Hillary zwanger met PCOS
05/11/2022

Mijn verhaal: “Zwanger worden met PCOS”

Hillary heeft PCOS en werd zwanger met behulp van een fertiliteitstraject. Ze deelt haar verhaal om meer bekendheid te vragen voor PCOS en de mentale rollercoaster die daarbij hoort. “Inmiddels ben ik bevallen van een prachtig dochtertje en heb ik weer vertrouwen in mijn lichaam.”

Hillary: “Toen we aan kinderen dachten, hoorde daar geen rollercoaster van een fertiliteitstraject bij. Wel waren we erop voorbereid dat het even kon duren voordat ik zwanger zou zijn. Ik bedoel, hoe groot is de kans nu dat je bij de eerste poging zwanger raakt?

Meer lezen: PCOS, zwanger worden en kinderwens

Eind 2020 ben ik dan ook gestopt met de pil. Toen ik in februari 2021 nog steeds niet menstrueerde, maar ook geen positieve zwangerschapstest had ben ik naar de huisarts gegaan. De eerste keer kwam ik bij een mannelijke arts. Hier werd ik weggewuifd met de boodschap dat stress waarschijnlijk de veroorzaker was. Dit tafereel herhaalde zich waarna ik bij een vrouwelijke arts kwam. Zij pikte direct op dat er iets mis was en verwees me door naar de gynaecoloog. 

Diagnose: PCOS

De gynaecoloog had niet meer dan 20 seconden nodig om te zien wat er aan de hand was. PCOS. Bij het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS) maken de eierstokken te veel mannelijke hormonen aan. Vaak hebben vrouwen met PCOS geen eisprong of minder vaak. Je wordt dus niet elke maand ongesteld, en soms maanden niet.

De kans dat ik zonder hulp zwanger zou raken was volgens de gynaecoloog (in mijn geval) bijzonder klein. Er werd dan ook direct een fertiliteitstraject opgestart. Omdat we middenin de Corona pandemie zaten mocht mijn partner niet mee naar de afspraken. Dat was heftig. Twee keer per week zat ik rond 8:20 in het ziekenhuis en twee keer per week kreeg ik te horen dat er niks (meer) was. Uiteindelijk zijn we daar 5 vruchtjes verloren en hebben we 1 miskraam gehad.

“Ik voelde me vooral alleen”

Hoewel mijn vriend een geweldige steun was, brak het traject me op. Zwanger worden hoorde je samen te doen, maar ik voelde vooral alleen. Toen ik na poging 7 te horen kreeg dat we ons voor moesten bereiden op kunstmatige inseminatie hebben we een pauze ingelast. Ik kon niet meer.

Voeding en PCOS

Dat was ook het moment dat ik een onderzoek las over de invloeden van voeding op PCOS. Ik heb zelf geen overgewicht of diabetes maar had ook niks te verliezen. Samen besloten we het een kans te geven en ons te houden aan de resultaten van dat onderzoek. Geen koolhydraten, suikers, zuivel, soja of rood vlees. Het was een kleine kans. Maar het was een kans. 

Na die pauze vertelde ik de gynaecoloog dat ik weer niet menstrueerde. Bloedtest nummer veel te veel werd gedaan en ik verwachte er niet te veel van. We waren immers al gaan denken aan andere manieren om een kindje in ons leven te verwelkomen. Tot ik gebeld werd. Ik was eindelijk zwanger!

Symptomen van PCOS

Inmiddels ben ik bevallen van een prachtig dochtertje en heb ik weer vertrouwen in mijn lichaam. Het fertiliteitstraject maakte dat lange tijd een moeilijke opgave. De symptomen van mijn PCOS zijn tijdens de zwangerschap versterkt. Ik voelde me een harige man met een bierbuik in plaats van een aanstaande moeder. Ik heb dan ook amper foto’s van mijn buik. Inmiddels is daar gelukkig niks van over en durf ik best mijn buik te laten zien. 

Omdat PCOS erfelijk is, was ik lange tijd bang om een dochtertje te krijgen. Ik wilde haar het leed van een fertiliteitstraject besparen. Inmiddels weet ik wel beter en weet ik dat mijn traject het hare niet hoeft te zijn. Bovendien heeft ze een mama die haar bij iedere stap kan begeleiden.”

Meer lezen?

Sarah heeft PCOS en is zwanger

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen