Wanneer spreek je van een totaalruptuur, hoe wordt dit behandeld en hoe ziet het herstel van een totaalruptuur eruit? Daar lees je in dit artikel alles over.
Veel vrouwen lopen tijdens de bevalling een zogeheten ruptuur of scheur(tje) op. Een ruptuur betekent uitscheuren tijdens de bevalling. Rupturen zijn er in verschillende gradaties, van een klein scheurtje in je schaamlip tot een totaalruptuur. Er wordt onderscheid gemaakt tussen:
- Een ruptuur: het weefsel tussen de vagina en anus is ingescheurd
- Een subtotaalruptuur: de kringspier van de anus is gedeeltelijk ingescheurd
- Een totaalruptuur: de kringspier van de anus is volledig ingescheurd.
Bij ongeveer drie op de honderd bevallingen ontstaat een totaalruptuur. De kans op een totaalruptuur is het grootst bij de eerste bevalling.
Behandeling totaalruptuur
Als je een totaalruptuur hebt, dan wordt je meteen gehecht. Meestal gebeurt dit op de OK onder algehele verdoving of met een ruggenprik. De scheur in de kringspier wordt met oplosbare hechtingen gehecht. Deze hechtingen zijn meestal na zes weken opgelost.
Bekkenbodem oefeningen na de bevalling
Herstel totaalruptuur
Laten we beginnen met de belangrijkste boodschap: de meeste vrouwen herstellen volledig na een totaalruptuur. Maar dit herstel kost wel tijd. In de eerste dagen en weken kun je veel last hebben van een totaalruptuur. Het is belangrijk om de wond zoveel mogelijk rust te geven. Wissel veel liggen af met af en toe een stukje wandelen, maar blijf vooral niet te lang achter elkaar staan. Probeer naar je lichaam te luisteren. Een koud kompres kan de pijnklachten wat verzachten.
Hoewel dit totaal niet aantrekkelijk klinkt, is een stevige stoel voor jouw herstel beter dan een te zachte stoel. Probeer zo goed mogelijk te ontspannen, dus bouw het zitten langzaam op.
Maak plassen minder pijnlijk door ondertussen te spoelen met een douchekop of speciale peribottle. Zie je er tegenop om te poepen? Zorg dat je ontlasting zo zacht mogelijk blijft door voldoende vezels te eten en voldoende water te drinken. Vaak krijg je na een totaalruptuur een recept voor Movicolon mee. Mocht je aandrang voelen, probeer dan direct naar de toilet te gaan. Door je ontlasting op te houden, dikt deze alleen maar verder in. Zo kan er juist een verstopping ontstaan.
Nacontrole gyneacoloog
Het herstel van een totaalruptuur duurt gemiddeld een week of zes, maar het is volkomen normaal als dit langer duurt. Binnen een week of vier tot zes kan er een nacontrole bij de gynaecoloog plaatsvinden, dit is ook een goed moment om eventuele klachten te bespreken. Bijvoorbeeld moeite met het ophouden van je plas, winderigheid, pijn in de bekkenbodem bij langdurig staan of zitten of het gevoel van een verzakking. Vaak zal de gynaecoloog je doorverwijzen naar een bekkenbodemfysiotherapeut. Dat is een fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met bekken- of bekkenbodemproblemen. Met oefeningen en voorlichting zal een bekkenfysiotherapeut jou helpen om weer controle te krijgen over je bekkenbodemspieren.
Een volgende bevalling na een totaalruptuur
Als je eerder een totaalruptuur hebt gehad, maar geen klachten meer ervaart, dan mag een volgende bevalling weer een vaginale bevalling zijn. De kans dat je opnieuw een totaalruptuur krijgt is alleen iets hoger: van 3% naar 5%.
Als je nog niet volledig bent herstelt van je totaalruptuur en je nog klachten hebt bij de nacontrole, dan zal je samen met de gyneacoloog bespreken wat voor jou de beste optie is. Soms kan er dan voor een geplande keizersnede worden gekozen.
Meer lezen?
Herstel totaalruptuur: bevallingsverhaal van Annemarie
Uitscheuren tijdens de bevalling: alles over een ruptuur
Waarom je jouw herstel na de bevalling niet moet vergelijken met dat van een andere moeder