01/2022

Een kolf kiezen: wat past bij mij?

De meeste vrouwen die borstvoeding willen geven, doen dat met de baby aan de borst. Sommige vrouwen kiezen ervoor om melk af te kolven en deze met de fles aan te bieden. Soms omdat je dit zelf praktisch of prettiger vindt, soms omdat het voeden aan de borst niet goed verloopt. Wat de reden ook is, je kunt kiezen uit verschillende type kolven afhankelijk van jouw wensen. Wij helpen je in dit artikel op weg met de vraag: welke kolf moet ik kiezen?

Als de baby vanaf dag één effectief aan de borst drinkt, is de inzet van een kolf in de kraamweek helemaal niet van toepassing. Maar soms is een kolf tijdelijk nodig om de baby te ondersteunen en de productie op gang te krijgen. Later, na de kraamweek, kan de aanschaf van een kolf symbool staan voor meer vrijheid voor jou als kersverse moeder. Een borstkolf zorgt ervoor dat je af en toe afwezig kan zijn terwijl je baby alsnog moedermelk krijgt.

Welke kolf kiezen?

De keuze voor een kolf hangt vooral af van de intensiteit en het doel van het gebruik. Er zijn twee categorieën kolven:

 1. Borstkolven die binnen ziekenhuizen en gedurende de kraamweek thuis ingezet worden. Deze kolven beschikken over een hele sterke motor en zijn uitsluitend bedoeld voor de verhuur en een tijdelijk gebruik. Deze kolf kan worden ingezet om de productie op gang te krijgen, in geval van vroeggeboorte of in bijzondere situaties.
Professionele kolf van Medela
 1. De compacte borstkolven, handmatig of elektrisch. Deze kolf is ideaal als een moeder even weg wil of als het weer tijd is voor haar om te gaan werken. De keuze voor een bepaalde type kolf hangt van een aantal factoren af: je budget, je manier van voeden en het doel. Let op: de motoren van deze kolven zijn minder sterk dan die van de huurkolven, daarom het advies om geen tweedehands apparaat aan te schaffen.

Kies je voor optie 2 (een compacte borstkolf), dan zijn er verschillende mogelijkheden.

Handkolven

Ideaal voor de vrouwen die makkelijk kunnen kolven, die af en toe de deur uit willen of voor kleine hoeveelheden melk. Deze apparaten zijn licht van gewicht en compact. Sommige vrouwen ervaren een lichte overbelasting van de pols bij het lang gebruiken van een handkolf. Let dus op en kies liever voor een ergonomisch handvat. Neem de tijd om te oefenen en te ondervinden welke kolfstand het beste bij je past. Handkolven werken het beste als de borsten vol zijn en bij een snelle toeschietreflex.

Elektrische kolven 

De beste optie voor vrouwen die van plan zijn regelmatig en/of grote hoeveelheden te kolven. Kies het liefst voor een kolf waarvan je zelf de kracht en snelheid kunt instellen, zodat je zoveel mogelijk op maat kan werken. Alle elektrische kolven werken volgens de drinktechniek van de baby: een stimulatiefase (aan het begin van de voeding, om de toeschietreflex op te wekken) en de drinkfase. Moderne elektrische kolven zijn licht van gewicht en steeds compacter: zij werken op stroom of batterijen en zijn daardoor makkelijk mee te nemen en overal te gebruiken. Een voorbeeld daarvan is de Elvie Pump.

kolf kiezen

Enkelzijdig of dubbelzijdig?

Wil je zo nu en dan een voeding aan de borst vervangen door een flesje afgekolfde melk, kijk naar je eigen manier van voeden. Bied je telkens beide borsten aan bij een voeding, kan je dan dubbelzijdig kolven. Doe dit op dezelfde manier als het voeden aan de borst: begin met kolven bij de borst waarmee je de vorige voeding geëindigd bent.

Als je één borst per keer aanbiedt, is het beter om ook maar één borst per keer af te kolven. Dit heeft met de samenstelling van de melk te maken en de balans die je op deze manier tussen beide borsten behoudt.

Ga je weer aan het werk en wil je graag borstvoeding blijven geven, kies dan voor een dubbelzijdige elektrische kolf. Je zult sneller klaar zijn en je productie goed op peil kunnen houden. Het is inderdaad bewezen dat dubbelzijdig kolven invloed heeft op de afgifte van prolactine waardoor de productie onbewust extra gestimuleerd wordt. Een extra voordeel dus in geval van een tweeling, een trage productie of bij langdurige scheiding van moeder en kind.

 

Een kolf kiezen

De belangrijkste criteria voor een kolf kiezen zijn:

 • Verstelbare zuigkracht en snelheid
 • Comfort: kolven mag niet pijnlijk zijn
 • Accessoires zoals een tas met aparte koelgedeelte, enkel of dubbelzijdig setje
 • Geschikte borstschilden: kun je kiezen uit meerdere borstschilden zodat jij het perfecte schild voor jou tepel kunt kiezen?
 • Duurzaamheid: elektrische kolven hebben gemiddeld één à twee jaar garantie
 • Aansluiting: op batterij en op stroom 
 • Is er een budget/vergoeding via je zorgverzekering?

 

Tips bij het kolven

Hierbij een paar tips van lactatiekundige Céline om je kolfsessie te optimaliseren:

 • Van tevoren warmte en borstmassage toepassen helpt om de melkklieren te openen.
 • Wist je dat emoties en gevoelens de toeschietreflex stimuleren? Je kunt de toeschietreflex stimuleren door bijvoorbeeld aan babykleertjes te ruiken, naar babygeluidjes te luisteren of een filmpje van je baby te kijken.
 • Vergeet niet te ontspannen. Pak iets lekkers te drinken, luister naar je favoriete muziek, zie kolven als een momentje voor jezelf.

 

Wil je meer weten over alles wat met borstvoeding te maken heeft? Volg dan de online cursus borstvoeding geven als een pro van How About Mom in samenwerking met lactatiekundige Céline Moly. Zorg ervoor dat je met vertrouwen deze periode tegemoet gaat.

 

Meer lezen?

Beginnen met kolven: hoeveel voorraad heb je nodig?
Kolven op werk: dit zijn je rechten als moeder

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen