Maartje Niehof SUPS
20/12/2022

Maartje van SUPS: ‘Mijn dromen en doelen hangen met drie pijlers samen: mijn gezin, mijn onderneming en zelfzorg’

In de rubriek Women Supporting Women delen we de verhalen van vrouwelijke ondernemers die producten of diensten maken speciaal voor vrouwen en moeders. Maartje Niehof is moeder van vier zoons en oprichter en eigenaresse van SUPS. We spreken met haar af op het gloednieuwe kantoor van SUPS aan de Prinsengracht in Amsterdam en voeren een eerlijk gesprek met deze inspirerende vrouw over balans houden, zelfzorg en persoonlijke dromen en doelen. 

Een groot gezin, een eigen bedrijf met personeel, een reisje naar New York, daily walks, avondjes uit eten: de vraag ‘hoe doet ze het allemaal?!’ zal bij veel mensen door het hoofd gaan. ‘Het is een grote georganiseerde chaos’, lacht Maartje. ‘Ik heb wel tips om die chaos te organiseren, maar ga er vooral niet vanuit dat het er bij mij allemaal perfect aan toe gaat.’ 

‘Mijn grote dromen en doelen hangen met drie pijlers samen: mijn gezin, mijn onderneming en zorgen voor mezelf. Er zijn dagen waarop ik voel dat ik tekort schiet. Soms als moeder, soms als ondernemer, soms als vrouw. Inmiddels kan ik dit beter accepteren: je hoeft niet iedere dag perfectie na te streven. Daarnaast zal de aandacht die ik voor deze drie pijlers heb soms verschillen. Er zijn weken dat er meer energie naar mijn gezin gaat en er voor selfcare minder ruimte is. Er zijn periodes waarin zelfzorg weer bovenaan staat en ik makkelijker ‘nee’ zeg tegen werk.’

‘Waar zit überhaupt de aan-knop van de tv?!’

Volgens Maartje is het vooral belangrijk om de realiteit voor ogen te houden als je voor jezelf doelen stelt. ‘Als ik SUPS internationaal wil maken, zal ik veel moeten reizen. Dat is met een gezin met jonge kinderen niet handig. Aan de andere kant wil ik graag een goede moeder zijn, maar moet ik me er ook bij neerleggen dat ik met een eigen bedrijf niet bij iedere kerstknutselochtend op school aanwezig zal zijn.’

Daarnaast zul je als moeder concessies moeten maken, zegt Maartje. ‘Die drie pijlers in mijn leven laten weinig ruimte voor andere zaken. Mijn sociale leven staat al een jaar of twee op een laag pitje. Nieuwe vriendinnen maken op het schoolplein zit er even niet bij. Een lange wereldreis maken met het gezin of alle ‘trending’ series op Netflix volgen red ik ook niet. Waar zit überhaupt de aan-knop van de TV, haha. Het is een kwestie van keuzes maken en proberen om niet rouwig te zijn om de dingen die je moet laten als ze bijdragen aan jouw doelen.’

SUPS Maartje Niehof

Datenight is heilig

Maartje en haar man Fabian zijn al jaren samen: ze leerden elkaar kennen toen Maartje vijftien was. Wat is hun geheim? ‘We hebben een gedeelde liefde voor ondernemen. Daar ligt zeker deels onze kracht. We hebben veel wederzijds begrip voor alle offers en investeringen die je doet voor een eigen bedrijf. Het betekent aan de andere kant ook een ijzersterke planning, goede communicatie én elkaar dingen gunnen.’

‘Hoe druk het ook is: wij hebben iedere week date night. Dan gaan we echt een avondje samen weg. We zoeken een restaurant waar wij blij van worden, drinken gezellig een drankje en bespreken alles wat er speelt. Zowel in ons gezin als binnen onze ondernemingen, omdat dit nu eenmaal voor ons beiden zo’n grote rol in ons leven heeft. Zo’n date night is belangrijk om ook die rol van geliefden te blijven vervullen. We doen er allebei echt alles aan om die avonden samen door te laten gaan, dat vind ik heel bijzonder.’

Modern kopje thee na schooltijd

Een moeder die iedere middag klaar zit met een kopje thee voor haar pubers is Maartje naar eigen zeggen niet, maar haar kinderen weten dat ze altijd bereikbaar is. ‘Ik zit misschien niet beneden in huis terwijl zij op hun kamer zitten te gamen, maar ik ben in principe net zo beschikbaar. Ze weten dat ze me mogen storen als er iets is. Ik beschouw het als een modern kopje thee na schooltijd’.

Voor de jongste twee kids is donderdag mama-middag bij Maartje thuis. ‘Ook daar is geen speld tussen te krijgen. Zij mogen bepalen wat we doen en ze krijgen mijn onverdeelde aandacht.’ 

Geen holy grail, wel een goede basis

Naast haar onderneming en gezin is zorgen voor jezelf één van de drie pijlers in Maartje’s leven. ‘Ik zou niet kunnen doen wat ik doe, als ik niet goed voor mezelf zou zorgen. Dat heb ik een paar jaar geleden aan den lijve ondervonden. Alsof je een plant geen water geeft, maar wel verwacht dat hij gaan bloeien. Dat is ook het fundament van SUPS: als jij goed voor jezelf zorgt heb je de kracht en mogelijkheid om te doen wat je leuk vindt.’

Volgens Maartje is het belangrijk om daarbij te benadrukken dat supplementen geen holy grail zijn die al jouw problemen oplossen, maar wel de basis vormen voor een leefstijl waarin zelfzorg een grote rol speelt. ‘Beter slapen, goed eten, voldoende bewegen en naar buiten gaan, genoeg ontspanning, noem maar op. Het gaat om al die schakeltjes bij elkaar.’

Mediteren? Niks voor mij

‘Ik lees vaak dat vrouwen iedere ochtend de tijd nemen om te mediteren en daar lyrisch over zijn. Dan denk ik vaak: kon ik dat maar. Ik heb het echter vaak genoeg geprobeerd, maar het past niet bij mij. Mijn hoofd draait op zo’n moment juist overuren. Ik heb me erbij neergelegd en ben op zoek gegaan naar gezonde gewoontes die wel bij mij passen. Ik wandel iedere dag en luister naar een fijne podcast, daar laad ik fysiek en mentaal van op.’

‘Besef ook dat hetgeen waar jij van oplaadt in ieder fase van je leven mag verschillen. Ooit deed ik mezelf heel luxe een personal trainer cadeau. Ik merkte dat ik die extra begeleiding nodig had. Na een paar maanden groeide de tegenzin om te gaan en kreeg ik door dat het niet meer bij me paste. Ik besloot mijn pilates lessen weer op te pakken. Daar krijg ik nu juist wél weer energie van: ik boek tegenwoordig minimaal één keer per week een les. Kortom: blijf vooral zoeken naar wat bij jou past, jij mag zelf invulling geven aan wat gezondheid en fit zijn voor je betekent.’

Ondernemersvuur

Wat zijn voor Maartje mijlpalen als ze naar de afgelopen jaren SUPS kijkt? ‘Iedere keer als ik een mail krijg van iemand die iets stuurt over hoe SUPS haar leven heeft veranderd dan is dat een hoogtepunt. Ik kan het soms bijna niet geloven dat we zulke impact kunnen maken op iemands leven. Er brandt een ondernemersvuur in mij en ik wil het liefst zoveel mogelijk moeders empoweren met onze producten.’

‘We willen in de komende jaren een nog veel grotere groep vrouwen bereiken door de supplementen die we gaan lanceren. Met onze nieuwe lijnen zullen we ons richten op de verschillende fases waar je als vrouw doorheen gaat en waarin je wat extra ondersteuning kunt gebruiken.’

Een geweldig leven

Het belangrijkste advies dat Maartje andere vrouwen en moeders mee wil geven is dat zorgen voor jezelf een cruciale schakel is in het creëren van een fijn leven voor jezelf. ‘Je vervult allerlei verschillende rollen – als vrouw, moeder, partner, werkgever of werknemer – en voor al die rollen heb jij energie nodig. Zorg dat jij iedere dag weer de kans krijgt om op te laden, zodat jij de beste versie van jezelf kunt zijn.’

Meer lezen?
Een maand met SUPS: ‘Waarom ben ik niet eerder begonnen?’
Het belang van de juiste supplementen in de postpartum fase

How About Mom in jouw inbox?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief