baby huilen slaap
05/03/2025

Waarom huilt je baby in zijn slaap?

Huilen is een natuurlijke manier voor baby’s om te communiceren. Soms doen ze dit zelfs in hun slaap, wat voor ouders verwarrend of zorgelijk kan zijn. In dit artikel legt slaapcoach Ewelina uit waarom baby’s huilen in hun slaap en hoe je ermee om kunt gaan.

Waarom huilt een baby in zijn slaap?

Er zijn verschillende redenen waarom een baby kan huilen terwijl hij slaapt:

  1. Overgang tussen slaapfasen: baby’s hebben een andere slaapcyclus dan volwassenen. Ze worden vaker even wakker en kunnen dan huilen voordat ze weer in slaap vallen.
  2. Prikkels verwerken: overdag krijgt je baby veel indrukken. Huilen in de slaap kan een manier zijn om de dag en prikkels te verwerken.
  3. Dromen of reflexen: hoewel we niet zeker weten of baby’s dromen zoals wij, kunnen ze wel reflexmatig bewegen of geluiden maken, wat soms op huilen lijkt.
  4. Honger of ongemak: een volle luier, honger of een ongemakkelijk gevoel kan ervoor zorgen dat een baby huilt in zijn slaap.

Is huilen van je baby slecht?

Huilen is een normale reactie waarmee je baby je laat weten hoe hij zich voelt. Huilen gaat over de behoeften die je baby heeft, welke emoties hij ervaart en de fysieke toestand.

Ewelina: ‘Een baby heeft nog geen woorden om zich te uiten. Als ouders vergeten we soms dat huilen veel dingen kan betekenen voor je baby. Het betekent niet altijd dat ze verdrietig of bang zijn. Huilen heeft veel functies, zoals het verwerken van de dag, het ontladen van prikkels en stress.’

Slaaptraining bij baby’s: is het nuttig?

Welke vormen van huilen zijn bekend?

Huilen is de manier waarop je baby met je communiceert. Maar wist je dat er verschillende soorten huilen zijn? Volgens huilbaby-expert Thomas Harms zijn er drie hoofdredenen waarom baby’s huilen. Door deze te herkennen, kun je beter inspelen op de behoeften van je kindje en huilmomenten beter te begrijpen.

baby huilen normaal

Thomas legt uit dat baby’s huilen omdat ze hun basisbehoeften kenbaar maken en heeft het over drie redenen of vormen van baby huilen. 

De 3 soorten baby huilen:

Hij onderscheidt drie soorten huilen:

  1. huilen vanuit behoefte
  2. huilen om nare ervaring/ herinneringshuilen
  3. resonatiehuilen: baby huilt omdat de ouder gestresst is of raakt

1. Behoeftehuilen:

De baby vertelt ons door zijn huilen dat zijn of haar behoefte onvoldoende is bevredigd en dat hij of zij iets nodig heeft. Dit kan gaan om honger, vermoeidheid, ziekte, pijn of ongemak.

2.  Baby huilt om nare ervaring/ herinneringshuilen:

Huilen door een nare ervaring (herinneringshuilen). Soms huilt een baby door een ervaring die eerder plaatsvond in het verleden, zoals een zware of plotselinge geboorte, een medische ingreep of ziekenhuisopname of een stressvolle situatie. Je kind huilt om iets wat eerder is gebeurd. Sommigen noemen dit ook ontladingshuilen.

3. Baby huilt door stress van ouder: resonantie huilen

Baby’s voelen feilloos aan hoe jij je voelt. Als jij gestrest of gespannen bent, kan je baby dit spiegelen en zelf ook onrustig worden. Dit noemen we resonantiehuilen. De baby weerspiegelt emoties, gevoelens en stress van ouders bij deze vorm van huilen. Wanneer jij gespannen of getriggerd bent en je eigen emoties en stress moeilijk kunt reguleren, kan je baby ook moeite hebben om te ontspannen.

Meer lezen: Een huilbaby en postpartum depressie: is er een verband?

huilende baby slapen

Wat kun je doen als je baby huilt?

  • Huilen kan intens en hartverscheurend klinken. Blijf rustig en troost je baby door nabijheid en huid-op-huidcontact.
  • Probeer zelf rustig te blijven. Haal diep adem, zorg voor ontspanning en neem een momentje voor jezelf als dat nodig is. Een ontspannen ouder helpt een baby sneller kalmeren.
  • Rustige slaapomgeving: zorg voor een donkere, stille en veilige slaapruimte. Dit helpt je baby om beter door te slapen.
  • Voorspelbaar slaapritueel: een ritueel in een vaste volgorde, zoals luier verschonen, pyjama aan, een warm bad of zacht zingen en wiegen, kan je baby helpen ontspannen voor het slapengaan.
  • Troost zonder direct op te pakken: soms is een zachte aanraking of geruststellende woorden voldoende om je baby weer in slaap te laten vallen.
  • Luister naar het type huilen: korte, zachte huiltjes zijn vaak onderdeel van de slaapcyclus. Hard, aanhoudend huilen kan wijzen op ongemak of honger.

Als je je zorgen maakt:

Huilen in de slaap is meestal normaal, maar neem contact op met een arts als:

  • Je baby heel vaak wakker wordt en ontroostbaar huilt en dit ook aanhoudt
  • Je het gevoel hebt dat je baby pijn heeft
  • Het huilen gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts of slecht drinken.


Over de auteur

Dit artikel werd geschreven door Ewelina de Groot van Eindelijk Slapen. Ewelina is socioloog, oprichter van Eindelijk Slapen en gecertificeerd Gentle Sleep Coach voor baby’s en kinderen tot 6 jaar.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen