Een ritme vinden met je baby’tje kan best een uitdaging zijn. En net als je in een lekkere flow zit, is je kindje ineens hangerig, huilerig en wil hij of zij continu drinken. Grote kans dat je te maken hebt met een regeldag. Maar wat houden regeldagen bij je baby precies in? En hoe herken je ze?
Je leest in dit artikel alles over regeldagen, wanneer je baby een regeldag heeft en wat dan helpt.
Wat zijn regeldagen?
Een regeldag is een dag waarop je kindje vaker om voeding vraagt omdat hij of zij een sprongetje of groeispurt meemaakt, zowel fysiek als mentaal. Als je merkt dat je kindje hangerig en huilerig is en veel behoefte heeft om te drinken, dan kan dat wijzen op een regeldag.
Ook zorgen de regeldagen ervoor dat de weerstand van je kindje wordt versterkt. Vaak vragen baby’s op hun regeldag om het uur om voeding. Ze hebben nou eenmaal meer energie nodig om te groeien en zich te ontwikkelen tijdens zo’n sprong.
Hoe herken je een regeldag?
Op het moment dat je baby een regeldag heeft, kan je dat aan een aantal signalen herkennen. Een regeldag herken je aan:
- Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie.
- Je baby wil constant drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt. Vaak willen baby’s op hun regeldagen om het uur drinken.
- Je baby slaapt slecht omdat je kindje veel honger heeft waardoor slaapritme in de war wordt geschopt. Zelfs als je kindje de nachten daarvoor doorsliep, kan hij tijdens regeldagen ineens slecht slapen en vaker willen drinken.
- Je borsten kunnen leeg en slap aanvoelen omdat je baby veel vaker wil drinken aan de borst.
Deze signalen hoeven niet altijd te betekenen dat je baby een regeldag heeft. Ook als je zoon of dochter ziek is of tandjes krijgt, kan je baby ook hangerig en huilerig zijn.
Wanneer heeft je baby een regeldag?
Elke baby ontwikkelt zich anders. Toch komen regeldagen bij de meeste baby’s ongeveer rond dezelfde periode voor. Regeldagen kun je opmerken bij:
10 dagen na de geboorte
Je baby begint steeds meer rond te kijken en zoekt jouw gezicht. In deze eerste weken na de geboorte kan je baby last hebben van darmkrampjes.
3 weken na de geboorte
Je baby kan inmiddels wat langer wakker blijven. Ook kun je oefenen met af en toe op de buik liggen. Je baby communiceert vooral nog door (hard) te huilen.
6 weken na de geboorte
Zo’n 6 weken na de bevalling kan je baby nog veel last hebben van darmkrampjes en huiluurtjes. Je baby ontdekt hij dat hij zelf geluidjes kan maken en laat de eerste lachjes zien.
3 maanden na de geboorte
Als je baby 12 weken oud is, wordt hij steeds socialer. Naast jullie als ouders gaat hij ook andere mensen herkennen. Misschien gaat je baby binnenkort wennen aan de opvang als jij weer start met werken. Ook dan kan een regeldag voorkomen.
6 maanden na de geboorte
Rond de 6 maanden kan je baby beginnen met rollen, zitten en brabbelen. De eerste tandjes kunnen doorkomen en je baby kan in deze periode verlatingsangst en eenkennigheid hebben.
Dit zijn momenten waarop regeldagen voorkomen: je baby maakt een groeisprong mee. Ook na die 6 maanden kan een regeldag nog voorkomen.
Hoe lang duren regeldagen?
Meestal duren regeldagen bij een baby 1 of 2 dagen. In sommige gevallen zijn baby’s een week lang huilerig en hangerig. Ook dat is normaal. Mocht je je zorgen maken, dan kun je altijd de huisarts of het consultatiebureau bellen.
Regeldagen en voedingen
Ondanks dat regeldagen vaak in verband worden gebracht met baby’s die borstvoeding krijgen, komen regeldagen ook voor bij kindjes die flesvoeding krijgen. Borstvoeding of flesvoeding: iedere baby groeit met sprongetjes. Toch worden regeldagen wat sneller opgemerkt als kinderen borstvoeding krijgen. Wanneer je borstvoeding geeft, merken je borsten namelijk vanzelf dat je baby meer behoefte heeft aan voeding. Ze gaan dan ook automatisch meer moedermelk produceren.
Regeldagen en borstvoeding
Als je borstvoeding geeft en je kleintje een regeldag heeft, zul je merken dat je borsten meer melk aanmaken. Borstvoeding komt nou eenmaal tot stand volgens vraag en aanbod. Hoe meer je baby behoefte heeft aan drinken, hoe meer melk je borsten zullen produceren. Het is goed om ervoor te zorgen dat je kindje je borsten helemaal leegdrinkt zodat je vervolgens weer voldoende melk aanmaakt na een voeding.
Op regeldagen kunnen je borsten leeg en slap aanvoelen. Omdat je kindje meer dan normaal aan de borst ligt, kan je het gevoel hebben dat je te weinig melk aanmaakt. Zolang je je je kindje hoort slikken, krijgt hij voldoende voeding binnen en hoef je je niet druk te maken. Lactatiekundige Céline: ‘Onthoud dat borstvoeding een proces van vraag en aanbod is: hoe vaker jij je baby aanlegt, hoe meer melk je lichaam aanmaakt om aan je baby’s behoefte te voldoen.’
Regeldagen en flesvoeding
Wanneer je kindje flesvoeding krijgt, is het vaak wat lastiger om een regeldag te herkennen. Toch zal je kindje op regeldagen vaker om de fles vragen. Mocht je twijfelen of je extra voeding moet geven, vraag het consultatiebureau dan om advies. Zij kunnen aangeven of het verstandig is je kindje wat extra bij te voeden of niet. Af en toe een extra flesje kan meestal geen kwaad. Door de fysieke en mentale groeisprong verbruikt je kindje meer energie en heeft hij dus ook meer voeding nodig.
Clusteren en regeldagen
Op regeldagen komt het regelmatig voor dat je baby aan het clusteren is. Je kindje is aan het clusteren als hij op een bepaald deel van de dag kleine beetjes melk wil drinken. Dit is volkomen normaal. Je baby zit minder lekker in z’n vel waardoor hij of zij vaker de rust wil opzoeken bij zijn ouders. Afhankelijk van je kindje, clustert een baby vaak ‘s ochtends of in de vroege avond, of ‘s nachts.
Overigens clustert een baby ook buiten regeldagen om. Vaak als je een dag op pad bent geweest zonder je kind, heeft je baby behoefte aan tijd met zijn moeder. Het voeden geeft je kindje dan een gevoel van geborgenheid. Neem je kindje vaak bij je en bied huid-op-huid contact.
Zo ga je om met regeldagen bij je baby
Probeer het samen rustig aan te doen
Een regeldag is voor zowel je kindje als jezelf behoorlijk pittig. Het vraagt zowel van jou als van je baby extra energie en je zult dan ook merken dat je meer in de weer bent met je kind dan normaal. Hoewel het logisch is dat het pittig is, is het goed je erbij neer te leggen.
Gun jezelf rust
Gun jezelf ook extra rust. Voer niet te veel druk uit op jezelf en ga mee met het ritme van je kindje. Doe als dat kan samen een middagslaapje. Vaak zijn regeldagen na een paar dagen weer over en kun je het ritme weer oppakken.
Eet en drink voldoende om je energieniveau op peil te houden
Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk zelf ook wat meer te eten. Op regeldagen drinkt je kleintje natuurlijk veel meer, waardoor jouw lichaam ook meer behoefte heeft aan energie. Het geven van borstvoeding vraagt extra energie van je lichaam. De schattingen lopen uiteen, maar vaak wordt gezegd dat je ongeveer 500 extra calorieën per dag nodig hebt tijdens de borstvoedingsperiode.
Meer lezen?
Loopt je borstvoeding terug? Dit kunnen de oorzaken zijn en zó verhoog je je melkproductie