herstel bevalling SUPS
29/04/2023

Review: mijn herstel na de bevalling met SUPS

Naast verse maaltijden, een postpartum behandeling en oppas voor onze oudste was het een fijn cadeautje dat ik tijdens deze kraamtijd kreeg: een pakketje supplementen voor nieuwe moeders, van SUPS. Hoe bevallen deze supplementen en wat merk ik ervan tijdens het postpartum herstel?

Tijdens mijn zwangerschap begon ik met het slikken van foliumzuur, visolie en omega-3. Ik was benieuwd of vitaminen en supplementen ook na de zwangerschap van pas kunnen komen. Na een eerdere review van een maand SUPS door Anna was ik ook benieuwd: hoe kunnen supplementen bijdragen aan mijn herstel na de bevalling? Spoiler alert: ik heb meer energie in deze intense periode na de bevalling en daar ben ik heel erg blij mee. Die gebroken nachten, daar doe je helaas weinig aan, maar de manier waarop ik dat aankan is door het slikken van supplementen absoluut verbeterd.

Maartje van SUPS

Maartje zette SUPS op vanuit een eigen behoefte: als moeder van vier jonge kinderen begreep ze als geen ander welke uitdagingen moderne moeders hebben. SUPS biedt met de all in one bundel een combinatie van drie supplementen: RISE, REVIVE en BALANCE. De RISE is een multivitamine voor meer energie en vitaliteit. De REVIVE is een supplement die bij kan dragen aan je immuniteit en een weerstand-booster. En de BALANCE is speciaal gecreëerd voor hormonale rust en balans.

Ik ben nu twee maanden bezig met het all in one pakket, waarmee ik startte direct na de bevalling. Ook gebruik ik sinds die tijd de nieuwe pro- en pre-biotica ALIVE. SUPS zegt daarover: ‘Je darmen spelen een ongekend grote rol in hoe jij je voelt. Om jouw voeding om te zetten in dagelijkse energie en kracht, moeten je darmen en de bacteriën die daar leven optimaal in balans zijn. ALIVE draagt daar optimaal aan bij. Met 9,5 miljard bacteriën per dagdosering van 2 capsules, is de ALIVE een krachtige basis voor darmgezondheid. De ALIVE draagt dagelijks bij aan een goede darmwerking, minder opgeblazen gevoel, een verbeterde weerstand, een zuivere huid en nog veel meer.’

Wat merk ik na twee maanden dagelijks supplementen slikken?

Sterkere nagels en haar 

Een van de meest vervelende postpartum kwalen: haarverlies. Door veranderingen in je hormoonhuishouding als gevolg van de zwangerschap kun je meer haaruitval of haarverlies dan normaal hebben. Het kan een paar maanden tot een jaar (en zelfs langer) duren voordat de hormoonbalans zich hersteld heeft. Haaruitval kan ook worden veroorzaakt door gebrek aan bepaalde vitaminen en mineralen. Het advies is gezond en afwisselend te eten, en genoeg voldoende fruit en (blad)groente, en daarnaast kunnen vitaminen en supplementen ook bijdragen aan minder haarverlies.

Ik merk dat ik na deze tweede zwangerschap minder haaruitval heb dan na mijn eerste bevalling. Zeker, ik heb nog steeds wel haaruitval (wat dus een natuurlijk fenomeen is) maar gelukkig niet de ‘inhammen’ die ik na Sam’s geboorte zag verschijnen aan de zijkanten van mijn voorhoofd. Lovely… Dat lijkt nu een heel stuk minder te zijn.

Gladde en gezonde huid

Oké, de zwarte kringen en wallen onder mijn ogen zijn moeilijk te maskeren. Slaapgebrek is een feit, met een pasgeboren baby in huis. Maar los van die donkere kringen valt het me wel op dat mijn huid er goed uitziet sinds ik SUPS ben gaan slikken. Al met één maand supplementen merk ik dat mijn huid glanzend en gezond is, met weinig oneffenheden. Dus ja, ook al tekent het slaapgebrek zich wel af in mijn gezicht (bij mijn ogen), dan nog voelt mijn gezicht fris en verzorgd.

SUPS herstel bevalling

Rustige darmen en buik

Let’s get personal: een bevalling is een aanslag op je vagina en bekkenbodem. Die moeten herstellen van die blessure, en dat kan even duren. Veel vrouwen kunnen last krijgen van aambeien na de bevalling. Ook ik kreeg last van mijn darmen en aambeien na de eerste bevalling. Het duurde zeker een aantal maanden voordat die verdwenen waren.

En ook deze keer kreeg ik een aantal dagen na de bevalling weer last van aambeien. Maar gelukkig was deze vervelende postpartum kwaal deze keer snel weer verdwenen – een kwestie van dagen – terwijl ik daar vorige keer echt maanden last van heb gehouden. Kan het te maken hebben met de RISE, de prebiotic van SUPS die ik slik? Daar ben ik direct mee begonnen na de bevalling, en ik merk dat ik sinds die tijd rustige darmen en een regelmatige stoelgang heb. Ook in de twee maanden na de bevalling, waarin ik op gezonde voeding en beweging let, voelt het fijn om een ‘rustige’ buik te hebben.

Minder darmkrampjes bij baby

Er zijn voorzichtige onderzoeken – nog niet op grote schaal wetenschappelijk aangetoond – dat probiotica slikken als moeder een gunstig effect kan hebben op de darmkrampjes van je baby als je borstvoeding geeft. Toeval of niet: Tijn heeft veel minder last van darmkrampjes dan Sam had destijds. Of dat ligt aan mijn voeding, de probiotica of gewoon toeval is weet ik niet, maar ik vind het wel opvallend dat de eerste 8 weken – waarin darmkrampjes het meeste spelen – voor hem wat rustiger verlopen dan bij Sam destijds. 

De voorlopige conclusie na 2 maanden SUPS

Helpen supplementen om sneller te herstellen van een bevalling? Dat vind ik een lastige vraag om te beantwoorden. Alleen supplementen zullen niet voldoende zijn om je sneller beter te voelen na een ingrijpende periode zoals een zwangerschap en kraamtijd, maar ze kunnen zeker bijdragen aan een sneller herstel in combinatie met voeding, beweging en rust. Ik voel me nu – 2 maanden na de bevalling – ook een stuk energieker en gezonder.

Daarnaast helpen de SUPS supplementen me ook om even een bewust moment te hebben – ‘s avonds en ‘s ochtends – om aan mijn eigen herstel te denken en goed voor mezelf te zorgen. De supplementen slikken met een grote bidon water helpt me om te beseffen dat ik naast de zorg voor twee kleine kinderen ook goed voor mezelf moet zorgen, en daar draagt SUPS zeker aan bij.

Zelf SUPS proberen?

We vinden het heel erg leuk dat we jullie ook kennis mogen laten maken met SUPS en jou 20% korting mogen bieden op jouw eerste bestelling. Voeg Howabout20 toe als kortingscode aan je winkelmandje en de korting wordt automatisch verrekend. Kies je direct voor een abonnement, dan krijg je met de kortingscode howabout30 zelfs 30% korting.

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met onze partner SUPS.

Meer lezen?
Een maand met SUPS: ‘Waarom ben ik niet eerder begonnen?’
Ik ben zo moe van het moe zijn, jij ook?
Deze items vonden andere moeders onmisbaar tijdens hun zwangerschap

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen