placenta praevia laagliggende placenta
15/02/2022

Blog: geboorteplan aan de kant en genieten van de stilte voor de storm

Een soort van tussengebied is het. Over twee dagen bereik ik de 40 weken en ondanks dat je weet dat een datum bepaling zoals deze in de zwangerschap niet heel veel zegt, verandert er toch iets in je mindset. Je gaat van toeleven naar afwachten. Balanceert tussen maximaal nog even willen genieten van je “vrijheid” en het zo benieuwd zijn naar dit kleine mensje. Je bent volledig voorbereid, maar nu moet het geboorteplan even aan de kant. Ook nu besef ik pas echt hoe zeer ons leven gaat veranderen op korte termijn. 

Hier in Zwitserland waar ik ga bevallen wachten ze ongeveer tot 10 dagen na de uitgerekende datum voordat ze je gaan inleiden. Daarmee heb je natuurlijk een soort indicatie hoe lang het maximaal nog kan duren voordat je je baby in je armen houd, maar dit tussengebied blijft een gekke ervaring.

Suf zoeken naar symptomen

Je kunt het niet laten… Hoe dichterbij de uitgerekende datum komt, hoe meer je gaat letten op bepaalde voortekenen. Het is mijn eerste kindje dus ik heb werkelijk geen idee wat de start van een bevalling zou kunnen zijn. Je kunt je suf zoeken op internet naar de symptomen,  maar dit is voor iedere vrouw anders. Je moet je er simpelweg aan over geven. 

Alles in onze maatschappij is zo planbaar, dat afwachten tot iets vanzelf gaat gebeuren eigenlijk heel onnatuurlijk voelt. De spanning bouwt zich stiekem op, ondanks de negen maanden aan voorbereiding. Alle vrouwen empowering boeken die ik heb gelezen. Het geboorteplan waar ik samen met mijn doula aan heb gewerkt, de hypobirthing cursus en mijn affirmaties. Ineens bedenk ik mij dat een geplande keizersnee met een ruggenprik ook geen gek idee is, want hoeveel pijn gaat het doen en kan ik dat wel aan? Ik zag zojuist een foto op internet waar het hoofdje van de baby net zichtbaar door het geboortekanaal naar buiten komt en kreeg het ineens Spaans benauwd. Hoezo denk ik dat ik even stoer ben als Rens Kroes met mijn zoutlamp. Komen ik en de baby wel ongeschonden uit de strijd? Zo masseer ik ook al weken mijn perineum in de hoop dat de schade beperkt blijft. Voor de zwangerschap wist ik niet eens van het bestaan van mijn perineum. Baadt het niet dan schaad het niet toch?

Geboorteplan aan de kant

Het zal allemaal wel koudwatervrees zijn voor het onbekende. Je leest zoveel verschillende geboorteverhalen en weet je, alles is ok. Of je nu natuurlijk bevalt, of het volledig medisch gecontroleerd is: niks is fout. Dat hou ik mezelf maar voor. Ook ik realiseer me dat een geboorteplan een leuk idee is, maar dat het ook zo maar kan zijn dat het anders loopt. Er zijn zoveel vrouwen voor mij geweest die een kind gebaard hebben dus het zal mij vast ook lukken. Linksom of rechtsom. 

Ik leg al mijn boeken maar even opzij, doe het geboorteplan in de tas en schakel mijn social media toch maar even uit. Ondanks dat het een schat aan informatie heeft, kan het soms ook overweldigend zijn. Ik ga genieten van die stilte voor de storm. 

Meer lezen?

Ga jij binnenkort bevallen? Vijf tips van doula Sanne
Wat kun je doen als je bang bent om te bevallen?

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen