geen borstvoeding
02/08/2022

Blog: “Ik koos bewust voor geen borstvoeding geven”

“Ik geef bewust geen borstvoeding. ‘Wat?!’, hoor ik nu vele moeders denken. Borstvoeding is de beste voeding die je je kind kan geven. Dat snap ik. En dat geloof ik ook. Maar ik wil het niet. Dat wist ik eigenlijk al vanaf het begin van de zwangerschap van Didi-Xanna.

De eerste keer bij de verloskundige vroegen ze aan me of ik van plan was om borstvoeding te gaan geven. Ik zei: “Dat weet ik nog niet.” Tuurlijk wist ik op dat moment al dat ik het niet wilde. Vervolgens kreeg ik een hele peptalk om het wél te doen. Ook van mensen om mij heen. Vriendinnen, kennissen, andere moeders: iedereen was ervan overtuigd dat ik dat MOEST doen. Het was tenslotte het mooiste wat er was. Ik kreeg er heel veel commentaar op dat ik het niet wilde. Soms vond ik dat moeilijk, maar ik probeerde me er niks van aan te trekken.

Toen mijn zwangerschap medisch werd en ik van naar de verloskundige in het ziekenhuis ging om daar begeleid te worden, wist ik dat de vraag ook daar zou komen. Ik ging er eigenlijk al op hoge poten heen. Klaar om mezelf te verdedigen. “Wilt u borst- of flesvoeding geven mevrouw?”, vroeg de klinisch verloskundige mij. Ik antwoordde: “FLES!!”. “Rustig maar”, zei de verloskundige. “De keuze is aan u en alles is goed.”

“Geef jij nog stééds de borst?” vs. “Waarom geef je geen borstvoeding?”

Ik voel niks bij het idee van borstvoeding geven. En nu, een jaar later, heb ik geen spijt van mijn keuze dat ik het nooit heb gedaan. Ik wilde graag dat mijn man ook gewoon flesjes kon geven en een band op kon bouwen met Didi. Wij doen het tenslotte samen.

Ik vond de zwangerschap zwaar en heftig en heb me negen maanden niet goed gevoeld. Ik denk niet dat ik het had getrokken als ik ook nog gestresst zou worden als bijvoorbeeld de borstvoeding niet op gang zou komen.

Misschien krijg ik nu de moedermaffia over mij heen. Maar dit is en was mijn keuze. Didi komt niks te kort. Ze is al een grote meid. En dat op flesvoeding.”

Meer lezen?
Borstvoeding of flesvoeding: wij zijn er voor jou
Blog: ik koos ervoor om flesvoeding te geven. Zo erg is dat toch niet?
Online cursus: alles wat je wilt weten over flesvoeding

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen