coronavaccinatie zwangeren
19/11/2020

Een bevalling inleiden: hoe werkt dat?

Je leeft naar je uitgerekende datum toe en je weet dat – als alles goed gaat – je bevalling waarschijnlijk rond die tijd gaat gebeuren. Maar wist je dat maar een klein percentage van alle zwangeren – naar schatting 4 tot 5 procent – daadwerkelijk op de uitgerekende datum bevalt?

De gemiddelde zwangerschap duurt tussen de 37 en 42 weken. Als je langer dan 41 of 42 weken zwanger bent, kan de verloskundige of de gynaecoloog voorstellen om je in te leiden. Een ingeleide bevalling of inleiding betekent dat de bevalling kunstmatig wordt opgewekt. De verloskundige verwijst je dan door naar het verloskundig team in het ziekenhuis. In 2018 werd ongeveer een op de vijf bevallingen ingeleid bij vrouwen die voor het eerst bevielen (bron: Perined).

De bevalling inleiden: waarom?

De verloskundige of de gynaecoloog kunnen een inleiding voorstellen als je meer dan een of twee weken overtijd bent of als er een medische reden is waarom het beter is dat je eerder bevalt, voor jou of je baby.

Dit wordt altijd met jou overlegd: je wordt niet ‘zomaar’ ingeleid. Je kunt altijd met jouw verloskundige overleggen over het verloop van jouw bevalling en een eventuele inleiding. Sommige vrouwen kiezen ervoor om, als dat veilig is voor moeder en kind, nog een paar dagen te wachten in de hoop dat de bevalling vanzelf op gang komt.

Hoe werkt een ingeleide bevalling?

Een ingeleide bevalling betekent dat je in het ziekenhuis gaat bevallen met een medische indicatie. Voorafgaand aan de inleiding heb je een controle door een verloskundige of arts uit het ziekenhuis. Deze zorgverlener controleert jouw conditie en die van je baby, en informeert jou over hoe de inleiding verloopt.

Als je wordt ingeleid, kan het vaak nog even duren voordat je echt gaat bevallen. Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Je bevalt vaak niet direct op de dag waarop je in het ziekenhuis komt voor de afspraak, anders dan wat vaak wordt gedacht. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek ‘onrijp’ is, kan de inleiding enkele dagen duren.

Als de baarmoedermond nog niet helemaal rijp of zacht is, kun je medicatie of een foleykatheter (‘ballonnetje’) krijgen. Een foleykatheter of ballon wordt in je baarmoederhals ingebracht en gevuld met water. Dat geeft druk in de baarmoedermond: daardoor worden hormonen aangemaakt die de baarmoedermond verweken en openen (ontsluiting). Het verschilt per persoon hoe jouw lichaam hierop reageert. Medicatie zoals prostaglandines of oxytocine kunnen helpen bij het opwekken van weeën. Je krijgt bijna altijd een infuus met oxytocine, een weeënopwekker.

Als je tenminste twee centimeter ontsluiting hebt, dan kunnen je vliezen worden gebroken door de verloskundige of arts. Het kan ook zijn dat je vliezen vanzelf breken. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.

Wil je meer lezen over het inleiden van de bevalling? In de How About Mom app vind je veel informatie – ontwikkeld door ons team van medisch professionals – over voorbereiden op de bevalling. Of bekijk deze korte film over inleiden, of ga naar de site van deverloskundige.nl.

Gratis een wekelijkse update?

How About Mom nieuwsbrief: korting, tips en de beste gelezen verhalen