Zweten ontzwangeren postpartum
01/08/2023

Zweten na de bevalling: andere moeders delen hun tips

Eentje voor in het rijtje onderwerpen waar we het liever niet over hebben, maar waar we vrijwel allemaal last van hebben: nachtelijk zweten na de bevalling. Een ongemakkelijke maar noodzakelijke kwaal omdat je lichaam zich van al het extra vocht wat tijdens de zwangerschap werd opgenomen moet ontdoen. Gevolg: ruiken alsof je een 16-jarige puber bent, wakker worden in natte t-shirts en klamme dekens en de behoefte om de hele dag door te douchen.

Nachtelijk zweten is een veelvoorkomende klacht in de weken nadat je baby is geboren. Hoewel het een tikje onaangenaam postpartum symptoom is, heeft het wel een belangrijke functie.

Je lichaam draait in de periode na de bevalling overuren – aangestuurd door je hormonen – om zich te ontdoen van al het extra vocht dat er werd vastgehouden tijdens je zwangerschap. Samen met meer zweten kun je ook merken dat je vaker moet plassen. Ook dat is een manier van je lichaam om het extra vocht kwijt te raken.

Zweten na de bevalling: tips van andere moeders

We vroegen op Instagram om gouden tips en adviezen van andere moeders die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten. Komen ze:

‘Zo snel mogelijk dat plastic (kraam)matje uit je bed. Liever een oude handdoek als je bijvoorbeeld nog last hebt van bloedverlies.’

‘Meteen na het douchen goed afdrogen en niet in je badjas blijven zitten.’

‘Talkpoeder onder je oksel poederen.’

‘Wisseldouches nemen of koud afdouchen hiel bij mij goed tegen zweten na de bevalling.’

Natuurlijke deodorant

Meerdere vrouwen tippen de natuurlijke deodorant van Loveli. Andere deodorants die worden getipt: Louis Widmer, Rexona Max protection, Vichy, Lady Speed Stick.

‘Deodorant op doen voor het slapengaan.’

‘Katoenen kleding dragen en katoenen dekbed en hoeslakens gebruiken.’

‘Als je ‘s nachts moet plassen even je dekbed openleggen.’

‘Betadine scrub’

‘Extra veel water drinken, goed blijven hydrateren.’

‘Rusten! Jij moet herstellen, dus laat anderen het werk doen.’

‘Iedere dag je bed (laten) verschonen.’

‘Baby en partner de kamer uit en jij heerlijk in bed met alle ramen en deuren open.’

‘Handdoek onder het onderlaken.’

‘Een hydrofiele doek op je nachtkastje om zweet weg te vegen of gaan slapen met een hydrofiele doek tegen je buik en borsten.’

‘Zoogkompressen onder je oksels.’

Zweten na de bevalling: het gaat weer over

Een tip die vaker terugkomt en we graag extra benadrukken is deze: het (overmatig) zweten is vervelend, maar het is ook een fase. Je hebt er zelf vaak het meeste last van.

Probeer je er dus niet te druk om te maken, het wordt vanzelf weer beter. Soms is dat al na een paar weken, maar het is absoluut niet raar als het bij jou langer duurt. Het herstel van een zwangerschap en bevalling, en daar is dit ook een onderdeel van, duurt minimaal negen maanden. Maar geloof ons, zo lang blijf je geen last houden van overmatig zweten.

Meer lezen?

Seks na de bevalling: dit kan er anders zijn of anders voelen

Last van een knip of scheur na de bevalling

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen